Star Trek: Enterprise - előre a múltba

2020. december 09. 08:00 - Menyhárt Attila

A Star Trek: Enterprise 2151-be repíti vissza a rajongókat. Még nincs Föderáció, csak az Egyesült Föld, amely már újjáépítette magát a harmadik világháború óta. Van néhány naprendszeren kívüli kolóniája, teherhajói pedig bejárják a környező világűrt, de az emberiség még csak fiatal űrutazó civilizáció az összes többi faj között, miközben a vulkániak felügyelete alatt fejlődnek a Kapcsolatfelvétel óta.

44c3ddd5ed4b805d-1200x675.jpg

Már létezik a Csillagflotta, de még korántsem olyan elismert és befolyásos szervezet, mint az eredeti sorozat korában. A Föld valójában a Vulkán jóindulatú pártfogása alá tartozik. Gyámkodásuk, kissé leereszkedő stílusuk azonban sokszor irritáló az emberiség számára. Az emberiség végre készen áll, hogy szabadon kilépjen a galaxisba, ezért hozták létre a Csillagflottát, és sok év áldozatos munkája nyomán végre elkészült az első valódi csillaghajó, amely képes a mélyűr felfedezésére.

Az új hajó legénysége természetesen többségében földi tagokból áll: bár űrbéli tapasztalatokkal nem mindegyikük rendelkezik, de lelkesek és készek megismerni, mi is rejtőzik a csillagok között. Természetesen ők még nem Csillagflotta tisztek, mert egyéniségükben közelebb állnak hozzánk, 21. századi emberekhez, de ők lesznek a kezdet. Csupán két idegen kap helyet a hajón az események alakulása okán: egy kicsit bogarasnak látszó denobulai orvos, aki egyfajta bizarr állatkertté alakítja át a gyengélkedőt, illetve egy fiatal vulkáni tisztnő, akit gyakorlatilag kéretlen elsőtisztként sóznak rá Archer kapitány nyakába. De ott van maga Archer is, aki nem is sejti, hogy milyen jelentős szerepe lesz a történelemben.

De vajon miben tud egy előzmény sorozat újat mutatni a rajongóknak? Ebben a korszakban a jól ismert Alfa és Béta kvadráns még izgalmas, vad hely, mely tele van felfedezni való rejtélyekkel, régi fajokkal. Az alkotók tehát szabadjára engedhették a fantáziájukat a már ismert civilizációk (vulkáni, andoriai, klingon, romulán stb.) múltbéli ábrázolásakor. De több különleges megjelenésű, nem humanoid lény is szerepet kap.

archer_and_daniels_in_the_temporal_observatory_star-trek.jpg

Ez a sorozat már nem csupán önálló történetek folyama, hanem összeköti őket egy rejtélyes esemény, amely átnyúlik téren és időn. Ez a temporális hidegháború, melynek frontvonalai egészen a 31. századig nyúlnak, és számos faj harcol mindkét oldalon. Ebben a gigantikus sakkjátszmában az Enterprise is központi figurává válik. A konfliktusok során ezen az Enterprise-on kísérletezik ki és hozzák létre azokat az új fogalmakat, eljárásokat, melyek a jövőben természetesek lesznek.

Külön évadot kapott kapott a Xindi-konfliktus, a Trek univerzum soha nem látott fejezete. A készítők most először dolgoztak ki egy olyan civilizációt, amelynek öt faja ugyanazon bolygón fejlődött ki. Egy rejtélyes ellenség, amely halálos fenyegetést jelentett az emberiségre. Itt sem spóroltak a fantáziával, mindegyik Xindi faj saját technologiával és egyedi űrhajókkal rendelkezik. Ráadásul ebben az évadban találkozunk először földi harci egységgel, akik nem tudósok, hanem igazi katonák. Az egész évad szinte egyetlen hatalmas odüsszeia, ahol a legénység versenyt fut az idővel, hogy ne pusztuljon ki az emberiség.

Nemcsak új rejtélyek kerülnek elő, de régi, a korábbi sorozatokból ismert titkokra is fény derül, ahogy előre haladnak az események. A sorozat lassan, de biztosan megalapozza az eredeti sorozat (és persze a Discovery) hőskorának univerzumát. Sajnos csak négy évet ért meg, ezáltal kimaradt egy olyan jelentős történelmi esemény, mint a földi-romulán háború, és nem láthattuk a Föderáció megalakulását megelőző közvetlen eseményeket. De ez szerintem nem von le semmit a sorozat minőségéből és jelentőségéből.

star-trek-enterprise-season-1-blu-ray-cover-1.jpg

Földhözragadt első évad

A sorozat alkotói, Rick Berman és Brannon Braga kezdetben egy gyökeresen más koncepciót dolgoztak ki a sorozat első évadára, melyben a főszereplők a szezon végéig nem is jutottak volna el a világűrbe. Az elképzelést az 1983-as Igazak című film inspirálta, az Enteprise indítása pedig csak az évad végén történt volna meg, tehát a végső határ ostromlása előtt a sorozat karakterei végig a Földön tevékenykedtek volna, amíg a csillaghajó elkészül. A folyamatot xenofób földiek is nehezítették, ezt a történetszálat végül a negyedik évad végén használták fel, de az NX-program hőskorába egyszer a második évadban is betekintést nyerhetünk, mégpedig Archer visszaemlékezésén keresztül. A stúdiónak azonban nem tetszett a nehézkesen elrajtoló Enterprise ötlete, szerintük egy ilyen történet ugyanis túlságosan elrugaszkodik a Star Trek megszokott stílusától, a hűséges rajongók számára pedig eltűnik a sorozat jól felismerhető és vonzó oldala, az idegen világok felfedezése.

Csaba   

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // TV Tropes // fotó: CBS

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8916320190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása