Búcsúzik az RTL Spike és Paramount Channel

2020. december 14. 05:00 - Dave // urszekerek.hu

Hosszú idő után Star Trek sorozatok nélkül maradnak a tévénézők

A ViacomCBS Networks CEEI bejelentése nyomán hamarosan kivezetésre kerül a magyarországi televíziós piacról az RTL Spike csatorna, illetve új csatornaként idehaza is megjelenik a TeenNick televízióadó. Ezzel az utolsó olyan tévécsatorna is megszűnik, mely rendszeres, napi Star Trek epizódismétléseket sugárzott.

enterprise-cast-banner.png

Lineáris tévék Star Trek nélkül - veszteség vagy időszerű döntés?

A jelenlegi RTL Spike műsorrend szerint a sugárzás napi 6 órányi Enterprise epizódismétlést jelent  (a három előző napi rész ismétlése, majd három "új" epizód), hétvégén pedig 4-4 epizód kerül megismétlésre az előző hét kínálatából. Az átalakulásban egyébként érintett a Paramount csatorna is, mely december 17-től Paramount Network néven működik tovább, az eddigihez hasonló filmes tartalommal, átvéve néhány egykori Spike-sorozatot is, melyek sorában azonban a Star Trek, vagy a korábban szintén itt honos Stargate: Atlantis, úgy tűnik, egyelőre sajnos nem található meg.

A csatorna nézettségét vagy akár lefedettségét is figyelembe véve, ezt persze időszerű lépésnek is mondhatnánk, hiszen ma már többféle alternatíva létezik kedvenc trekes tartalmaink eléréshez. Csak a legegyszerűbbet említjük: a ’klasszikus’ Star Trek sorozatok (TOS, TAS, TNG, DS9, VOY, DS9, ENT) minden epizódja elérhető a magyarországi Netflix előfizetők számára, akik egyúttal a legújabb Discovery-epizódokat is láthatják, ráadásul ez utóbbit az amerikai bemutató után egy nappal, magyar felirattal. Az eredeti sorozat és Az új nemzedék felújított, HD minőségben látható. Közeledik a világszerte, és hazánkban jelenleg is elérhető Paramount+ streaming szolgáltatás rebrandingje is, tehát a jelenlegi CBS All Access műsorai várhatóan a magyar előfizetőknek is könnyedén elérhetők lesznek, egy helyen kínálva valamennyi múltbéli és aktuálisan készülő Star Trek tartalmat.

Ugyanakkor Magyarországon mégis különlegesen hosszú televíziós jelenléte volt a fent is említett „klasszikus” (tehát az 1960-as, illetve 1980-as, 1990-es, 2000-es években készített) Star Trek sorozatoknak. A TOS, vagyis az eredeti Star Trek sorozat pilot epizódjának magyar nyelvű bemutatója óta (1997. november) már 23 év telt el, és azóta a franchise sorozatainak jelentős része szinte folyamatosan jelen volt több hazai televízió (TV3, Viasat3, TV6/Viasat6, AXN, AXN Sci-Fi, RTL Spike) műsorában, jó néhány közkedvelt sci-fi és fantasy sorozattal karöltve, mintha csak valaki végtelenített ismétlésre kapcsolta volna ezen adóállomások playout rendszerét, kvázi sci-fi csatornaként üzemeltetve azokat. Több csatorna ezek közül már megszűnt, vagy tematikus, illetve műsorszerkezeti átalakításon esett át, így sorban tűntek el ezek a sorozatok a tévéképernyőkről, most pedig az old school sci-fik kvázi utolsó törzsadója is eltűnik, átadva a helyét egy ifjúsági csatornának.

stargate-atlantis-cast-getty.png

Nem kell lemondanunk a Star Trek filmekről a tévében

Azért nem olyan bizonytalan a hazai tévés sci-fis jövő, illetve a Star Trek itthoni televíziós jelenlétének a sorsa sem. Erről az [emdé] média közbenjárásával Szűcs László, a ViacomCBS regionális PR és kommunikációs igazgatója tájékoztatott minket, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy az elmúlt néhány év adatai alapján a Star Trekhez, vagy a Csillagkapu: Atlantiszhoz hasonló, epizodikus sorozatok elsősorban lineáris platformokon (hagyományos televíziócsatornák) működnek jól, míg az összefüggő (szerializált) amerikai sorozatok inkább SVOD (streaming) platformokon keresettek.

Mivel az új Star Trek sorozatok nem epizódikus jellegűek, a ViacomCBS jelenleg nem tervezi lineáris csatornáira (mint a most átalakuló/induló Paramount Network is) megvásárolni őket, viszont a Csillagkapu és egyéb más epizodikus sorozatok a későbbiekben már inkább elképzelhetők lehetnek majd a csatornán. A régebbi Star Trek, illetve Stargate sorozatok, valamint a csatorna kínálatában hosszú ideig jelenlévő Star Trek: Enterprise és a Csillagkapu: Atlantisz azonban egyelőre nem várható, hogy felbukkanjanak a Paramount Networkön.

Mozis vonalon biztatóbbak a kilátások: a Paramount Network tervei között szerepel, hogy megvásárolja az újabb Star Trek filmeket (Star Trek 2009, Star Trek Into: The Darkness, Star Trek: Beyond), és a régen jól bevált Star Trek filmmaraton visszatérése is elképzelhető – tájékoztatta az Űrszekerek kérésre az [emdé] médiát Szűcs László PR és kommunikációs igazgató

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // [emdé] média // fotó: CBS (Star Trek: Enterprise), MGM (Stargate: Atlantis)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9516336202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása