Riker és Troi - A Star Trek legtöbbször visszatérő szerelmespárja

2020. december 28. 10:00 - Menyhárt Attila

A Star Trekben sem ritkaság, hogy egy-egy színész több szerepet is eljátszik valamelyik sorozatban (gondoljunk Jeffrey Combs vagy Mark Lenard karaktereire). Vannak azonban olyan különleges és népszerű főszereplők, akik több sorozatban is megjelentek, William Riker és Deanna Troi például a Star Trek egyik legismertebb szerelmespárja. A Riker-t alakító Jonathan Frakes már több alkalommal bizonyította, hogy a kamera másik oldalán rendezőként is megállja helyét, és nem véletlen, hogy időnként ismét felvette az egyenruhát. A Deanna Troi szerepében megismert Marina Sirtis népszerűségéről pedig bárki meggyőződhetett, aki ellátogatott egy külföldi conra a világjárvány előtt.

jonathan-frakes-marina-sirtis-nemesis2.png

1994 novemberében, alig pár hónappal Az új nemzedék (TNG) befejezése után, és néhány nappal a Nemzedékek mozifilm premierjét követően a nézők ismét láthatták Frakes-t Csillagflotta egyenruhájában, de már a Deep Space Nine (DS9) sorozat vendégsztárjaként a Defiant (Defiant, DS9 3x09) című epizódban. Csakhogy nem Will Riker szerepébe bújt, hanem Thomas Riker-t alakította, aki korábban egy transzporter zavar miatt jött létre A második esélyben (Second Chances, TNG 6x24). Thomas már nem a Csillagflotta tisztje, hanem a Maquis tagja, ezen minőségében lopta el a Defiantot egy akciójához. Igaz, a szerep kedvéért sajnos meg kellett válnia szakálla egy részétől. Következő megjelenésére két évet kellett várni, ezúttal a Voyager fedélzetére idézte meg Q, ahol tanúként szerepelt egy rövid jelenet erejéig a Halálvágy (Death Wish, VOY 2x18) című epizódban.

Tanácsadóként és gyakorló pszichológusként Troi három alkalommal is segített legismertebb betegének, Barclay hadnagynak, és ezzel együtt közvetve a Voyager legénységének 1999 és 2000 között, konkrétan az Útkereső (Pathfinder, VOY 6x10), az Életvonal (Life Line, VOY 6x24), valamint a Beépített ember (Inside Man, VOY 7x06) című részekben. Marina Sirtis anélkül fogadta el a felkérést, hogy olvasta volna az első epizód forgatókönyvét. Gyakorlatilag olyan volt számára ezzel a stábbal dolgozni, mintha visszament volna az időben.

2005-ben, az Enterprise sorozat záró epizódjában Riker és Troi az Enterprise-D fedélzetén idéz fel egy kétszáz évvel korábbi küldetést Archer legénységével. Epizód az epizódon belül, ahol a kerettörténetet A Pegazus (The Pegasus, TNG 7x12) eseményei adják. A Végállomás (These Are the Voyages..., ENT 4x22) forgatásán történtek vicces jelenetek, például Frakes-re váratlanul rácsukódott a régi Enterprise hídjának az ajtaja. A Star Trek: Discovery-ből mindketten kimaradtak, bár Frakes több részt is rendezett, illetve Marina Sirtis is meglátogatta a Terralysium című epizód forgatását.

pp_107_stcom_v2_2.png

Amikor felröppent a hír, hogy lesz új sorozat, melynek középpontjában az idős Picard áll, a rajongók számára magától értetődő volt, hogy a régi legénységéből többeket is viszontláthatunk. Igaz, várnunk kellett egészen a hetedik, Nepenthe című epizódig, ahol egy távoli világon látogatást tehettünk a házaspárnál. Immár visszavonult Csillagflotta tisztekként dolgoznak a birtokukon és nevelik közös lányukat, Kestrát. Marina Sirtis kifejezetten örült, hogy nem kell egyenruhát viselnie, viszont ismét hordhatta a Nemezisben is használt parókát, valamint a fekete kontaktlencsét.

A Lowerd Decks könnyed szórakozást nyújtott ez év második felében, sok vidám percet okozva a Trek rajongóknak. Az első évad befejező része, a No Small Parts itt is tartogatott kellemes meglepetést: nem csupán a Titán űrhajót láthattuk, de a rajzolt figuráknak is az eredeti színészek adták a hangjukat. A rajongók egy részének tehát nem az a kérdés egy új Star Trek sorozat esetében, hogy kik lesznek az új szereplők. A nagy kérdés számukra az, hogy felbukkan-e Riker vagy Troi ismét. Mert a történetnek még nincs vége…

f1fe590d35ea1db1f2dada5dbea5d9ed.jpg

Marina Sirtis az Orville Menedék (Sanctuary, 2x12) című epizódjában is tiszteletét tette, amit történetesen pont Jonathan Frakes rendezett. A Sirtis által megszemélyesített tanárnő szerepe sokáig fejfájást okozott Seth MacFarlane és Frakes számára, a meghallgatások során ugyanis sokáig nem találták meg az igazi színésznőt a karakterhez. Frakes ekkor javasolta Marina Sirtist, bár MacFarlane egy másik, jelentősebb megjelenést szeretett volna kitalálni a színésznő számára a sorozatban. Frakes biztosította róla a producert, hogy "Marina imádni fogja ezt a szerepet", így ketten egyszerre írtak neki, hogy közöljék vele a hírt.

Csaba

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5416358498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása