Az 55 éves Star Treket ünnepelték az alkotók és a rajongók

2021. szeptember 20. 17:00 - Dave // urszekerek.hu

Ilyen volt az idei Star Trek Day

Szeptember 8-án volt 55 éve, hogy bemutatták az eredeti sorozat Veszélyeztetett egyedek (The Man Trap, TOS 1x01) című epizódját, melyet azóta több, mint 800 másik Star Trek epizód, valamint 13 mozifilm követett Roddenberry univerzumában. Az évfordulót egy látványos, sok vendéget felvonultató (és hosszú idő óta ténylegesen élő) gálaműsorral ünnepelte a Paramount+ Los Angelesben, magyar idő szerint csütörtök hajnalban.

stday.png

Élő showműsor és live stream

A tavaly még előre felvett online panelek gyűjteményeként funkcionáló megemlékezés idénre vendégekkel, látogatókkal, és a sajtó munkatársaival megrakott, élő gálaünnepséggé változott. A Los Angeles-i Skirball Kulturális Központból élőben közvetített Star Trek-nap házigazdái Wil Wheaton (Wesley Crusher, TNG) és Mica Burton (a TNG-ben Geordit alakító LeVar Burton lánya) voltak, akik már megszokott műsorvezető párosként vezették végig a helyben ülő és az interneten bekapcsolódó közönséget az egyes műsorelemeken.

A Jeff Russo vezényelte élő zenekar a sorozatok főcímzenéinek feldolgozásait adta elő, az elmúlt évtizedek sorozataira emlékezve felemelő és megható hangulatot sikerült teremteni. Nem maradtak el a Star Trek eseményeken megszokott személyes beszélgetések sem, a múltbeli, és most készülő szériák szereplőivel és alkotóival, közöttük ikonikus színészekkel is leültek a műsorvezetők. A nagy convention-ökön megszokott vörösszőnyeges villáminterjúk betétek formájában jelentek meg a közvetítésben, és persze a rajongók által várt bejelentések és évad-előzetesek is helyet kaptak a műsorfolyamban, melyet teljes terjedelmében, utólag is megtekinthetünk az alábbi videóban. 

Panelek és bejelentések

  • Jeff Russo vezényletével a Star Trek Day alkalmi zenekara a „Star Trek Universe” nyitányt adta elő.
  • A Wil Wheaton és Mica Burton által felkonferált első panel az új animációs sorozat, a Star Trek: Prodigy alkotóit vonultatta fel: a Hageman-fivéreket, valamint a ’szinkronizáló’ (voice actor) színészeket, többek között Brett Grayt, a főszereplőt alakító fiatal színészt. Kate Mulgrew távolról jelentkezett be, és láthattunk egy hosszabb előzetest is. Világpremier: október 28.
  • A Deep Space Nine sorozatra a Jake Siskot alakító Cirroc Lofton emlékezett.
  • A Star Trek: Discovery panelen Michelle Paradise showrunner, valamint Blu del Barrio, Ian Alexander és Wilson Cruz színészek meséltek a 4. évad forgatásának kihívásairól és egyes pillanatairól. Az új évad a vártnál is hamarabb érkezik: november 18-tól látható, idehaza a Netflixen lesz elérhető, de előzetest egyelőre nem mutattak.
  • Az első pillantásra egy picit nehezen felismerhető Anthony Montgomery az Enterprise emlékezetes pillanatait idézte fel.
  • A Star Trek: Strange New Worlds sorozat-panel résztvevői, Anson Mount, Rebecca Romijn, Akiva Goldsman, Henry Alonso Myers és Ethan Peck előzetest ugyan nem hoztak, de egy szereplőket bemutató videót igen. Ez alapján számos régi karakter tér vissza: Jess Bush lesz Christine Chapel főnővér, Celia Rose Gooding pedig Nyota Uhura kadét. Christina Chong a neve alapján izgalmas karaktert, La’an Noonien-Singh-et alakítja majd. Kellemes meglepetésként az eredeti sorozatban látható Dr. M’Benga is visszatér, akit Babs Olusanmokun testesít meg. Melissa Navia mint Erica Ortegas hadnagy szerepel majd, Bruce Horak pedig a vak aenari-andoriai Hemmer-t játssza majd a 2022-ben érkező epizodikus sorozatban.
  • A Voyager emlékeit a Kim zászlóst alakító, manapság is igen aktív Garrett Wang idézte fel a közönségnek.
  • A Star Trek: Lower Decks stábja már jól ismert a nézők előtt, Mike McMahan, a sorozat mindig mosolygós kreatív atyja immár régi kedves ismerősként lépett színpadra, Noël Wells, és Eugene Cordero színészek társaságában. Egy, a második évad hátralévő epizódjaira vonatkozó, pörgős előzetessel hozták meg a nézők kedvét a következő hetekre. A sorozat 3. évadának hangfelvételei már folynak.
  • Az eredeti sorozatra (TOS) maga George Takei (Sulu) emlékezett.
  • Az éppen 100 éve született Gene Roddenberry szellemi örökségét Wil Wheaton idézte fel Rod Roddenberry, Gates Mcfadden, Levar Burton és George Takei társaságában.
  • LeVar Burton alig hagyhatta el a színpadot, hiszen Az új nemzedék (TNG) legszebb pillanatainak felidézését is őrá bízták a szervezők. 
  • A Star Trek: Picard sorozat előzetese, melyet Jeri Ryan konferált fel, talán az egyik legvártabb műsorelem volt, ezt követően a tehetséges Isa Briones előadásában a jól ismert "Blue Skies" dal zárta a panelt.
  • Wil Wheaton és Mica Burton a jövő évi Mission Chicago találkozó promotálásával búcsúztatta a hivatalos gálát.

star_trek_eberswalde_enterprise.JPG

Star Trek ünnep az 1701-Múzeumban

A Star Trek Day alkalmából több, mint ötórás élő közvetítés volt látható a németországi Eberswalde Star Trek Múzeumából. A Berlintől északkeletre fekvő, Eberswalde városka ad otthont a világ valószínűleg legkisebb Star Trek-múzeumának, mely igaz több szinten, de mindössze 17,01 négyzetméteren foglal helyet. A 2009 óta, ingyenesen látogatható állandó kiállításon többek között a Star Trek történetének több mint 55 évéből származó kellékek, maszkok és modellek láthatók.A néhány kiállítóhelyiség méretű kiállítás rengeteg érdekességet tartalmaz: filmes relikviák és replikák, forgatási kellékek, egyenruhák, maszkok, filmposzterek, életnagyságú karton figurák, hajó-és űrkomp modellek, dioráma makettek, könyvek, stúdió forgatási helyszín makettek.

A kiállított tárgyakat először a városi múzeumban, majd a Morgenröthe-Rautenkranzban lévő Német Űrkiállításon mutatták be. 2013. május 9-én nyitották meg az 1701-es múzeumot, 2020. szeptember 8. óta pedig virtuálisan és 3D-ben is megtekinthető az interneten.

A kiállítás egyik kiemelkedő darabja a teljes részletességgel megépített Enterprise sorozat miniatűr dioráma-gyűjtemény, melyekkel stop-motion fan filmet is készítettek. A kiállítás alkotói dioráma modellként, kartonból megépítették a Paramount Studio 8-a Stage-t is, vagyis a TNG sorozat valós forgatási helyszínét, emellett a TOS forgatási helyszínének pontos dioráma modellje is látható, melyen pontosan tanulmányozhatjuk, hogyan helyezkedtek el annak idején egymáshoz képest a forgatások során az egyes felépített díszlet-elemek és forgatási helyszínek, helyiségek, folyosók. A vitrinekben elhelyezett sorozatos és mozis relikviák, kellékek mellett a kiállítás másik fénypontja Gene Roddenberry valósághűen utánépített irodája az 1960-as évekből, illetve egy életnagyságú űrkomp-vezérállás is.

Az ötórás közvetítés egyik fő szervezője Benjamin Stöwe színész és műsorvezető volt, aki a Discovery német változatában Culber doktor szinkronhangja, egyúttal aktív Star Trek rajongó és aktivista, és a német Star Trek múzeum kurátora is. Az élő műsorfolyamban körbejárhattuk a múzeum minden szegletét, majd stúdióbeszélgetés hangzott el a Star Trek 55 évéről, és egy 70 perces, a rajongókról, a Star Trek rajongásról szóló zenés fan dokumentumfilm is megtekinthető volt.

Ez a rajongói alkotás méltó összefoglalója volt szeptember 8. nemzetközi és európai megünneplésének – 55 év, 10 önálló tévésorozat, több, mint 800 epizódon keresztül köt össze immár több rajongói nemzedéket, és bizonyítja, hogy a Star Trek olyan időtálló jelenség, mely legalább annyira szól az alkotókról, mint a rajongókra tett maradandó és felemelő hatásról.

Az Star Trek Day bejelentéseiről az Impulzus Podcast 184. adásában is beszélgettünk:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Fotó: Paramount+ és Raumschiff-eberswalde

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9416694394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása