Kurtzman: A Discovery várhatóan komoly vitákat vált ki

2017. július 07. 20:20 - Dave // urszekerek.hu

Alex Kurtzman producerként és íróként is fajsúlyos szerepet vállal a legújabb Star Trek sorozat első évadának készítésében. A CNET számára készült rövid interjúban elmondta, hogy a szezon sztorija igazán érdekes és különleges lesz, egyszersmind tisztelettel adózik mindannak, amit a Star Trek eddig bemutatott, bár mindezt sok tekintetben teljesen új módon fogja tenni. Megemlítette, milyen izgalmas és nem mindennapi az, hogy Sonequa Martin-Green, mint Michael Burnham és Michelle Yeoh, mint Philippa Georgiou kapitányok a fedélzeten vannak.

dscew_transporter.jpg

Szeretem az erős nőkre alapozott történeteket, és bizony van néhány igen erős nő a sorozatban. Sonequa egy nagyon-nagyon különleges színésznő, aki rendkívüli színt visz ebbe a karakterbe, olyat, amit azt hiszem még soha nem láttam a Star Trekben, és mindez borzasztóan izgalmas. A története rendkívüli és páratlan, és igazán érdekes dolgokat visz majd be az eddig ismert Star Trek tanokba – azt hiszem a rajongók egy része nagyra fogja ezt értékelni, ugyanakkor biztos vagyok abban is, hogy a története heves rajongói vitákat is ki fog váltani.

Kurtzman ezután kitért annak fontosságára is, hogy a Discovery milyen helyet foglal el a Star Trek hatalmas kánonjában, illetve a prime univerzumban. (Immár majd egy éve tudjuk, hogy a sorozat – a 2009-ben újraindult mozifilmes franchise darabjaival ellentétben – az eredeti, 1966-os sorozat által elindított 'prime' univerzumban fog játszódni.)

A writers’ room [írói szoba, de átvitt értelemben a sorozat íróinak együttese] úgy képzelhető el, hogy tele van olyan emberekkel, akik nagyon különböző módon ragaszkodnak és kötődnek a Star Trekhez, és úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű hagyományt folytat, miszerint a Star Trek írói egyúttal a sorozat rajongói is voltak mindig is.

Tisztelnünk kell a kánont, úgy, ahogy az meg van írva – nem mondhatod az írás során például bizonyos dolgokról a Star Trekben, hogy tegyünk úgy, mintha meg sem történt volna, mert akkor a Star Trek rajongók megölnek.

Mondja nevetve Kurtzman, majd hozzáteszi:

Íróként meg kell értened a különböző idősíkokat és univerzumokat, és azt, hogy mindezek hogyan működtek együtt. Aprólékos gonddal nyomon kell követned ki, mikor, hol, és miért...és igen, vannak olyan embereink az írói gárdában, akiknek az az egyetlen feladata, hogy bizonyos ötleteinkre azt mondják: Nem! Ezt nem teheted meg [a Star Trek univerzumban]!

Bryan Fuller korábbi showrunner véleményével megegyezően Kurtzman is kifejezésre juttatja az írás során a TOS korszakhoz, és a huszonharmadik századhoz való kötődéseket.

Ha Star Trek rajongó vagy, akkor rengeteg dolgot fogsz majd majd felfedezni [az új sorozatban], ami hűen kötődik az eredeti sorozathoz, és a TOS-ból átvett elemek esetében nem csupán a történet lesz az, hanem elsősorban az eredeti sorozat szellemisége.

Egy csomó [a TOS-ból ismert] dolgot újra láthatunk majd a Discoveryben, melyek a nézőknek ismerősnek fognak tűnni, és anélkül, hogy bármi konkrétat is elárulnék, elmondhatom, hogy következetesen ragaszkodunk az idővonalhoz és a kánon szabályaihoz, de egyúttal új, eddig még be nem járt területeket és utakat is találunk majd, melyekre eddig csak utalások voltak, de soha nem lettek teljesen felfedezve.

Miért van szükségünk még mindig Roddenbery humánus és optimista víziójára? Azért, mert annak alapja az a meggyőződés, hogy az emberi lények mindig is módot fognak arra találni, hogy kapcsolódjanak egymáshoz, és állhatatosan kitartsanak egymás mellett. Ez a reményteli perspektíva, amire most szinte végzetesen szükségünk van, jobban mint eddig valaha. A Star Trek reményt ad.

 

Burnham és Georgiou kaptányok

Emlékszünk még a szomszéd univerzum rajongói körében nemrég lezajlott szócsatákra, melyet egyetlen betűcske váltott ki? A nyolcadik Star Wars mozifilm címéről van szó, ahol is az eredeti jedi főnév egyes vagy többes számú értelmezéséről csaptak össze a fanok, különösen idehaza, hiszen angol és német nyelvterületeken a szó egyes és többes számú is lehet, ám nyelvünkben külön többes számú alakja van. Egy szó, mint száz: immáron Star Wars: Az utolsó Jedik címmel érkezik az új mozifilm decemberben.

Szeptemberben azonban az új Star Trek sorozat érkezik, mellyel kapcsolatban Alex Kurtzman executive producer egy interjúban hirtelen a captains szót kezdte el használni, de nem Lorca és Georgiou kapitányokra értve, hanem Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) és Philippa Georgiou (Michelle Yeoh) vonatkozásában! Mire utalhatott ezzel? A TrekMovie egyik bloggere gyorsan lehűti a lehetséges spekulációkat, és Kurtzman szóhasználatát egészen egyszerűn magyarázza: a producer mondata Sonequa Martin-Greent és Michelle Yeoh-t nem a hajó kapitányaiként, hanem a sorozat "vezető karaktereiként" említi, átvitt értelemben használva a captains szót...

Alex Kurtzman ördögi háromszöge

Végezetül érdemes röviden áttekinteni azt is, milyen filmek és sorozatok kapcsolódnak a nevéhez eddig. Annyit alapból érdemes tudnunk, hogy Alex Kurtzman két kollégájával, Roberto Orcival és Damon Lindeloffal együtt meghatározó szerepet játszott az utóbbi évtized J.J. Abrams nevéhez fűződő sorozataiban és mozifilmjeiben, így az új, Kelvin idővonalon játszódó mozifilmekben készítésében is. A konzervatív rajongók körében azonban e négy hollywoodi személy, bárhol is bukkannak fel, gyakorlatilag egyet jelentenek a Star Trek kánon elpusztításával, és valóságos démonként tekintenek rájuk.

Haladóbb felfogású rajongók ezzel ellentétben a sci-fi műfaj sorozatos és mozifilmes megújítását köszönik nekik, illetve Abrams Bad Robot nevű produkciós cégének. A céghez olyan népszerű mozifilmek kapcsolódnak, mint a Cloverfield (2008) és a 10 Cloverfield Lane (2016), a Star Trek (2009), a Sötétségben – Star Trek (2013), a Star Trek: Mindenen túl (2016), a Super 8 (2011), a Mission: Impossible – Fantom protokoll (2011), a Mission: Impossible – Titkos nemzet (2015) és a most forgó hatodik M.I. film, valamint (részben) olyan apróság, mint a 2015-ös Star Wars: Az ébredő Erő is.

Televíziós fronton sem elhanyagolható a Bad Robot produkciós tevékenysége – az utóbbi évtized leginnovatívabb sci-fi, és misztikus sorozatait köszönhetjük neki: Alias, Lost – Eltűntek, Fringe – A rejtély, Person of Interest – A célszemély, Alcatraz, Revolution, Almost Human – Emberi tényező, Believe, Skorpió – Agymenők akcióban, 11.22.63, Westworld.

Ami pedig magát Alex Kurtzmant illeti, íróként olyan sorozatokban dolgozott, mint a Herkules, az Alias, Fringe – A rejtély, Az Álmosvölgy legendája, és a Hawaii Five-0. A 2009-es és 2013-as Star Trek filmek társ-forgatókönyvírója is ő volt, illetve több Michael Bay-filmé is, mint például A sziget, Transformers, Transformers: A bukottak bosszúja. Ezen felül még több blockbuster mozifilm írói stábjában ott volt: Zorro legendája, Mission: Impossible III, Cowboyok és űrlények, Hétköznapi emberek, A csodálatos Pókember 2, és az idén bemutatott Múmia-reboot is.

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery-vel kapcsolatos legfrissebb hírekről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat!

emTV.hu // TrekCore // TrekMovie // CNET

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr912648091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása