Lorca kapitány az indulatszavakat keresi – Isten és a Star Trek: Discovery

2017. augusztus 05. 16:30 - FCs.

Gene Roddenberry eredeti víziója szerint a huszonnegyedik század embere a technológiai és erkölcsi fejlődés során az önmeghatározás olyan fokára jutott, hogy a vallás, vallásosság gyakorlatilag teljesen el is tűnt a földi társadalomból. Ez is az oka, hogy Kirsten Beyer, aki nem csupán a Discovery egyik forgatókönyvírója, hanem a Star Trek kánon következetes betartásának őrzője is a sorozat készítése során, Jason Isaacs (Lorca) egy spontán kifejezésére volt kénytelen reagálni a forgatás közepette.

lorca.jpg

A Discovery csillaghajó parancsnoki hídján Gabriel Lorca kapitány határozott léptei közben gyors és precíz parancsokat szór legénysége felé, miközben újra és újra a kijelzőn tomboló csatára veti tekintetét. A klingonok egy Föderációs hajót támadnak, a Discovery pedig sietve kel a segítségükre.

"Vegyük célba azt a ragadozómadarat!"

– harsogja Lorca.

"Béta kilences manőver! Tüzeljünk valamire, az Isten szerelmére!"

Késő. A Discovery találatot kap a klingonoktól. Lorca és legénysége ennek hatására mind egy irányba sodródnak a hídon, a high-tech környezetben pedig ezer és ezer villogó fény fejezi ki a hajó sérülését.

A rendező leinti a jelenetet, a Harry Potterből ismert brit Jason Isaacs pedig kivonul a díszletből. Az epizód írója, Kirsten Beyer eközben eligazítja a színészt rögtönzése okán, melynek tárgya az Isten szerelmére (for God’s sake) megszólalás.

"Nem mondhatom ki, hogy Isten?"

– csodálkozik Isaacs.

"Azt hittem, hogy az Isten (God), vagy az, hogy a francba (damn) kimondható, csak az nem, hogy az istenfáját (goddamn)."

Beyer kifejti számára, hogy a Star Trek Gene Roddenberry tudományon alapuló jövőképe, melyben a vallás gyakorlatilag nem létezik többé.

"Akkor mi lenne, ha azt mondanám, hogy a picsába (for f—’s sake)? Az jobb lenne?"

– vág vissza.

"Előbb mondhatod ki ezt, mint hogy Isten."

– válaszolta az írónő szárazon.

Az Entertainment Weekly-ben közölt apró forgatási anekdota azonban kisebb világnézeti vitalavinát indított, vallásos és civil körökben is:

"Száműzték Istent a készülő Star Trek sorozatból" és hasonló címekkel jelentek meg írások. Úgy tűnik azonban, az aggodalom megalapozatlan volt: Gretchen Berg producer a Televíziókritikusok Szövetségének (TCA) éves rendezvényén tisztázta a szituációt:

Az isten szó mind vallásos, mind pedig érzelemkifejezési célból egyaránt megengedett a Star Trek: Discovery-ben. Az írói stábban amúgy is sokat vitatkozunk erről. Egy olyan tévésorozatban, ami jelentős mértékben szól a diverzitásról, és a különböző nézőpontok bemutatásáról, el kell fogadnunk, hogy vannak, akik Istenben hisznek, mások egy krumplit akarnak imádni, és megint mások semmiben nem szeretnének hinni. Ennek igenis van tere a Star Trekben. Isten beleillik abba komplexitásba, melyet a Star Trek képvisel.

Ez nem az egyetlen anekdota a Lorca kapitányt alakító Jason Isaacs-ről. A színész ugyanis szeretett volna egy olyan frázist kapni, mely személyesen majd hozzá, Lorca kapitányhoz kötődik, afféle visszatérő mondás, melyet gyakran fog ismételgetni a sorozatban, és később rendszeresen felidézik vele kapcsolatban. Ilyesféle volt Picard kapitány "make it so"-ja (hajtsa végre), illetve ennél is híresebb "engage" (indulás).

A brit színész a forgatás során megtudta, hogy az általa alakított Lorca kapitány a déli államok egyikéből származik, így eldöntötte, hogy enyhe déli akcentussal fog majd beszélni, és állandó kapitányi frázisként az ehhez illő, kicsit csípős jellegű "git’r done" kifejezést kezdte el használni a forgatások kezdetén. Ám kiderült: a kifejezés már foglalt, sőt le is van védve, méghozzá a Larry the Cable Guy képregények által. A kapitány tehát lemondott kedvenc szava járásáról, ám nemrég Aaron Harberts producer arról számolt be, hogy Jason Isaacs azóta mégis megtalálta a majd csak rá jellemző, visszatérő kapitányi frázist – amit egyelőre még nem árultak el.

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery legfrissebb híreiről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportunkba!

emTV.hu // TrekMovie // társszerző: Dave

std_fans_poszthird2.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2412721932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása