A For All Mankind vezet a Star Trek világához?

2021. február 22. 10:00 - FCs.

Ronald D. Moore a felpörgetett űrversenyről

Február 19-én hazánkban is elstartolt a For All Mankind második évada, mely egy olyan alternatív huszadik században játszódik, ahol az első holdra szállást a Szovjetunió hajtja végre, ez a változás pedig hosszú ideig fennmaradó űrversenyt eredményez a nagyhatalmak között. A sorozat egyik alkotója, Ronald. D. Moore nemrég a TrekMovie számára nyilatkozott, az interjúban pedig azt is elmondta, hogy a For All Mankind készítése során azokra a tapasztalataira is sokat támaszkodik, melyeket még a Star Trek alkotóstábjában szerzett.

for-all-mankind-apple.jpg

Ronald D. Moore karrierjének első tíz évét a Star Trekben töltötte, Az új nemzedék, a Deep Space Nine és a Voyager sorozatokon is dolgozott, de a Nemzedékek és a Kapcsolatfelvétel mozifilmek esetén is társíró volt. Sorozatos tevékenysége a Star Trek után is jelentős, az ő nevéhez kötődik például a Battlestar Galactica 2004-es újragondolása, az Outlander című regény sorozatos adaptációja, legutóbb pedig a For All Mankind, és az általa bemutatott fiktív űrverseny kapcsán hallhatunk róla.

Moore számára már Az új nemzedékben is adódtak olyan lehetőségek, amikor alternatív idővonalakat hozhatott létre, elég, ha csak az Egy hajó a múltból (Yesterday’s Enterprise, TNG 3x15) című epizódra gondolunk, melynek írásában ő is részt vett. Moore a megvalósult epizódokon kívül számos olyan esetre emlékszik, amikor az írószobában a megváltozott idővonalakról folyt a beszélgetés, a legtöbb ötletből azonban semmi sem lett:

„Úgy gondolom, a Star Trek alapvetően mindenre megtanított a televíziós írással kapcsolatban. Rengeteg időutazós epizódot készítettünk. Sokszor beszélgettünk a történelemről, több alternatív történelmi ötletünk is volt. Nem csupán az Egy hajó a múltból jutott eszünkbe, hanem több olyan történetet is felvetettünk, mely az idővonal megváltoztatásával járt volna, de végül nem valósultak meg. Szóval számos olyan elméleti beszélgetésben vettem részt, melyek ilyen koncepciók körül zajlottak.

Belevágni egy ilyen sorozatba ezért nagyon ismerős érzés volt. És persze szórakoztató is, hiszen a Trekben megalapoztam ezt az egész munkát, amit ráadásul ott is nagyon élveztem. Kedvelem a történelmet, és mindig imádtam a „Mi lett volna ha…?” játékot. Mi történt volna például, ha Nagumo admirális más döntést hoz a midwayi csatában? Hogyan befolyásolta volna a II. világháború további eseményeit? Szóval a munka ezen része nagyon jól illik hozzám.”

for-all-mankind-ronald-d-moore-joel-kinnamon.jpg

Moore szerint a For All Makindban bemutatott űrverseny mindenképpen az emberiség javát szolgálja (a címhez méltóan), és akár egy Star Trekben bemutatott világhoz is eljuttathat minket:

„Úgy éreztem, hogy az űrprogram olyan alternatív történelmét alkothatjuk meg, amely nagyobb és jobb. Miért jobb? Nem csupán az új technológiák, új űrhajók és holdbázisok miatt, amiket még sohasem láttunk. Amiatt is, mert egy jobb világot hozhatunk létre. Hogy újra a megfelelő pályára kerüljünk, ez az út a Star Trekhez.”

Emellett azt is kiemelte, hogy az a diverzitás, mely a valóságos űrprogramban egyre inkább teret nyert, a sorozatban még hamarabb zajlik le (köszönhetően a felpörgetett versenynek), ez pedig a társadalomban is követendő példaként jelenik meg.

Moore egykori alkotótársai közül Maril Davis, David Weddle és Bradley Thompson is helyet kapott a For All Mankind kreatív csapatában, a második évadban pedig Joe Menosky is csatlakozott a stábhoz, aki legutóbb az Orville című sorozaton dolgozott:

„Nagyszerű újra Joe-val dolgozni. Sok évet húztunk le együtt az írószobában, most újra visszatértünk ahhoz a régi lendülethez. Lenyűgöző elméje van. Az egyik kedvenc emberem, akit az írószobában magam mellett tudhatok, mert minden párbeszédet és vitát oda-vissza meghallgat, majd mond valamit, ami egyenesen a lényeghez vezet, amit eddig észre sem vettem, vagy olyan dolgokkal áll elő, amire nem is gondoltam volna. Szóval imádok vele dolgozni. Ez persze Maril, David és Brad esetén is igaz a Trek, vagy éppen a Battlestar óta.”

A For All Mankind sorozatot az Apple TV+ kínálatában érhetitek el magyar felirattal.

A For All Mankind évadnyitójáról, valamint Ronald D. Moore nyilatkozatáról az Impulzus 159. adásában is beszélgetünk:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // TrekMovie // fotó: Apple, Eric Charbonneau/Shutterstock

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5316430464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása