Örök vitapartnerek a Star Trekben

2018. augusztus 31. 16:00 - Menyhárt Attila

Nincs sorozat vitapartnerek nélkül – és valóban, a szereplők között mindig akad néhány, akik akár jelentéktelen dolgokban is késhegyre menő vitát képesek folytatni. Azonban ezek nem komoly összeütközések, s ahogy haladunk előre, barátságos szurkálódások szelidülnek.

3x15_elojel_720p_web-dl_x264_hun-fox_mkv_snapshot_30_04.jpg

Szerelem sokadik látásra

Az ellentétek vonzzák egymást, szól az ősi bölcsesség. Talán ez igaz a legjobban T’Pol és Trip Tucker kapcsolatára az Enterprise sorozatban. T’Pol végletekig logikus, hűvös vulkáni nő, aki tartani próbálja magát népe elveihez az emberi környezetben is. Az NX Enterprise főgépésze – a vidéki srác, ahogy Archer emlegeti –, olyasvalaki, aki azonnal kimondja mit gondol, s nem leplezi érzelmeit.

Szinte az első perctől kezdve folyamatosan vitatkoznak egymással, mégis szinte azonnal szikrázott közöttük a levegő, amely a harmadik évad végén vált bizonyossággá. T’Pol ugyanis szinte menekült érzelmei elől, mikor politikai okokból férjhez ment Koss-hoz. Sem a vulkáni nő, sem Trip sem sejthette, hogy pszichikus kapcsolat jött létre köztük, ami később megvédte Tripet az orioni hölgyek csábításától. Később egy tragédia hozza őket közelebb egymáshoz: felfedezik, hogy mindkettejük DNS-ét felhasználva a Terra Prime mozgalom létrehozott egy félig ember, félig vulkáni kislányt. Ám az eljárás nem volt tökéletes: a haldokló babát Trip nagymamája után Elizabeth-nek nevezik el. Amikor Tucker 2161-ben életét veszti egy támadás során, T’Pol magába fojtva fájdalmát, és gyászolja egész életében.

Az Enterprise sorozatot egyébként szeptember 3-tól újra láthatjuk képernyőn, ezúttal az RTL Spike műsorán.

Etika kontra logika

James T. Kirk kritikus helyzetben mindig számíthatott két legjobb tisztjére, Dr. McCoy-ra és Spockra. Azonban ők ketten egyetlen percet sem bírtak ki anélkül, hogy ne mondjanak ellent egymásnak. McCoy gyakorlatilag a kapitány lelkiismerete, aki a problémát etikai szempontból közelíti meg, és nem érdeklik a logikus érvek. Spock pedig minden esetben a logikus gondolkodás eszközeit sorakoztatta fel szóbeli összecsapásaik során, azonban minden vita ellenére barátként tekintenek egymásra. Ezt talán semmi sem jellemzi jobban, mint hogy a Khan haragja mozifilmben Spock McCoy elméjére bízza a katráját, mielőtt belép a sugárfertőzött területre.

q_and_picard.jpg

A bíró és a kapitány

Eleinte úgy tűnt, Q egy unatkozó szuperlény, aki más dolga nem lévén a vadonatúj Enterprise-D legénysége által keres új izgalmakat. Gyakorlatilag taktikai sakkjátszmára hívja ki a hajó kapitányát, Jean-Luc Picardot, ahol nem csupán a legénység, de az emberiség sorsa is a tét. Ez öncélú szórakozás, és Q örömét leli benne, hogy Picardban majdnem egyenrangú vitapartnert talál. Azonban Q és a Kontinuum céljai és tervei sokkal bonyolultabbnak bizonyulnak: a jelek szerint a Föderáció, és maga az emberiség a huszonnegyedik század közepére vált elég fejletté ahhoz, hogy felhívja magára a valóban szuperfejlett fajok figyelmét. Picard kapitány pedig legalább olyan fontos történelmi személyiség a Kontinuum számára, mint anno Archer vagy Kirk. Talán épp ezért állították rá Q-t, hogy figyelje a tevékenységét, és – legalább egy alkalommal – segítsen neki az emberiség fejlődésében.

picard_and_lwaxana_troi.jpg

A Galaxis mamája

Ha egy erős akaratú anya megjelenik a lánya munkahelyén, akkor ott kő kövön nem marad. Ugye ismerős élethelyzet? Lwaxana Troi nem egy egyszerű lélek, aki igencsak rosszallóan méregeti az Enterprise emberi környezetét, illetve elégedetlen lánya döntésével, amiért az eltávolodott a betazoid hagyományoktól. Kritikus megjegyzései Riker parancsnokot sem kímélik, aki évek óta gyengéd érzelmeket táplál Deanna iránt, de Lwaxana senkit sem kímél, ahogy hurrikánként megjelenik időnként az űrhajón. Hol a kapitányt nézi hordárnak, hol nőül akar menni olyan férfihoz, akit korábban sosem látott, hol épp a lányának keres férjet. Bár az erős akaratú hölgy csak jót akar imádott lányának, alaposan megkeseríti Deanna életét, aki nem akar mástcsak megtalálni a saját útját az életben.

Talán nem meglepő, de a közös munka során igazi anya lánya kapcsolat alakult ki Majel Barrett és Marina Sirtis között. Gene Roddenberry felesége egészen haláláig a lányaként szerette Marinat.

Az érem két oldala

Létezhet e rabló-pandúr barátság? A Deep Space Nine (DS9) sorozat kínál egy választ erre az örök kérdésre. Nincs talán két annyira eltérő egyéniség, mint a kocsmáros Quark és az alakváltó Odo felügyelő. A minden hájjal megkent ferengi kereskedő szinte semmilyen üzlettől nem riad vissza, ha profitot szimatol. Odo számára viszont nincs fontosabb, mint az igazság, ennek rendelte alá az egész életét a szilárdak között. Szinte életcéljává tűzte ki, hogy Quarkot végre huzamosabb ideig vendégül lássa az egyik kényelmes börtöncellában. Azonban az események néha úgy alakulnak, hogy kettejüknek bizonyos esetekben együtt kell működniük, s amikor Odo elveszti uralmát a teste irányítása felett, s el akarják vinni a Domíniumba, Quark egy pillanatra megmutatja igazi arcát, azt, hogy aggódik a felügyelő állapota miatt.

A valóságban a két színész, Armin Shimerman és René Auberjonois a sorozat befejezése után is jó barátok maradtak. A mai napig folytatódnak a baráti ugratások a találkozókon és a közösségi oldalakon is.

Biztonság és tűzhely

Amikor a talaxiai Neelix először lépett a Voyager fedélzetére, akkor a hűvös és érzelemmentes vulkáni Tuvok üdvözölte. Neelix egy életvidám, örök optimista egyéniség, akinek feltett szándéka, hogy kibillenteni merev pózából a Vulkáni Urat. Ugyanakkor Neelix mindig csodálta és tisztelte a vulkánit. Amikor a titokzatos Ba’neth-ek fegyvere miatt Tuvok elveszíti az emlékezetét, segít neki visszaszerezni azt, és ez csak mélyítette a barátságukat. Akaratuk ellenére sokkal közelebbről is kénytelenek megismerni egymást, mikor egy transzporter baleset során testük és szellemük egyesül.

emTV.hu

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5714212603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása