Impulzus Napló – Idegen testben

2021. március 17. 11:00 - Dave // urszekerek.hu

Az Impulzus 162. adásában az eredeti sorozat utolsó, Idegen testben című epizódjáról beszélgettünk, mely mai szemmel nézve egyáltalán nem tipikus évad-és sorozatzáró, bár témaválasztásában a korábban is látott "testcsere" alapötletét veszi elő, valamint két, harmadik évados momentum felidézésével is visszautalást tesz a sorozat korábbi epizódjaira.

star_trek_the_original_series_s03e24_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_30_36_939.png

Váratlan évad-és sorozatzárás – a színfalak mögött

Az Idegen testben tehát nem hordozza magán egy tipikus sorozatzáró epizód tulajdonságait. Ez részben annak köszönhető, hogy az eredeti Star Trek sorozat befejezése nem „természetes úton” következett be, hanem elkaszálták, bár a 60-as években amúgy sem volt elterjedt, hogy külön figyelmet fordítanának a sorozatok elbúcsúztatására. A sorozat befejezése olyannyira nem volt tervezett, hogy a forgatás első három napjában még az évad 25. epizódjának, a The Joy Machine című résznek az előkészülete zajlott, melyet az ebben a pozícióban debütáló William Shatner rendezett volna. A negyedik napon azonban maga Gene Roddenberry informálta Shatnert, hogy az NBC elkaszálta a sorozatot, az első rendezésére tehát már nem kerül sor. A stáb többi tagját a nap végén informálta Gregg Peters producer az NBC döntésről, itt egy hivatalos közlemény hangzott el. A rossz hangulatot tovább fokozta, hogy a stúdió munkatársai már a forgatás közben elkezdték lebontani a díszleteket, a felvételek viszont a szokásosnál tovább tartottak, összesen hét napig.

A Star Trek Lives! című könyvben (1975) egyébként részletes betekintés olvasható az Idegen testben készítéséről, hiszen az egyik szerző, Joan Winston hat napot tölthetett a díszletekben, amíg forgatták az epizódot. Winston leírja, hogy Shatnert éppen erős influenza gyötörte, de a betegség és a rossz hír ellenére kifogástalanul teljesítette a jeleneteit. Az egyik anekdota szerint azonban az egyik felvételnél meglehetősen nehezére esett a Dr. Lestert alakító Sandra Smith felemelése, egy ponton pedig azt mondta neki, hogy “Drágám tudod, hogy imádlak, de le kéne adnod egy kicsit a fenekedből.” Szintén Shatner indiszponáltságára utalhat az is, hogy egyszer véletlenül összeütközött Herb Wallerstein rendezővel, mert rossz helyen vonult ki a jelenetből.

A 2009-es Kelvin mozifilmig egyébként Sandra Smith volt az egyetlen olyan színész William Shatner mellett, aki Kirk kapitány szerepébe került, az első J.J. Abrams-féle mozifilmtől kezdve pedig Chris Pine is feliratkozhatott erre szűk körű listára. Leonard Nimoy és Majel Barrett az egyetlen színészek, akik a pilotban (A kísérlet - The Cage, TOS 1x00) és a záró epizódban is láthatóak voltak. Nimoy az egyetlen, aki minden eredeti sorozat epizódban szerepel, William Shatner csupán a The Cage-ben nem tűnt fel. Jeffrey Hunter, aki Pike-ot játszotta A kísérletben, egy héttel az Idegen testben sugárzása előtt hunyt el.

Uhura az egyetlen főszereplő, aki hiányzik az epizódból, Nichelle Nicholst elfoglaltsága miatt nem tudták beleírni a történetbe. A Majel Barrett által alakított Christine Chapel főnővér ugyan jelen van, és több jelenete is van a részben, ám a színésznő ezúttal nem szőke, hanem aranybarna. Két év szereplés után a sorozatban Roger Holloway is megkapta első megszólalását, igaz, csak két szót. ("Aye, sir.") Karakterének neve Lemli, ugyanaz, mint William Shatner rendszámtáblája azokban az időkben, ami három lányának kezdőbetűiből állt össze. (Leslie, Melanie és Lisabeth.)

Galloway hadnagy is újra előkerül, pedig a Csalóka halhatatlanságban (The Omega Glory, TOS 2x23) meghalt. Bár nem szólítják meg, a stáblistában Galloway olvasható, pedig a színész (David L. Ross) Johnson hadnagyként lett újracastingolva A viszálykeltő (Day of the Dove, TOS 3x07) című epizódban, miután Galloway meghalt. A James Doohan által alakított Scotty pedig az utolsó karakter, aki a képernyőn látható az eredeti sorozatban, legalábbis a keze, ahogyan éppen megragadja a turbólift fogantyúját. Az eredeti sorozat utolsó leforgatott jelenete viszont az, amikor William Shatner és Sandra Smith az idegen gépezetben állnak, lent a Camus II kolónián.

star_trek_the_original_series_s03e24_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_16_51_144.png

Testcsere női és férfi szemszögből

Az epizód a testcserés komédia és bosszúdráma keverékeként jól szórakoztatja a nézőt, és kellőképen tanulságos is, ám nem foglal egyértelműen állást abban, hogy 1969-ben tényleg egy olyan szervezetnek képzelték-e el a szerzők a 23. század Csillagflottáját, ahol egy női kapitánynak semmi keresnivalója. Ennek és további ellentmondásoknak, illetve érdekességeknek lelkes olvasónk és vendégbloggerünk, Ariana járt utána.

  • Az epizódot többféleképpen is lehet értelmezni, de egy biztos: Dr. Janice Lester, egy eszelős nő bosszúhadjáratát látjuk, bár nem kapunk választ arra a kérdésre, hogy a személyiségzavara mindig is megvolt, vagy a csalódottság miatt lett ilyen.
  • Az sem kerül megmagyarázásra, hogy miként vették észre először, mire képes a szerkezet. Talán történt valamikor testcsere a kutatócsoport többi tagja között is?
  • Talán a gondos beállítás miatt, vagy, talán mert a gyengébb fizikumot alapból megviseli a szerkezet használata, Kirk, Janice testében, elájul. Ez fontos és előre eltervezett, mert ekkor a nő fojtogatni kezdi, ám a közeledő emberek miatt abbahagyja.
  • Az ál-Kirk és Dr. Coleman beszélgetéséből kiderül, mi történt a kutatócsoport többi, halott tagjával: Dr. Lester szándékosan gyengített pajzsú helyre küldte őket, hogy így legyen okuk segítséget kérni. (Dr. Lester a kapitány elleni féktelen bosszúvágyában nem nézi, hány emberéletbe kerül, míg eléri, amit akar. Ennek ellenére, végig meg van győződve, hogy tökéletes kapitány lehet.)
  • Dr. Coleman, a flotta levitézlett orvosa, bár ölni nem hajlandó, mégis minden másban támogatja a nőt. (Azért támogatja, mert szereti, ugyebár. Dr. Coleman a jelek szerint képes lett volna elfogadni a szeretett nőt férfi testben is.)
  • Mindenki érzi, hogy Kirkkel komoly baj van. Kérdés, hogy ilyen esetben ki állíthatja le a parancsnokot? Az orvosi főtiszt bármikor alkalmatlannak nyilváníthatja a kapitányt. Ezenkívül, az első tiszt is dönthet, ha bizonyos okok miatt már nem látja úgy, hogy felettese képes lenne ellátni a feladatát, átveheti a helyét. Valami hasonlóról itt is szó esik, de ezeket az érveket „Kirk" arroganciája hamar eltörli.
  • Fontos még, hogy Janice, bár azt állítja, felkészült, szinte semmit sem csinál jól, míg a fedélzeten van. (Ellenben sokat hisztizik és lelkesen manikűröz, amivel nyilván szintén a nőies viselkedést szerették volna kihangsúlyozni.)
  • Az eleinte szkeptikus Spock azt mondja, hogy teljes tudatátvitel egy berendezés segítségével még soha nem járt ilyen meggyőző eredménnyel. Ez ellentmond a második évad Visszatérés a holnapba (Return to Tomorrow, TOS 2x22) epizódjának, de csak látszólag. Hiszen abban a nagy szellemi erővel megáldott földönkívüliek csakis az elméjük erejére hagyatkozva váltottak testet.
  • Vajon mennyire jogos és logikus, hogy egy tárgyalást az vezet le, akiről szó van? Itt „Kirk” vezet egy tárgyalást, amelyben arról van szó, hogy ő önmaga-e.
  • ”Kirk” a tárgyalás alatt odavágja, ha be is bizonyosodna a személyiségcsere, nőnek akkor sem adnák oda a hajót. Ha nagyon-nagyon jóindulatúak akarunk lenni, mondhatjuk, hogy akárcsak a Doctor Who-ban, azért nem volt még női kapitány, mert nem találtak megfelelőt, de mindennek eljön az ideje (vagy a "férfiklub" koncepciót egyszerűen Dr. Lester fújja fel). Viszont, ha a másik magyarázatot nézzük, furcsa korlátot találhatunk az eredeti sorozat világában, ahol az első tiszti pozícióra a nők alkalmasnak bizonyulnak (The Cage), de a kapitányi állásra már nem.
  • Érdekesség még, hogy a fantasztikus Star Trek Continues fanfilmesek folytatták ezt a részt, közvetlenül a liftes jelenettel, ahol Scotty és Kirk beszélget:

„Scotty: Valamikor biztosan nagyon szerette Önt uram.
Kirk: Ha valaha is szerelem volt, már régen haraggá és bosszúvággyá vált.
Scotty: Vékony a határ a szeretet és a gyűlölet között.
Kirk: Túl vékony.”

  • Érdemes továbbgondolni azt is, hogy mi lett volna, ha Kirk-öt Janice testében bolondnak nézik, és Dr. Lester végig Kirk testében maradhat? Ha emiatt az eset miatt nem követett volna el megannyi őrültséget, mennyi idő múlva állították volna le, mint alkalmatlan vezetőt? És mennyi áldozata lett volna addig?
  • Kirk női testben vajon kapitány lehetett volna? Ha igen, akkor vajon hogy szólították volna?

Az Idegen testben további érdekességeiről az Impulzus 162. adásában beszélgettünk:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1616467486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása