Előzetesek és kozmikus beszélgetések a Kapcsolatfelvétel Napján

2021. április 10. 12:00 - Dave // urszekerek.hu

Mozgalmas volt az idei First Contact Day – idehaza az Impulzus Podcast különkiadása ünnepelte a Kapcsolatfelvétel Napját, nemzetközi terepen pedig a Paramount+ látta el a közönséget virtuális panelekkel, színész-és stábtag vendégekkel, az online rendezvény ráadásul több kedvcsináló előzetessel lepte meg azokat a rajongókat, akik húsvéthétfőn is követték a Star Trek híreket.

fcd_cover.png

Picard

Magyar idő szerint április 5- én este 9-től élőben követhettük a First Contact Day eseményeit a startrek.com weboldal nemzetközi változatán. A felvételről sugárzott, több, mint két és fél órás műsorfolyam hat önálló paneljét a már jól bevált műsorvezetőpáros, Wil Wheaton és Mica Burton konferálta felváltva.

Sir Patrick Stewart bejelentkezése indította a műsorfolyamot, a 80 esztendős színművész örömmel számolt be a második évad felvételeinek elindulásáról, és egy különleges bejelentéssel is megörvendeztette a nézőket: egy rövid teaser bemutatóval keltette fel érdeklődésünket a jövőre érkező új évad iránt. A Picard birtok hangulatos belsejét felidéző, lassú, lírai hangvételű képek, mindenféle akciót vagy élő szereplőt mellőzve, Picard narrálásával az évad fő mozgatórugójaként az időt emelték ki, mely „számos lehetőséget kínál számunkra, ám sohasem nyújt második esélyt”.

Az előzetest alaposan szemügyre véve több, gondosan előkészített részletet és tárgyi utalást találunk korábbi sorozatokra, elsősorban a TNG világából, de a DS9 mitológiájából is építkezve. A legszembetűnőbb – és legdirektebb – utalás az évad egyik fő motívumára azonban egy porrá foszló kőr dáma kártyalap, melyet az előző évadnyitóban még Data kezében láttunk, ám itt Picard dolgozószobájának asztalán egyszerűen szétporlad, kivéve a felső sarok Q betűjét, mindezt John de Lancie jellegzetes hangjával és nevetésével kísérve. „A tárgyalásnak sosincs vége” – idézi fel Q a TNG évadzáróban is elhangzott mondatát, majd ezt megerősítve maga a színész is bekapcsolódott a rövid műsorpanel utolsó részébe.

Az előzetes:

A beszélgetés:

First Contact

A Star Trek: Kapcsolatfelvétel mozifilm premierjének 25. évfordulója alkalmából a stáb néhány tagja a 8. film jelentőségét és kánonra gyakorolt hatását idézte fel. Sir Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, és Alice Krige voltak a műsorpanel résztvevői. A félórás beszélgetés a DVD extrák stílusában izgalmas háttérinfókat tárt fel a film készítéséről. Megtudtuk, hogyan szerzett tudomást egy egyszerű szendvicsbárban Sir Patrick arról, hogy Frakes lesz a rendező, Alice Krige pedig, aki azelőtt sohasem nézett Star Treket, meglepődve tapasztalta meg a felvételek során a Trek stáb családias, összetartó hangulatát.

Elhangzott a „Two-Takes Frakes” kifejezés eredete is, mely akkoriban, mikor drága filmszalagra készültek a felvételek, még egész más jelentőséggel bírt. Brent Spiner legendás ugrása Alfre Woodard elé a rakétasilóban eredetileg kaszkadőrrel lett rögzítve, ám hiába volt az ügyes vágás, sajnos észrevehető volt, hogy a leérkező személy nem egészen Data. A tériszonyos Spinert ezután hevederekkel, és fokozatosan egyre magasabbra emelve, majd onnan leejtve szoktatták a végső ugráshoz, melyet nagyszerűen teljesített, ám ekkor kiderült, még egy felvétel lesz, így a színész másodszor is a teljes magasságból volt kénytelen levetnie magát.

Díszlet, jelmez és látvány a kapcsolatfelvétel mögött

A kapcsolatfelvételek filmes és sorozatos megjelenítése mögött álló szakemberek panelje a látvány-és díszlettervezés, speciális effektusok, jelmezek, smink, fényképezés világába kalauzolt minket. Gersha Phillips a Discovery és Short Trek sorozatok leleményes jelmeztervezője, aki persze a többi szakemberrel szorosan együttműködve alkotta meg a sorozatban látható különleges öltözékek dizájnját. Jason Zimmerman a Discovery és a Picard sorozatok vizuális effektusainak vezető tervezője, a technológia új lehetőségekről is beszélt, így a 3D-s virtuális környezetek és LED-falak alkalmazásáról.

Nevile Page látványtervező elsősorban a különböző idegen lények megalkotásáért felel a Discovery sorozatban, James MacKinnon sminkmester pedig a változó technológia kihívásairól beszélt, a 3D-s nyomtatás és a hagyományos zselatin, szilikon kiegészítők kombinációjáról, kiemelve, hogy milyen nehéz megfelelni az egyre növekvő nézői igényeknek, és persze az egyre növekvő televíziós felbontás magas követelményeinek, mely egyre részletgazdagabb megjelenítést tesz szükségszerűvé.

Beszélgetés a Kapcsolatfelvétel mozifilmről:

Women In Motion és Discovery-teaser

A június 3-án a Paramount+ szolgáltatásban debütáló új dokumentumfilm rengeteg archív felvétellel és kortárs interjúkkal is megtámogatva tiszteleg majd Nichelle Nichols munkássága előtt, áttekintve, milyen televíziós, tudományos, és kulturális hatása volt a színésznő Star Trekes szereplésének a 60-as években, és azt követően. A film előzetesét követően a panel résztvevői, Mica Burton (színésznő, modell, cosplayer, LeVar Burton lánya), Sonequa Martin-Green (Michael Burnham, Star Trek Discovery), Isa Briones (Dahj, Soji, és Sutra a Star Trek Picardban), Dawn Lewis (Freeman kapitány hangja a Lower Decks sorozatban), és Michelle Hurd (Raffi, Star Trek Picard) élénk és őszinte beszélgetésben fejtették ki véleményüket Nichelle Nichols inspiráló hatásáról, az egyenjogúság akkori és mostani helyzetéről.

Sonequa Martin-Green a panel végén a Star Trek: Discovery még idén érkező 4. évadának első mozgóképes kedvcsinálójával lepte meg a nézőket. Úgy tűnik, az új évad csöppet sem kezdődik nyugodtan, az új, élénk színű egyenruhába (illetve egy szintén újfajta szkafanderbe) bújt legénység egy 5 fényévre kiterjedő gravitációs anomália súlyos következményeivel szembesül, gyakorlatilag minden a feje tetejére állt. A csapás föderációs és azonkívüli világokat is sújthatott, úgy tűnik a megoldásban több, a harmadik évadból ismert személy és új szereplők is részt vesznek. A romulán-vulkáni Ni’Var-i delegáció (T’Rina vezetésével), Gabrielle Burnham és a Qowat-Milat rend harcos nővérei, Vance admirális, Saru, illetve egy vélhetően magasrangú kelpiai hölgy, és egy félig kardassziai nő is feltűnik a mozgalmas előzetesben, arra utalva, hogy Burnham kapitány első komolyabb bevetése nem lesz eseménytelen. Az évad valószínűleg tovább építi a korábban elkezdett politikai szálakat, és valószínűleg az anomália egyúttal lehetőség is lesz a Föderáció újjáépítésére.

Beszélgetés Nichelle Nichols jelentőségéről:

Second Contact

A műsorpanel résztvevői (Wil Wheaton, Paul Tomkins, Mike McMahan, Jonathan Frakes és Brent Spiner) felidézték, hogyan egyengették a korábbi sorozatok, pl. Az új nemzedék B-sztorijai a későbbi szériák, többek között a franchise első animációs komédiasorozatának, a Star Trek: Lower Decksnek az útját. A panelt felvezető Wil Wheaton megemlítette, hogy a főszerepet alakító Tawny Newsome elfoglaltsága miatt nem tud részt venni, ezért kvázi a Szakállas Férfiak panelje jött létre, persze minden szándékosság nélkül.

Ismét szóba kerültek McMahan Új nemzedékes rajongói gyökerei, és az azóta híressé vált TNG 8. évados twitter hírfolyama. McMahan megint kiemelte, hogy nem szerettek volna az első évaddal viccet csinálni a Star Trekből, épphogy a tiszteletet és szeretetet fejezték ki a franchise iránt, valahogy olyan módon elmesélve a B-s és „mi lenne ha” sztorikat, ahogy a trekkie-k is teszik 1-2 pohár ital után beszélgetve, improvizálva. Mindenesetre az első évad, még főleg a Trekhez tartozás bizonyításaként, sok régi referenciát hozott fel, a második évadra ezek majd az új elemekkel egyensúlyozva lesznek jelen.

Brent Spiner a TNG és Data B-sztorijait felidézve úgy vélte, nem minden karakter volt előre tervezve, a színészek fokozatosan belenőttek a karakterekbe, és a hétköznapi vagy humoros sztorik éppúgy építették a személyüket, így volt jelentése Data macskanevelési és magánéleti tapasztalatainak, vagy épp a Sherlock Holmes holoprogramoknak.

Mike McMahan nem hagyta a Lower Decks rajongókat előzetes nélkül, sőt, a műsorfolyam egyetlen olyan showjáról van szó, ahol már tudjuk a készülő évad pontos premier dátumát: augusztus 12-én érkezik újabb 10 rész a U.S.S. Cerritos alsó fedélzeteinek történeteiből, nem feledkezve meg a Titan fedélzetén szolgáló Boimlerről sem, így többek között Riker kapitányt is viszontláthatjuk. A sorozat megkapta a harmadik évados megrendelést is.

Humor a Trekben panel:

Prodigy

A nap legutolsó műsorblokkjában a készítők, Kevin és Dan Hageman, valamint Kate Mulgrew beszélgettek a szintén idén érkező, várva várt CG-animációs sorozatról. A legfontosabb információk:

  • A sorozat 2383-ban játszódik (A Voyager hazaérkezése és a Nemezis után), a Delta-kvadránsban.
  • A hat fő karakter egyike sem tartozik eddig ismert fajok közé, ám egyikük valamiképp kapcsolódik az eredeti sorozathoz.
  • Hőseink semmit nem tudnak a Föderációról vagy a Csillagflottáról.
  • Az általuk felfedezett hajón viszont rátalálnak egy beépített vészhelyzeti kiképző hologramra (Emergency Training Hologram), aki megismerteti őket a hajó működésével, a Föderáció világával és értékeivel.
  • Kate Mulgrew kölcsönzi a hangját Kathryn Janeway holografikus programjának - a színésznő a karaktere vizuális megjelenésébe is beleszólhatott.

Star Trek: Prodigy panel:

Valami új, valami nagyobb - Mission Chicago 2022

Wil Wheaton és Mica Burton műsorzáró percei a szokásos összegzésen és jópofáskodáson túl egy teljesen váratlan bejelentést is tartogattak: egy új, háromnapos rajongói találkozót, a Star Trek: Mission Chicago eseményt hirdették meg. A convention a hagyományos, sok résztvevős Star Trek közönségtalálkozók (Las Vegas, New York, stb.) nyomába lép, 2022. április 8. és 10. között sztárvendégekkel, fotózási-és autogram lehetőségekkel, rajongói emléktárgyak árusításával, játékokkal, interaktív, valamint filmes kellék-és jelmez kiállításokkal csábítja a fanokat a személyes találkozásra, a franchise múltjának, jelenének és jövőjének felfedezésére. A találkozó a tervek szerint évről évre más amerikai nagyvárosban kerül majd megrendezésre.

Impulzus 2063

Az Impulzus Podcast csapata idén is online beszélgetéssel készült a különleges napra, a műsor különkiadásában az adás törzshallgatói több ismerős hanggal is találkozhattak a korábbi meghívott vendégek, illetve csapattagok közül, és a Parallaxis, valamint a nemsokára elinduló új, Planetocast is képviseltette magát. Sci-fi és Star Trek rajongók révén, a műsor résztvevői természetesen az aktuális világhelyzet személyes és társadalmi hatásainak megvitatásával kezdték a nagy téma, a vulkániak 2063-as Földre érkezésének kitárgyalása felé haladva, számos, messzebbre mutató kérdésre is kitérve.

Vajon napjaink kontaktmentes világából kiindulva, mennyire érezzük majd szükségét egy valódi, személyes kapcsolatfelvételnek egy idegen civilizációval? Esetleg mi magunk leszünk azok az idegenek, akik majd egy távoli bolygó értelmes lényeit elsőként felkeresik? Emberként érkezünk majd oda, vagy már csak gépi, virtuális, esetleg poszthumán jelenlétünkkel? Mi van, ha az ideérkező idegen faj nem egészen humanoid, vagy nem olyan barátságos és türelmes, mint a vulkániak? Lehet, hogy a hegyesfülűek már rég köztünk járnak, mondjuk annak idején Nikola Teslaként? Netán Elon Musk lenne az ifjú Zephram Cochrane? Mik lesznek a kapcsolatfelvétel hatásai, és vajon kihat-e minden emberre a Földön, egyáltalán, akarja-e minden ember, globálisan? A műsor az alábbi lejátszóban, vagy az Impulzus adásoldán többféle formátumban is elérhető és visszahallgatható

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5616495106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása