Impulzus Napló - A jó és a rossz csatája

2021. március 03. 10:00 - FCs.

Az Impulzus 160. adásában A jó és a rossz csatája című epizódról beszélgettünk, melyben az Enterprise egy olyan bolygót vizsgál, melynek felszínét olvadt láva és mérgező légkör teszi lakhatatlanná, ám a hajó a mostoha körülmények ellenére mégis életre utaló nyomokat érzékel. Mivel a személyes megfigyelés megvalósíthatatlan, az Enterprise távozni készül a térségből, a legénységgel azonban egy különös lény veszi fel a kapcsolatot, aki Abraham Lincoln képében jelenik meg, ezzel együtt pedig egy összefüggő, életre alkalmas terület formálódik a bolygón. Mikor Kirk, Spock és rejtélyes vendégük lesugároznak, további történelmi személyek bukkannak fel, akiket a helyszínen élő sziklalények két egymás ellen felsorakoztatott csapatba rendeznek, hogy a jó és a rossz összecsapását tanulmányozzák.

star_trek_the_original_series_s03e22_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_21_31_874.png

Történelmi rangadó

Az epizód alapötlete Gene Roddenberry legkorábbi sztorivázlatai között bukkan fel, mely a “Star Trek is…” című 1964-es dokumentumában elolvasható. Ebben a tervben Roddenberry leírja, hogy miről szól az általa elképzelt Star Trek, a sorozat alapjait pedig a főszereplőkkel, valamint néhány epizód-ötlettel fekteti le. A vázlat még az SS Yorktown csillaghajót és legénységét szerepelteti, melynek parancsnoka Robert M. April kapitány.

A jó és a rossz csatája a Mr. Socrates című ötletből ered, melynek rövid ismertetője szerint “Az SS Yorktown egy olyan bolygót fedez fel, ahol híres embereket duplikálnak, és kényszerítik őket gladiátorharcokra.” Az első évadban nem valósult meg az epizód, a koncepció azonban új lendületet kapott, amikor Roddenbery éppen Gene L. Coon The Last Gunfight című történetét olvasta és véleményezte, mely később a Kísért a vadnyugat (Spectre of the Gun, TOS 3x06) címen valósult meg a harmadik évadban. Ekkor Roddenberry számára beugrott az ötlet, hogy Kirk és Spock, valamint a történelmi személyiségek összecsapását is meg kéne valósítani.

Az 1968-as vázlatban Lincoln mellett Szókratész is meglátogatja az Enteprise-t, illetve ő is részt vesz a felszíni összecsapásokban. Ebben a verzióban Surak neve még “Lvov” volt. A “jó csapatban” egy 1970-es évekből származó, ún. “flower power guru" is szerepelt volna, akinek "Pon” a neve, a “gonosz csapat” résztvevői pedig Mr. Green (egy diktátor a késői huszadik századból), Adolf Hitler, valamint Attila a hun király.

A Cirkuszt a népnek (Bread and Circuses, TOS 2x25) történetéhez hasonlóan itt is megjelent volna egy médiakritika, Roddenberry szeretett volna reflektálni a televíziózásra. Az exkalbiai nép nagymértékben függött ezektől a megrendezett összecsapásoktól, az egyetlen lehetőségük a szórakozásra (valamint a tanulásra) a harcok megtekintése volt. Arthur Heinemann későbbi változatában, valamint Fred Freiberger és Arthur Singer átírásai után ez a vonatkozás szinte teljesen eltűnt a sztoriból, Yarnek mondata azonban még erre a sztoriszálra utal: “Rengeteg honfitársam figyeli most önöket.” A sziklalény neve egyébként nem hangzik el az epizódban, csak a forgatókönyvben szerepel, a képernyőn látható jelmezt pedig Prohászka János viseli, a magyar származású szörny-imitátor, aki már a Horta és Mugato szerepében is feltűnt az eredeti sorozatban.

Talán pont az említett történetszál hiánya okozza, hogy a néző számára nem válik teljesen világossá, mit is szeretnének pontosan látni a sziklalények az összecsapás során. Habár Surak egy békés megközelítéssel próbálkozik, Kirk számára nem igazán marad pacifista megoldás, amikor a legénysége élete lesz a tét, a jó és a rossz módszerei így nem sokban különböznek egymástól. A helyzet tehát nem engedi meg, hogy igazán “Star Trekes” végkifejlet szülessen, de az epizód így rávilágít arra, hogy bármennyire is szeretnénk, nem mindig van lehetőségünk az erőszak elkerülésére.

green_mork.png

Az ezredes új ruhája

Green ezredes (Phillip Pine) vörös ruhája később sem merül feledésbe, igaz, nem a Star Trekben, hanem az Egy úr az űrből című sorozatban találkozhatunk vele újra, ahol Robin Williams karaktere, Mork viseli a kissé átalakított kezeslábast (lásd a fenti képünkön). A ruha mellet az epizódban felsorakoztatott karakterek is visszatérnek: Green ezredessel a Démonok (Demons, ENT 4x20) című Enterprise epizódban találkozhatunk, Kahless a Törvényes örökösben (Rightful Heir, TNG 6x23) manifesztálódik, Surak katráját pedig maga Archer hordozza az Ébredés (Awakening, ENT 4x08) című epizódban. Nathan Jung (Dzsingisz kán) és Carol Daniels DeMent (Zora) viszont háttérbe szorulnak, rövid szerepük megszólalásra sem ad lehetőséget az epizódban.

Kahless ebben a történetben még egy tipikus eredeti sorozatos klingon, vagyis homlokredő nélkül jelenik meg. Ez látszólag ellentmond a magyarázattal, amit a Mentalitások összecsapása (Divergence, 4x16) című Enterprise epizódban felvázolnak, valamint a karakter TNG megjelenésével sincs összhangban, de mivel a történelmi személyeket Kirk és Spock, valamint a legénység elméjéből jelenítik meg, akár így is elképzelhették őt. A történelmi figurák nem csoda, hogy mindig a vártnak megfelelően cselekednek, hiszen a főhősök fejéből pattantak elő.

Ezzel a megoldással a Lincoln rejtély is magyarázatot kap, valamint Kirk kapitány váratlanul vendégmarasztaló fogadtatása, amit az egykori elnöknek biztosít. Mivel Lincoln pontosan olyan, mint amilyennek olvasmányai alapján elképzeli, jól kijönnek egymással, mégha a legénység nem is teljesen érti a kapitány odaadó tiszteletét. A szerepre egyébként Mark Lenard lett volna az első kiszemelt, de mivel nem tudta összeegyeztetni az idejét egy másik munkájával, végül Lee Bergere játszotta el az elnököt. Lenard harmadszorra tért volna vissza a Star Trekbe (először egy romulán parancsnok, majd Spock apja, Sarek volt), aki így emlékszik vissza a szóban forgó időszakra:

“Abban az időben egy másik sorozatban is szerepeltem, a Here Come the Brides-ban, ahol Aaron Stemple, az ügyeletes rosszfiú voltam. A Lincoln dolog karácsonykor jött, amikor volt egy kis szünet, ezért úgy gondoltam, működni fog. Már kétszer is szerepeltem a Star Trekben, mindkettőt jól fogadták. De kiderült, hogy nem fog menni. Azt hiszem, túl hamar tértünk vissza a másik sorozathoz, ráadásul a hat vagy hét nap felkészülés helyett csak hármat vagy négyet kaptam.”

A jó csapat másik karizmatikus tagja, Surak (Barry Atwater) viszont egyenesen a nézők szívébe lopta be magát, szereplését követően ugyanis számos levél árasztotta el a készítőket, hogy szeretnék őt újra látni. Bár a karakter csak 35 évvel később jelenik meg az Ébredésben (Awakening, ENT 4x08), számos epizódban említik a nevét.

star_trek_the_original_series_s03e22_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_12_59_961.png

Búcsú a képernyőtől

Mivel már csak két epizód van hátra, A jó és a rossz csatája több karaktert és motívumot elbúcsúztat a szériában. Kahless és Surak megjelenésével például az utolsó klingon és vulkáni vendégszereplőket láthatjuk az eredeti sorozatban. A díszegyenruhák szintén utolsó alkalommal szerepelnek, a biztonságiak fehér övei viszont kizárólag ebben az epizódban jelennek meg. Utoljára látható maga Nichelle Nichols is az eredeti sorozatban, így ez az utolsó olyan epizód, ahol az összes főszereplő (Kirk, Spock, McCoy, Scotty, Uhura, Sulu és Chekov) együtt van.

Green ezredes zárja a halottak sorát az eredeti sorozatban, hiszen a Menekülés a tegnapba (All Our Yesterdays, TOS 3x23) című epizódban egyáltalán nem hal meg senki, az Idegen testben (Turnabout Intruder, TOS 3x24) esetén pedig képernyőn kívül történik egy haláleset.

A jó és a rossz csatája című epizódhoz kapcsolódó további érdekességekről és magyar szinkronos információkról az Impulzus 160. adásában hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8916446202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása