A Discovery előzeteseinek elemzése – lépésről lépésre

2017. július 24. 09:30 - Dave // urszekerek.hu

A májusban megjelent első komoly előzeteshez hasonlóan az elismert amerikai rajongói weboldal, a TrekCore a San Diego Comic Conon szombaton bemutatott második előzetest is képkockáról-képkockára elemezte. Tartsunk velük az analízisben, ám előtte ne feledjük; egyes helyeken spekulatív, máshol pedig spoileres megállapításokat is közlünk, így mindenki csak saját felelősségére olvasson tovább! De előbb íme az előzetes magyar felirattal!

std_logo_poster2a.jpg

Izgalmas napok állnak mögöttünk; közelebbről is szemügyre vehettük a sorozatban használt kommunikátorokat, fézereket, és a jelvényt is. A Michael J. Wolf Képzőművészeti Galéria Star Trek: Discovery kiállításán is körbenéztünk (első, második, harmadik rész), és a bemutató előtt két hónappal közvetlen közelről, életnagyságban nézhettük meg a produkció eredeti díszletelemeit, kellékeit és jelmezeit. És természetesen maga a panel a Comic Conon is tartogatott jó néhány meglepetést – ahogy az újabb előzetest is.

Fontos még, hogy a TrekCore az elemzéshez az előző trailert, illetve a szereplők és stábtagok eddig adott hivatalos nyilatkozatait is felhasználta. Továbbá az itt közölt képkockák sorrendje az elemzés logikája miatt nem teljesen azonos a San Diego-i Comic Conon bemutatott CBS-es trailerben látott sorrenddel. Kezdjük hát:

01a.jpg

Flashbackben látjuk, hogy Sarek (James Frain) rátalál az ifjú Michael Burnhamre.

01b.jpg

A kislány szüleit megölték. Sarek agyegyesítést kezdeményez a gyermekkel.

02.jpg

Felülnézetben láthatjuk a megtámadott, lángokban álló területet.

03.jpg

Hosszú évek múlva, a felnőtt Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) immáron hét éve áll Philippa Georgiou kapitány (Michelle Yeoh) szolgálatában, a USS Shenzhou fedélzetén.

03b.jpg

Egy sivatagos bolygón látjuk őket viszont, amikor is éppen egy veszélyes, nem humanoid, agresszív idegen lényt próbálnak meg elkerülni.

04a.jpg

A küldetés végeztével Georgiou vezetésével átvágnak a sivatagon, miközben Burnham az első tiszti karrierről beszélget a kapitánnyal.

04b.jpg

Majd a felhők közül hirtelen előtör a Shenzhou –

04c.jpg

– és felsugározza őket.

05a.jpg

Amint a Shenzhou elhagyja a felszínt...

05b.jpg

... kiderül, hogy a felderítő csapat lábnyomaiból formált hatalmas Csillagflotta-jelvény volt az, amit a Shenzhou a megtalálásukra használt.

06a.jpg

Ezután betekintést nyerünk a klingon T’Kuvma (Chris Obi) történetébe. Múltja nem túl sikeres; többször megtámadták és legyőzték. Mostanra azonban erős lett és hatalomra tör.

06b.jpg

Nem csak háza feje lesz, hanem a többi klingon harci-frakciót is egyesíteni akarja, ezért felkutatja és elfoglalja az egyik elhagyatott bolygón az ősi Szarkofághajót.

07a.jpg

T’Kuvma célja eléréshez az egyik klingonnak a Fáklyavivővé kell válnia, hogy majd az ő jelére rituálisan egyesüljenek a klingon házak. Ehhez a Szarkofághajót egy távoli térségbe viszik, egyik harcosukat a szarkofágba helyezik, gyakorlatilag feláldozva őt, hogy a Fáklyavivővé válhasson.

07b.jpg

A Fáklyavivő az, aki a Comic Con egyenruha-kiállításáról már jól ismert különleges, páncélozott űrruhát viseli majd.

08.jpg

A feláldozott harcos Sto’vo’korba való útját társai rituális üvöltése kíséri.

09.jpg

Mindeközben a Shenzhou éppen ebbe a csillagrendszerbe érkezik, és felfedezi a szarkofágot, mint ismeretlen objektumot.

10a.jpg

Burnham – miután meggyőzte Georgiou kapitányt – űrruhában megközelíti a szarkofágot.

10b.jpg

Akaratlanul is megszakítva a klingon rituálét szembekerül a Fáklayavivővel.

10c.jpg

10d.jpg

11.jpg

Időben következő jelenet még az első trailerből: Burnham úgy tűnik túlélte az összecsapást, és a Shenzhou gyengélkedőjén vizsgálják/gyógyítják.

12a.jpg

Burnham párbeszédet folytat Sarekkel (aki csak távolról van jelen, hologramként) a klingonokkal való találkozásról, és megtudja: a Klingon Birodalomban már nemzedékek óta zűrzavar uralkodik, és hogy kevés olyan nagy vezető van, aki képes egyesíteni.

12b.jpg

Ráadásul az ilyen vezetőknek gyakran kell valami súlyosabb motiváció is, hogy kövessék őt. Most már tudjuk, T’Kuvma-ról van szó, aki egyesíteni kívánja a klingon-házakat.

13.jpg

T’Kuvma Szarkofághajója megtámadja a USS Shenzhou-t.

14a.jpg

Már régóta vártunk valakire, aki méltó a figyelmünkre – jelenti ki T’Kuvma baljósan.

14b.jpg

Ezután azt látjuk, hogy holografikusan tárgyal klingon vezetőkkel, feltehetőleg a Nagytanács tagjaival.

15a.jpg

Burnham és Georgiou átsugároznak a szarkofághajóra, hogy leállítsák T’Kuvmát.

15b.jpg

15c.jpg

Ezután klingonok támadnak rájuk.

16.jpg

Később, a Shenzhou-ra visszatérve hozza meg valószínűleg Burnham azt a vészterhes döntést, melynek jelentősége az egész történetet áthatja majd. Talán itt történik a Georgiou kapitánnyal való vita is (Le kell vágni a klingonok fejét – érvelt az előző trailerben Burnham), és a kapitány elutasítása végett Michael a saját kezébe veszi...

17.jpg

A legénység pedig ekkor jön rá, hogy Burnham ezzel komoly bajokat okozott.

18.jpg

Burnhamet a biztonságiak a fogdába kísérik.

19a.jpg

Megérkeznek a klingon csatacirkálók.

19b.jpg

19c.jpg

19d.jpg

Megtámadják a Shenzhou-t és látványos űrcsata kerekedik.

19d.jpg

19f.jpg

20a.jpg

A fogdában erőtér mögé zárt Burnham épp egy tiszttel beszélget, mikor egy klingon találat feltépi a burkolatot, és kiröpíti a férfit az űrbe.

20b.jpg

Burnham eszméletlenül terül el.

21.jpg

A klingon támadás a Shenzhou hídján is jelentős károkat okoz.

22a.jpg

Valószínűleg Georgiou kapitány segélykérésére érkezik a helyszínre a USS Europa, és ütközik egy hatalmas, álcázott klingon hajóval.

22b.jpg

Az ütközés kettétépi és megsemmisíti az Europa-t.

22c.jpg

22d.jpg

23a.jpg

23b.jpg

Georgiou kapitányt a híd robbanásai leterítik.

24a.jpg

A fogdában eközben Burnham magához tér és rájön:

24b.jpg

A körülötte lévő hajóburkolat szinte teljesen megsemmisült.

24c.jpg

 Már csak az erőterek választják el az űr vákuumától...

25a.jpg

Megkezdődik a Shenzhou kiürítése.

25b.jpg

26a.jpg

26b.jpg

26c.jpg

Burnham egyetlen esélye a túlélésre, ha "kilövi" magát, és átszáguld a vákuumon, hogy elérhesse a hajó még sértetlen részében lévő mentőkabinokat.

26d.jpg

27.jpg

Burnham az elképesztő ugrás után a legénység többi túlélő tagjával együtt, elhagyja a Shenzhou-t a mentőkabinokkal.

28a.jpg

Valamivel később, talán évek múlva, Burnhamet (aranyszínű fogoly-kezeslábasban és az eddigiektől eltérő frizurával) egy zárkában látjuk viszont, ahová valószínűleg a Shenzhou pusztulását okozó események miatt kerülhetett.

28b.jpg

Ekkor keresi fel őt Gabriel Lorca kapitány (Jason Isaacs), hogy besorozza egy új küldetésre. "Helyes döntést hozott, még ha saját maga nagy árat is fizetett érte" – mondja a kapitány Michael Burnhamnek, talán ezzel a Shenzhou végzetére utalva.

29a.jpg

"Ön elősegítette egy háború elkezdését."

29b.jpg

"Nem akar nekem segíteni befejezni azt?" – teszi fel a kérdést Lorca.

30.jpg

A cselekmény immár a USS Discovery fedélzetén zajlik tovább, melyhez kapcsolódóan Lorca kapitány kijelenti: "Új módot teremtünk a repülésre" – talán egy magasabb térhajtómű sebességfaktorra utal ezzel? Mindenesetre Lorcát ezután egy különöst erőteret bökdösve látjuk valamiféle laborban.

31.jpg

A következő jelenetekben Burnhamet a hajó különböző részlegeiben látjuk viszont, például szobatársával Sylvia Tilly kadéttal (Mary Wiseman).

32.jpg

Egy különös jelenséget tanulmányozva.

33a.jpg

Majd egy hatalmas hidroponikus laborban megdöbbenve fedez fel valamilyen különös tenyészetet.

33b.jpg

Talán a Discovery asztromikológusa, az űrbéli gombafajtákat tanulmányozó tudományos tiszt, Paul Stamets hadnagy (Anthony Rapp) laborjára talált rá?

33c.jpg

34.jpg

Hirtelen vágással ismét a Shenzhou fedélzetén találjuk magunkat ami – úgy tűnik – mégsem semmisült meg, és ahová most Michael Burnham, valamint Tilly kadét, Paul Stamets hadnagy és Landry biztonsági tiszt (Rekha Sharma) taktikai egyenruhába öltözve, valamilyen titokzatos okból visszatér.

35a.jpg

35b.jpg

35c.jpg

35d.jpg

Bármi is történt odaát, az nem sikerült jól, mert ezután folyosókon és Jeffries-csöveken való futás és mászás következik.

35e.jpg

Míg végül elérik a megmenekülést kínáló űrkompjukat, és rohamtempóban hagyják el a Shenzhou-t.

36a.jpg

A felderítő csapat eléri a USS Discovery-t –

36b.jpg

– és az térváltással elhagyják a helyszínt.

37.jpg

Úgy tűnik főhősnőnk lefokozáson és áthelyezésen is átesett (nyilván a Shenzhou-val történtek miatt): immár a tudományos részleg ezüst betétes egyenruháját viseli, rangjelzés-stráfjai is négyről háromra csökkentek, ami talán hadnagyi, maximum parancsnok-helyettesi rangra utal.

38a.jpg

Az űrgengszter Harry Mudd (Rainn Wilson) is tiszteletét teszi a fedélzeten. Az előzetes hírek alapján legalább kilenc epizódban látjuk majd viszont.

38b.jpg

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery-vel kapcsolatos legfrissebb hírekről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat!

emTV.hu // TrekCore

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5012683719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása