Mit tudunk eddig a Star Trek: Discovery-ről

2017. augusztus 13. 13:50 - Dave // urszekerek.hu

Az emTV.hu-val közösen már több mint egy éve folyamatosan számolunk be a legújabb Star Trek sorozat, a Discovery készítésének legfrissebb híreiről. Ebben a cikkünkben most összefoglaljuk, mikről olvashattatok eddig a témában itt az Űrszekerek blogon!

std_osszefoglalo.jpg

A 2016-os San Diego-i Comic Conon bemutatott legelső teaser ugyan nem sikerült olyan jól, mint a későbbi előzetesek, de legalább kezdő lökést adott az új széria promóciójának, és persze itt tudhattuk meg a sorozat címét is! A tavalyi nyár, illetve kora ősz egyébként a Star Trek ötvenedik évfordulója jegyében telt, így csak októberre volt annyi új információnk az új sorozatról, hogy érdemes volt egy összefoglalót írnunk.

Szintén tavaly késő ősszel, illetve decemberben számoltunk be az első casting hírekről; végre megtudhattuk, hogy a The Walking Deadből ismert színésznő, Sonequa Martin-Green fogja alakítani a főszereplő első tisztet, Michael Burnhamet, a USS Shenzhou kapitányát pedig Michelle Yeoh.

A forgatás aztán idén januárban kezdődött Torontóban, meg is mutattuk hogy hol készül a sorozat. Sokakat meglepett, hogy az eredeti sorozatból ismert Sarek is szerepelni fog a Discovery-ben, James Frain fogja alakítani.

Februárban a készítők a régebbi sorozatokat felidéző, illetve a forgatás, és a díszletek néhány részletét is felvillantó teaserrel leptek meg minket, melyet részletesen kielemeztünk. Közben folyamatosan számoltunk be az új szereplőkről is: Emily Coutts navigációs tiszt, Anthony Rapp kutatótiszt lesz majd, míg Mary Chieffo egy klingon tiszt, L'Rell, Chris Obi pedig a szintén klingon T'Kuvma szerepében látható majd. Terry Serpico egy magas rangú tisztviselőt, egy Csillagflotta admirálist fog alakítani, Sam Vartholomeos Connor zászlóst, egy fiatal tisztet játszik, a Shenzhou csillaghajó főorvosa pedig a Maulik Pancholy által alakított Dr. Nambue lesz.

Az első nyíltan meleg Star Trek- sorozatkaraktert alakító Anthony Rapp is nyilatkozott szerepe (Paul Stamets hadnagy, tudományos tiszt) kapcsán, és az eredeti sorozatból ismert űrcsibész, Harry Mudd karakterének feltűnése szintén figyelemfelkeltő casting hír volt.

Sonequa Martin-Green, a sorozat főszereplője áprilisban először mesélt arról, mit is jelent számára Michael Burnham első tiszt karaktere. Közben kiderült, hogy a Discovery-t Az új nemzedék (TNG) szereplői is várják.

Április végén a CBS újabb szereplőket konkretizált: Rekha Sharma (Landry), Kenneth Mitchell (Kol), Clare McConnell (Dennas), Damon Runyan (Ujilli), Shazad Latif (Tyler).

Az első igazi trailer torpedóként robbant a rajongók közé, és lenyűgöző, moziszerű látványt ígért az új sorozatnak. Az előzetest szinte képkockánként elemeztük. Ebben előzetesben még nem láthattuk magát a Discovery-t, így kapitányát, a Jason Isaacs által alakított Lorcát sem. A színész májusban nyilatkozott szerepéről.

Miközben a forgatásról folyamatosan érkeztek apró hírek és érdekességek, a sorozat produkciós hátteréről is kaptunk információkat, például a Nicholas Meyerrel, illetve Alex Kurtzmannel készült interjúból.

Júniusban végre megtudtuk az amerikai (CBS All Access, szeptember 24.) és nemzetközi (Netflix, szeptember 25.) premier dátumot is.

Voltak rajongók, akiknek nem tetszett az a terv, hogy az új sorozatban lényeges szempont lesz a nemi, faji, illetve szexuális diverzitás ábrázolása. A sokféleség jelentőségét többek között George Takei, LeVar Burton, illetve maga a főszereplő Sonequa Martin-Green indokolta meg, és Takei azt is elmondta, hogy már nagyon kíváncsi az Anthony Rapp által alakított Stamets hadnagyra, aki az első nyíltan meleg karakter lesz egy Star Trek sorozatban.

Az Entertainment Weekly Gretchen Berg és Aaron Harberts producerekkel készített interjújában újabb háttér-információkat tudhattunk meg, többek között a sorozat premierének notórius halogatásáról is.

Érdekes bejelentés volt az is, hogy regények, illetve képregények is kísérik majd a sorozatot, melyek előzményként szolgálnak majd.

A főszereplő Sonequa Martin-Green később újabb részletekkel szolgált karaktere hátteréről és jelleméről, elsősorban a vulkáni gyökereiről, és az ehhez kapcsolódó belső konfliktusról, nem rég pedig újabb részleteket tudtunk meg az ő és Sarek történetéről is.

Az új egyenruhákat magyar nyelvű infografikán mutattuk be.

A nagy sajtóbejelentések közötti időszakokban, a forgatás helyszínéről érkező friss hírekről rendszeres összefoglalóinkban számoltunk be. Szó esett többek között az új egyenruhákról, a Shenzhou transzporteréről, a kánonon belüli mozgástérről, illetve a Csillagflottán belüli konfliktusokat tiltó szigorú "Roddenberry-szabály" feloldásáról is. Sok apró forgatási hírt és érdekességet maguk a stábtagok osztottak meg Twitteren.

Két cikkünkben is foglalkoztunk azzal az izgalmas, Ted Sullivan producertől származó kijelentéssel, mely szerint a Discovery bizonyos szempontból hasonlítani fog a Trónok harcához.

Pár hete még nem értettük, mit keres Jonathan Frakes a Discovery díszletei között – kiderült, Az új nemzedékből (TNG) ismert színész egy epizódot rendezett a sorozatban.

Több ponton hivatkoztunk arra, hogy az új sorozat megjelenése inkább a mozifilmekhez fog hasonlítani, ezt megerősíti egy technikai bejelentés, a cinematic képarány is.

A sorozat költségvetési háttere is lehet izgalmas téma, főleg ha összevetjük más, prémium jellegű televíziós produkciók büdzséjével. Cikkünk sok számot tartalmazott.

A Star Trek: Discovery hírei már a hazai rajongói körökben is egyre élénkebb beszélgetést, és sokszor ellentmondásos véleményeket eredményeznek. Még Alex Kurtzman producer is megerősítette ennek szándékolt jellegét. Eközben a CBS Interactive elnöke, Marc DeBevoise egy teljesen új nézői élményt ígért a Discovery-vel kapcsolatban.

A 2017-es San Diego-i Comic Conról részletesen, cikksorozatban számoltunk be. A fő panel mellett a legizgalmasabb látványosság a forgatás helyszínéről hozott eredeti filmes kellékek, kiegészítők, és egyenruhák kiállítása volt. A szerencsések még Lorca kapitány székében is fényképezkedhettek. Blogunk és Facebook oldalunk olvasói is élénk figyelemmel kísérték például az új sorozatban használt föderációs és klingon fegyverek, csillagflotta-eszközök, valamint koncepciós tervrajzok közeli bemutatását.

Az új, közel három perces előzetes bombaként robbant a hazai rajongók közé is, a trailert magyar felirattal, illetve pár nappal később részletesen elemezve prezentáltuk. Kezdett kirajzolódni előttünk a sorozat alapsztorija. Az előzetes csupán megnyitotta a Comic Con Star Trek: Discovery paneljét, melynek további bejelentéseit külön beszámolóban foglaltuk össze.

A klingonok megjelenését az új sorozat első előzetese óta folyamatos, olykor heves rajongói diszkussziók kísérik. Az alkotók többféle magyarázattal is szolgáltak a sajtónyilatkozatokban.

A San Diego-i Comic Con és az alig egy hétre rá tartott Las Vegas-i éves Star Trek találkozó közötti rövid időben az Entertainment Weekly magazin nyomtatott és online közreadott interjúi tették izgalmassá. Először láthattuk az új sorozat főszereplőit teljes létszámban, saját egyenruhájukban, ráadásul a díszletek között. A szereplőkkel készült interjúkat magyar felirattal adtuk közre. A főszereplők a sorozatban ábrázolt diverzitás fontosságáról, valamint kedvenc Star Trek epizódjaikról is meséltek a kamerák előtt. Azóta több új videó is napvilágot látott, melyeket (szintén magyar felirattal) az emTV Indavideó oldalán érdemes keresnetek.

Bár a melódiát még nem hallhattuk, de érdekes hír volt július végén, hogy elkészült a sorozat instrumentális főcímzenéje. A főcímzene felhangzott viszont a Televíziós Kritikusok Szövetségének nyári sajtórendezvényén, melyről összefoglalót jelentettünk meg.

Az év legjelentősebb esemény a Star Trek franchise-ban az augusztusi Las Vegas-i találkozószokott lenni. Az új sorozat négy önálló panel-előadáson képviseltette magát. A színész-panelen eddig még nem ismert szereplőket is láthattunk: Mary Chieffo (a klingon L’Rell parancsnok), Kenneth Mitchell (a klingon Kol parancsnok), Sam Vartholomeos (Connor zászlós a USS Shenzhou-ról), valamint Wilson Cruz (Hugh Culber, a USS Discovery orvosi főtisztje). Újabb részleteket tudtunk meg a klingonokról is. Külön panelbeszélgetésen foglalkoztak a sorozat előzményeként megjelenő regényekkel és képregényekkel. Az első regény éppen egy évvel fog majd a Discovery bevezető epizódja előtt játszódni. A sorozat írói stábja is további részletekkel szolgált a kánon betartásának nehézségeiről, a sorozat átívelő, szerializált jellegéről, az összetett cselekményről és karakterábrázolásról, Saru és Stamets hadnagy karakteréről, illetve a klingonokról is.

Az új Star Trek széria célközönségéről nyilatkozott Alex Kurtzman és Akiva Goldsman, és szintén a produkciós háttér-információkat egészítette ki a CBS-vezér Les Moonves nyilatkozata, akit lenyűgözött a Discovery első hat része.

Az augusztusi forróságot forgatási érdekességekkel igyekeztünk enyhíteni, például arról, hogy vajon mennyire lesz szókimondó az új sorozat, és egyáltalán: elhangozhat-e Isten neve egy Star Trek epizódban.

Váratlanul jelen meg, és rövid idő alatt igen népszerű lett az a videó, melyben az új sorozatot a régi szériák kapitányi monológjainak stílusában népszerűsítik.

Mindeközben a Family Guy atyjaként is számon tartott Seth MacFarlane szinte a Discovery-vel azonos időben az amerikai FOX műsorán induló űr-dramedy sorozata a régi Star Trek pozitív, utópisztikus jövőképét és humorát idézi fel. Az alkotók állásfoglalása szerint a The Orville a Star Trek által hagyott betölti az űrt fogja betölteni.

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery legfrissebb híreiről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportunkba!

emTV.hu // Űrszekerek

std_fans_poszthird2.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9912743228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása