Tévés múltidéző

2020. december 07. 10:00 - Dave // urszekerek.hu

Ezeket a sci-fi sorozatokat néztük a kábeltévék virágkorában

Sokan valószínűleg az 1990-es évek második felében, vagy a 2000-es évek elején kezdtünk el nagy mennyiségben tudományos-fantasztikus vagy fantasy tévészériákat fogyasztani, hála az akkor induló kereskedelmi és kábeltelevíziós csatornák bőséges kínálatának. Múltidéző cikkünkben azokba az időkbe repülünk vissza, amikor a sci-fi rajongók szinte bármikor megtalálhatták a napi betevőt a képernyők előtt, akár Star Trek, akár más emlékezetes produkciók formájában.    

masterslider_groupbasement.jpg

Retro TV

Felkaptam a fejem, mikor pár napja a Netflixet böngészve a streaming óriás tematikus ajánlójában a szeretett Voyager sorozat a „Retro TV” besorolásban jelent meg, paradox módon épp az örökifjú Tuvok fotójával hirdetve a szériát. Zsörtölődhetnék, de a tények megerősítik a szolgáltató önkényes címkéjét: a sorozat odakint 25, idehaza 20 éve jelent meg a képernyőkön, és két évtized, illetve egy negyed évszázad valóban egy örökkévalóság a televíziózásban. Ezt az időtartamot a magyar sci-fi rajongók is megtapasztalhatták: míg a Star Wars hazai mozipremierjére alig két évet kellett annak idején várni, Kirk kapitány és legénysége csak 1997. november 2-án hajózott be az akkor már műholdról, digitális elosztás segítségével országosan fogható kábelcsatornára, a TV3-ra.

A magyar nézők ugyanakkor mégsem 31 éves késéssel láthatták az első epizódot, hanem mindössze kilenccel, ugyanis az 1966-ban be nem mutatott, „The Cage” című első pilot rész hivatalos amerikai premiere csak 1988 novemberében volt (ha most eltekintünk a „The Menagerie” című dupla epizódban felhasznált jelenetektől). A kábeltévék által MPEG-2 kódolással, az Amos műholdról fogott, DVD-minőségű jelfolyam segítségével az eredeti sorozat kiváló képminőségben jutott el a magyar kábeles háztartásokba, kedvező, vasárnap délutáni időpontban 16:00, illetve 17:00 órás kezdéssel, és nem is akármilyen előjátékkal felvezetve: délután háromtól ugyanis a csatorna két közkedvelt amerikai sorozatot, a Roger Moore főszereplésével készült Az Angyal, illetve a brit Granada Television által 1984 és 1994 között, Jeremy Brett főszereplésével forgatott Sherlock Holmes-t tűzte műsorára.

Az eredeti sorozat (TOS) pilot részében Christopher Pike kapitány (Jeffrey Hunter) Forgács Péter hangján szólalt meg, akit ekkoriban szerintem még valamennyien David Hasselhoff emlékezetes szerepeihez kötöttünk: Knight Rider, illetve Baywatch. Azt hiszem mindkét sorozat fontos szerepet játszott generációm felnőtté válásában - a maguk módján. Forgács Péter a beszélő autó kormányától, illetve a piros fürdőruhák mellől hamarosan egy csillaghajó transzporterhelyiségében találta magát (Chief O'Brien, TNG), majd nem sokkal később egy műszaki kihívásokkal teli űrállomás főgépészi pozíciójában (Deep Space Nine).

A Leonard Nimoy által gyakorlatilag fél évszázadon át alakított Mr. Spock-ot a Videovox stúdióban készült magyar szinkronváltozatban R. Kárpáti Péter szólaltatta meg, aki nagyon jól eltalálta a legendás félig ember, félig vulkáni tiszt habitusát. (A 2018. őszi közösségtalálkozónkon maga a színész is mesélt nekünk a sorozat szinkronizálásáról.) A William Shatner által alakított Kirk Felföldi László, illetve Sörös Sándor magyar hangján beszél, DeForest Kelley-t pedig Balázsi Gyula alakította magyarul, szintén remekül áthozva a kedvesen zsörtölődő Dr. McCoy utánozhatatlan stílusát.

star-trek-strange-new-worlds-captain-kirk-speculation-1.png

Sci-fi sorozatözön télen-nyáron

A csatorna azonban nem állt meg az első Star Trek széria sugárzásánál: még abban az évben, november 8-án a TV3 egy másik népszerű sci-fi sorozat elindításával kedveskedett a műfaj rajongóinak: ekkor kezdődött, alig több, mint öt évvel az eredeti bemutató után a Babylon 5 magyar vetítése. Tematikája és keletkezéstörténete összefonódik az azonos évben, 1993-ban indult Star Trek: Deep Space Nine sorozattal, sőt, rajongók körében a mai napig folyik a találgatás, kié volt valójában a kezdeményezés.

Akárhogy is kezdődött, az igényes sci-fi kedvelői duplán jól jártak: mindkét széria komolyan tervezve (sőt a Babylon 5 gyakorlatilag teljes egészében, részletesen előre kidolgozott cselekménnyel), nagyívű, hosszú távú történetmeséléssel, komoly politikai, katonai, filozófiai, vallási és morális kérdésfelvetésekkel, sokféle faj bemutatásával, precíz karakterábrázolással, a kor színvonalának messze megfelelő maszkok, fizikai díszletek, és számítógépes effektek felhasználásával készült. Ez utóbbit tekintve, főleg a HD feljavítás hiányában talán már nem annyira időtállóak ezek a szériák, azonban dramaturgiát és narratívát tekintve a mai napig értékesek, kánonjuk és mitológiájuk sokáig volt hatással a műfaj alkotóira is.

1998. október 24-e szintén jelentős dátum a hazai Star Trek televíziós történetében: a TV3 aznap kora délután, közvetlenül a „Hegylakó” aktuális epizódja után műsorára tűzte Az új nemzedék (TNG) pilot epizódjának első részét. A sorozat 1999 áprilisáig, a második évad végéig futott a csatornán. Ebben az első szinkronváltozatban Horányi László volt Picard kapitány és Incze József Data magyar hangja, és ehhez kapcsolódóan a Star Trek: Kapcsolatfelvételben is ők szólaltatták meg ezeket a karaktereket. Mivel a TV3 2000 elején megszűnt, sem a TNG, sem a hozzá kapcsolódó mozifilmek bemutatója nem folytatódott a csatornán. A kilencedik mozifilm, a Star Trek: Űrlázadás hazai bemutatásakor (2000) már Varga T. József lett Picard kapitány hangja, és Németh Gábor szinkronizálta Datát. Amikor a VIASAT3 2002-ben elkezdte sugározni Az új nemzedéket, az első két évad hangja is újragyártásra került, az Űrlázadásban megszokott magyar hangokkal, hét évadon keresztül.

A megszűnése előtt a legendás, sokak által szeretett hármas csatorna több más, nyugaton már jól ismert, népszerű sci-fi/misztikus sorozatot hozott el a hazai közönség számára. Talán legismertebb az 1963-as Végtelen határok sci-fi/fantasy/horror antológia sorozat 1995-ös kanadai reboot szériája, mely azonos címmel, de 7 évadon át, hasonló igényességgel, a science-fiction szinte teljes tematikus spektrumát lefedve, változatos heti epizódokkal készült.

Már az eredeti sorozat is számos ponton volt hatással Gene Roddenberryre, illetve magára a Star Trekre, nem is beszélve, hogy több színész mindkét sorozatban szerepelt (William Shatner, Leonard Nimoy, James Doohan), sőt a Star Trek atyja a produkciós stábból is előszeretettel hozott át embereket saját sorozatába 1966-tól. Nimoy pedig, számos korabeli Star Trek sorozat (TNG, DS9, Voyager) színészeivel együtt az 1995-ös folytatásban is feltűnt. A Kanadában készülő The Outer Limits nem nélkülözte más neves sci-fi franchise-ok művészeinek jelenlétét sem, így rendszeres vendégszereplők voltak a Csillagkapu, az X-akták, vagy épp a Babylon 5 színészei is.

Talán látva a kevert zsánerek népszerűségét, a hazai forgalmazó csatorna a Lance Henriksen főszereplésével három évig futó Millennium című misztikus thrillersorozatot, valamint a The Twilight Zone (Alkonyzóna) című sci-fi/fantasy/horror szériát, illetve a steampunk sci-fit és westernt kombináló Vadnyugati fejvadászt is elhozta a hazai rajongók képernyőjére.

A Star Trek mellett talán a Csillagkapu a legtöbb hazai tévécsatornát és szinkronstúdiót megjárt sci-fi sorozat, de ez egyúttal a széria volumenével is rögtön magyarázható, hiszen az 1994-es mozifilm nyomán összesen 3 élőszereplős televíziósorozat készült 1997 és 2011 között. Az akció, kaland, military és klasszikus sci-fi elemeket egyaránt felvonultató sorozat valóban csak a Star Wars vagy Star Trek univerzummal összemérhető, kiterjedt háttérrel rendelkezik, és főleg az első sorozat hosszú futási idejének köszönhetően jól kidolgozott, fejlődő fő karakterekkel, következetesen épített mitológiával, érthető és érdekfeszítő technológiával, mely jelentősen meghaladja a kiinduló film amúgy is izgalmas alapszituációját.

A bemutatott idegen fajok, technológiák és sci-fi tematikák evolúciója fokozatosan fejlődött a televíziós elvárásoknak megfelelően, állandóan a nézői igényekhez igazodva, a fő tematikát, helyszíneket, átívelő szálakat és nem egyszer főbb karaktereket is bátran cserélve, fokozatosan megújítva a sorozatot, mely, főleg az utolsó spin-off széria, a Universe idejére korát is megelőzve sajnos pont az újszerű narratíva miatt bukott el – kár érte. A hazai közönség a főbb szereplőket az évek folyamán többféle hangon megszólalva ismerhette meg, az igényes szinkron munka miatt azonban ez mindig gördülékeny átmenet volt, sőt a magyar változatban megszólaló színészek közül többen is magasra értékelték a sorozat történeteit. Természetesen a Csillagkapu is a szép emlékű TV3 képernyőjén érkezett meg Magyarországra, ám a megszűnés miatt mindössze az első két évad került itt levetítésre.

stargate-sg1.png

Antennák a világra

1997 őszén a kódolatlan, földfelszíni műsorszórásban is elindult a kereskedelmi televíziózás, így ezzel együtt természetesen valóságos sorozatdömping érkezett az amerikai kontinens északi és déli feléről is a választás szabadságától, és a napi sorozatok özönétől megrészegedő magyar nézők készülékeire.

A két fő kereskedelmi adó elindulásakor a legnépszerűbb sci-fi sorozatok már a TV3 műsorán futottak, de a fennmaradó kortárs és régebbi szériák behozatalával – sőt, inkább bepótlásával, hazai szokás szerint – a kódolatlan tévék is számos science-fiction és fantasy rajongót ültettek a készülékek elé. Az 1990-es évek második fele számomra – némi túlzással - a három S betűs sorozat bűvkörében telt: Star Trek, Stargate, Sliders.

Ez utóbbi sorozatnak a bemutatása az akkoriban induló magyar RTL egyik legjobb húzása volt: a hetente másik párhuzamos világot meglátogató négy főhős kalandjai változatos sci-fi témákat bemutatva gyakran komoly társadalomkritikát is megfogalmaztak, ráadásul a sorozat, akkor ritka módon, egyfajta átmenet volt az epizodikus és a progresszív, szerializált jelleg között. Sajnos a második évad után gyakorlatilag a teljes produkciós háttér megváltozott, nemcsak másik adóra került odakint a sorozat, de fő karaktereit, egy kivételével, egymás után lecserélték – az én érdeklődésem is ekkor hagyott alább, és a mai napig az első két és fél évadot tekintem csak kedvencemnek.

A földfelszíni kereskedelmi adók a TV3 2000 év elejei megszűnése után különféle módon sorozták be az onnan megszerzett sci-fis és egyéb tartalmakat saját kínálatukba, sajnos komoly hiányosságokkal. Ha 2000 őszén nem indul el a VIASAT3, valószínűleg a Doctor Who-hoz hasonló sorsra jutott volna a Star Trek sorozatuniverzum is Magyarországon. Az RTL Klub levetítette ugyan Az új nemzedék pilot epizódját, de a további részeket már nem.

Szerencsére a VIASAT3 2000 novemberében a Star Trek: Voyager sorozattal kiindulva, módszeresen bemutatta a hiányzó epizódokat az addig elkészült sorozatokból. A Voyager esetében kisebb fennakadást okozott a hetedik évad első szinkronváltozatának a megszokott hangzástól való jelentős eltérése, de a csatorna a komoly rajongói érdeklődésre tekintettel pótolta az évadot a korábbi, közkedvelt színészekkel közreműködve. Új szinkront kapott a TNG teljes 7 évada, valamint a Deep Space Nine is. Az Enterprise a VIASAT3 után az AXN csatornán futott először magyarul, később több más sorozattal együtt az AXN SciFi-n volt látható. Az eredeti sorozat (TOS) ismétléseit a TV6 (későbbi VIASAT6) adón láthattuk, az AXN SciFi pedig már a 2000-es évek végére felújított, remastered változatot mutatta magyar szinkronnal.

A másik, idehaza közkedvelt sci-fi franchise, a Csillagkapu első sorozata a TV3 után változatos módon került terjesztésre (TV2, AXN, AXN SciFi, VIASAT6, RTL Spike), eközben a főbb szereplők hangjai is folyamatosan cserélődtek, talán más sorozathoz képest is többször, hiszen 3 főszereplő esetében is három-három szinkronizáló színész kölcsönözte hangját ugyanannak a karakternek az évek folyamán, ugyanakkor ez a sorozat élvezetében semmilyen fennakadást nem okoz.

A Magyar Televízó által az 1990-es években, illetve az induló kereskedelmi csatornák által a 2000-es években magyar szinkronnal bemutatott sorozatok közül néhány már szintén a retró kategóriába öregedett, és el is tűnt azóta az említett csatornák műsoráról, de ha valahol sikerül elcsípnünk őket, újranézésük mindenképpen érdemes: X-Akták (Magyar Televízió, VIASAT3, VIASAT6, RTL, Cool), Quantum Leap – Az időutazó (TV2, VIASAT3), Csillagközi romboló (Battlestar Galactica, TV2, AXN, AXN SciFi, VIASAT6), Firefly (VIASAT3, AXN, Sony Movie), Csillagközi szökevények (Farscape, TV2; VIASAT3; AXN SciFi), valamint a Gene Roddenberry ötleteiből készült Androméda (AXN SciFi, AXN Black, VIASAT3, VIASAT6), és A bolygó neve: Föld (Earth: Final Conflict, Magyar Televízió, VIASAT3).

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Fotó: Fox (Sliders), CBS (Star Trek: The Original Series), MGM (Stargate: SG1)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1916320912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása