A legszínesebb Star Trek év

2020. december 30. 12:00 - Dave // urszekerek.hu

A Star Trek többféle módon, mindig is egyfajta válasz és vigasz volt a világ problémáira, és őszintén elmondhatjuk, az idén nagyon is szükség volt rá, hogy velünk legyen. Az 54 éves tévés franchise nem okozott csalódást: eddigi történetének leggazdagabb és legsokszínűbb kínálatát mutatta be a 2020-as naptári évben, rekordot döntően négy különböző sorozat (melyből kettő teljesen új), összesen 34 epizódjának premierjével.

dsc_pic_lds.png

Sorozatözön

Az éves sort január 9-én a Star Trek: Short Treks második évadának Children of Mars című rövid története nyitotta, mely a január végén induló, nagy érdeklődéssel várt Picard sorozatot vezette fel. Sir Patrick Stewart ikonikus visszatérése mellett számos új, izgalmas karakter, és több TNG-sztár vendégszereplésével, két hónapon át, március végéig láthattuk az Amazon Prime Video szolgáltatásában elérhető, a legendás visszavonult kapitány mozgalmas utóéletét feldolgozó sorozat első évadának tíz epizódját, természetesen a heti részeket kísérő The Ready Room adásokkal együtt.

Mike McMahan kirobbanó sikert arató animációs sorozatának első epizódja augusztus 6-án egy 23 hetes, megszakítás nélküli Star Trek sorozatfolyamot nyitott meg. A Star Trek: Lower Decks első évada 10 héten keresztül szórakoztatta a rajongókat, a rajzfilmes formátumban sokéves hiányt pótolva, jól pozicionált humorral, rengeteg Star Trek utalással, és számos meglepetéssztárral felturbózva, mindvégig nívós szórakoztatást nyújtva. Október 16-tól kezdve pedig a harmadik évadával visszatérő Star Trek: Discovery ragadta el a nézőket egy eddig sohasem látott távoli jövőbe, teljesen új körülmények közé helyezve és számos új karakterrel is kiegészítve a legénységet.

Az idehaza a Netflixen magyar felirattal látható aktuális évad második felében ráadásul egy régóta várt új spinoff sorozat közvetett elindulását is a cselekménybe szőtték a készítők, ami az Alex Kurtzman-sorozatéra negyedik vagy ötödik szériája lesz. Hasonló, rejtett, backdoor pilot epizódokkal (a Discovery, illetve a Short Treks második évadaiba csempészett részekkel) jelezte jövőbeli indulását a szintén sokat ígérő Strange New Worlds sorozat is, mely a Pike-Number One-Spock trió és az eredeti Enterprise epizodikus kalandjaira építkezik majd. Ami a dokumentációt illeti, Wil Wheaton kibeszélő showja természetesen a Lower Decks első évadát és a Discovery harmadik szezonját is végigkísérte, rengeteg kulisszatitkot, forgatási háttérsztorit, stáb-és művészvendéget felvonultatva, ám a körülményekre való tekintettel a legtöbb epizód természetesen már online beszélgetések formájában készült.

star-trek-picard-the-ready-room-hosted-by-wil-wheaton-promo.jpg

Címszavakban 2020 Star Trek vonatkozású eseményei

Január

  • Január 5.: Az új évet a 2009-es Star Trek mozifilm megtekintésével kezdte az Impulzus Podcast csapata, és körbejártuk a Kelvin-univerzum mozis folytatásának akkori lehetőségeit is (a helyzet azóta is változatlan/bizonytalan: a 3 mozifilmes projekt, vagyis a Mindenen Túl folytatása, a Tarantino projekt, és a Hawley-féle filmterv egyaránt megrekedtek a kezdeti fejlesztés fázisaiban).
  • Sorra vettük a 10 legjelentősebb Picard epizódot is, az új sorozatra felkészülve.
  • Január 12.: Zöld utat kapott a Picard második évada. (A forgatások 2021 februárjában indulnak majd)
  • Január 16.: 25 éve mutatták be a Star Trek: Voyager sorozatot (USA-premier). A Star Trek: The Cruise IV. luxushajó körútján több főszereplő is részt vett, akikkel interjúkat is rögzítettek egy később elkészítendő, évfordulós Voyager dokumentumfilmhez.
  • Január 23.: Elindult a Star Trek: Picard első, tízrészes évada.

Február

Március

  • Éppen a lockdown előtt befejeződött a Discovery harmadik évadának forgatása Torontóban, de a VFX utómunka egy része, és a zenei felvételek, keverés jelentős hányada az év további részében már távmunkában zajlott, így Jeff Russo is otthon komponálta a zenét. Az utómunka számos kihívás elé állította a stábot, de a végeredményt mindez nem befolyásolta.
  • A Discovery 2. évados soundtrack vinyl kiadványának megjelenése.
  • Megjelent a Kirk Fu könyv, a legendás kapitány elhíresült harcművészeti fogásainak útmutatója.
  • A 455 Films bejelentette, hogy Voyager dokumentumfilm készül a sorozat 25. évfordulójára, ebben felhasználják a 2020-as Star Trek: The Cruise körutazáson felvett színész-interjúkat is. (A dokumentumfilm készítése novemberben folytatódott)

Április

  • Április 5.: A Kapcsolatfelvétel Napját egész napos online műsorfolyammal ünnepelte csapatunk.
  • "Too Long a Sacrifice" címmel 4 füzetes Odo-központú DS9 képregény érkezett az IDW kiadótól.
  • Online vetítést szervezett a Paramount a Khan haragja számára.
  • Star Trek: Picard Official Collector's Edition címmel a sorozat kulisszatitkait bemutató keményfedeles album jelent meg.
  • Valós életbeli rajongói találkozók híján elkezdtek szaporodni az online közönségtalálkozók és események. Április végén Jonathan Frakes válaszolt a rajongók kérdéseire az általa rendezett nyolcadik mozifilm, a Kapcsolatfelvétel témájában.

Május

  • Május 1.: A Majálist virtuális rendezvény formájában ünnepelte az Űrszekerek blogger és podcaster csapata. A műsorfolyamban többek között arról beszélgetünk, hogy hogyan változik meg az emberek életszemlélete és a világunk gazdasági berendezkedése a Kapcsolatfelvétel után.
  • Május 15.: Hivatalosan is bejelentették a Star Trek: Strange New Worlds sorozatot, mely heti kalandok sorában Pike kapitányt, Spock tudományos tisztet, valamint Egyest követi majd, akik új világokat fedeznek fel a galaxisban, egy évtizeddel azelőtt, hogy Kirk kapitány átveszi az Enterprise parancsnokságát. (A forgatás 2021 februárjában indul majd, Torontóban.)
  • Május 26.: Újabb online közönségtalálkozó került megrendezésre, ezúttal a Voyager színészeivel találkozhattak a nézők a virtuális térben, a 25. évforduló alkalmából Kate Mulgrew, Robert Beltran, Robert Duncan McNeill, Garrett Wang, Roxann Dawson, Ethan Phillips, Robert Picardo és Jeri Ryan vett részt egy internetes reunion partin.
  • A körülmények miatt későbbre halasztódott Nichelle Nichols rendezvénye, melyen a rajongóktól szeretett volna búcsút venni, mivel a közéletből való visszavonulásra készül.
  • Voyager kibeszélő podcastet indított Robert Duncan McNeill és Garrett Wang The Delta Flyers címmel, a Voyageres fiúk ráadásul még a közkedvelt Proton kapitány sztorik folytatásán is gondolkozna

Június

Július

  • Július 15. és 20. között rendezték meg az első Virtual Trek Con rendezvényt.
  • Július 23.: A San Diego Comic-Con is kénytelen volt az internetre költözni, a YouTube-on megtekinthető Star Trek: Universe panelen Discovery olvasópróbát, Lower Decks előzetest, és a Star Trek: Picard színészeivel való beszélgetést is megtekinthettünk.
  • Tuvok magyar hangja, Holl Nándor segítségével adományozó kampány indult Gergő, egy mozgáskorlátozottan és nehéz körülmények között élő rajongótársunk megsegítésére.

lowerdeck4.jpg

Augusztus

  • Augusztus 6.: Elkezdődött a Lower Decks rajzfilmsorozat, ezzel egy 23 héten át tartó, folyamatos Star Trek hullám vette kezdetét. Mike McMahan animációs sorozatának epizódjait az Impulzus Podcast egy új formátum keretében, heti videocast formájában beszélte ki, adásonként váltakozó vendégek közreműködésével.
  • Augusztus 20: Impulzus Gaming néven különkiadás érkezett a podcast műsorunkhoz, melyben a retro Star Trek videójátékokról volt szó meghívott vendégeinkkel.
  • Augusztus elejéről decemberre halasztották a Star Trek Las Vegas rendezvényt. (A legnagyobb rajongói találkozót azóta sajnos még tovább kellett halasztani, jelenleg úgy tűnik, csak 2021-ben lesz megtartva, az "55-Year Mission Tour" eseménysorozat keretében.)
  • Elkezdődött a Discovery negyedik évadának forgatókönyv-írása.
  • A ViacomCBS bejelentette, hogy 2021 elején elindítja nemzetközi streaming szolgáltatását (Paramount+), amin Showtime és CBS All Access-original tartalmak, így a Star Trek sorozatok is debütálni fognak a jövőben.
  • Alexander Siddig és Andrew Robinson egy fanfiction sorozat első részét adták elő online, melyben Dr. Bashir és Garak újra egymásra találnak. A YouTube-on szabadon elérhető hangjáték 20 évvel a Deep Space Nine történései után zajlik.

Szeptember

Október

  • Október 6.: Megjelent a Star Trek: Picard első évadának Blu-ray kiadása (hazánkban januától érhető el, a kiadvány már előrendelhető).
  • Október 8.: A virtuális New York Comic Con rendezvény Star Trek Universe eseményén a The Ready Room különkiadásában a Lower Decks készítői vendégeskedtek, és egy héttel a harmadik évad startja előtt exkluzív Discovery-panelt is láthattunk. A show meglepetésvendége Kate Mulgrew volt, akiről kiderült, hogy Kathryn Janeway hangjaként szerepelni fog a 2021-ben induló Star Trek: Prodigy rajzfilmsorozatban.
  • Október 15. és 20. között rendezték meg a második Virtual Trek Con rendezvényt.
  • Október 20.: Megjelent a The Captains Collection. A Blu-ray kiadvány egybegyűjti William Shatner Star Trek témájú dokumentumfilmjeit.
  • Október 21.: A DTLA filmfesztiválon, a The Creator című online felolvasáson Gene Roddenberry és Lucille Ball volt a középpontban, a történet Star Trek megalkotásának idejébe repítette vissza a nézőket.
  • Október 24.: A Gondviselő hozzánk is megérkezett - 20 éve láthatták először a magyar nézők a szinkronizált Voyagert (Viasat3).
  • Október 24.: Az Enterprise-D és Picard kapitány is behajózott a hazai képernyőkre - 22 évvel ezelőtt, 1998-ban (TV3).
  • Október 24.: Átadták a Janeway-szobrot Bloomingtonban, a kapitány jövőbeli születési helyén. Hasonló emlékműként, egy vulkáni tisztelgést ábrázoló műalkotás készül majd Bostonban Leonard Nimoy tiszteletére, aki sosem felejtette el helyi gyökereit.
  • Október 27.: Megjelent Una McCormack írónő Janeway-önéletrajza, mely a kánoni utalások alapos feldolgozásával mély betekintést ígér a Voyager kapitányának személyiségébe.

November

  • November 3.: Szigorú protokollok mellett elkezdődtek a Discovery negyedik évadának forgatási munkálatai a torontói Pinewood stúdióban, karácsonyig 2 részt forgatnak le, a teljes évad forgatása 2021 júniusára lesz kész. A virtuális környezetek valós idejű megjelenítésére alkalmas ILM StageCraft LED Volume kijelzőfal az év végéig kerül telepítésre, ezzel teljesen kiküszöbölhető lesz a külső helyszíneken történő forgatás.
  • November 24.: A sorozat 25. évfordulójának tiszteletére egy nívós ünnepi kiadvány jelent meg, Star Trek Voyager: A Celebration címmel.
  • Az IDW kiadó egy képregényes miniszériát indított a Voyager legénységével, a negyedik évad idején játszódó történetben Hetes karaktere áll a középpontban.

December

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6116363504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása