Itt a ViacomCBS - újra egyesült utakon a Star Trek

2019. augusztus 23. 10:00 - Dave // urszekerek.hu

Még idén aláírják azt a szerződést, mely - számos egyéb vonatkozása mellett - a Star Trek franchise produkciós hátterét is újraegyesíti majd. Egymásra hangolt tévés-és mozis Trek-univerzum, átjárhatóság, egységes idővonal, a klasszikus éra és dizájn folytatása – hosszú a rajongói elvárások listája a ViacomCBS által uralt jövőre nézve. Tényleg új aranykor várható a Star Trekben, vagy csak a Disney-féle mozis-tévés nagyüzem hasonmása, egyfajta Star Trek Cinematic Universe jön majd létre? Az Impulzus Podcast legutóbbi adásának hírszekciójában, valamint cikkünkben is erre keressük a válaszokat.

cbs-viacom-startrek-logos-unified.jpg

Bő 13 éves megosztottság után a filmes jogokat kizárólagosan birtokló Paramount Pictures anyacége, a Viacom, és a tévésorozatok, illetve a saját gyártású streamelt tartalmak, valamint a Star Trek vonatkozású kereskedelmi termékek gyártási-és forgalmazási jogai felett őrködő CBS ismét egyetlen vállalkozás keretében működik majd. A megafúzió végeredménye egy felfoghatatlan méretű médiaóriás lesz, 28 milliárd dolláros várható éves bevétellel, és előre láthatólag az amerikai (országos és kábeles) televíziós piac 22%-át lefedő részesedéssel, az első helyen trónolva olyan gigászokat is maga mögé utasítva, mint a Disney, a Warner, a FOX, a Discovery Network, vagy a Comcast.

A jelenleg is működő amerikai belföldi és nemzetközi céges divíziók és márkák természetesen megmaradnak, így maga a CBS tévétársaság, a digitális tartalmakat gyártó és terjesztő CBS Interactive (és vele együtt az új gyártású Trek-sorozatoknak otthont adó All Access streaming platform is) változatlanul működik majd tovább. Ez érvényes a Paramount Pictures stúdióira, a Paramount Networkra, a Showtime-ra, a Warnerrel közös The CW kábelcsatornára, valamint az európai régióban és Magyarországon is ismert Nickelodeon, Comedy Central, VH1, vagy MTV csatornák helyi változataira is.

A fúziót beharangozó sajtótájékoztatón a ViacomCBS-t egy piacvezető szerepbe szánt, globális lefedettségű, változatos gyártási és terjesztési módokat használó vállalkozásként írták le, kvázi a világ egyik legjelentősebb televíziós-filmes tartalomelőállító és műsorszolgáltató cégeként. Az új médiabirodalom öt kontinensen rendelkezik majd produkciós háttérrel, öt nagy filmstúdió áll majd a rendelkezésére, hogy az aktuálisan éppen gyártás vagy tervezés alatt álló mintegy 750 sorozatepizódnyi tartalmat előállítsa.

aafk8ss_img.jpg

Ami a számokat illeti, a mozgóképes prémium tartalom előállítását zászlójára tűző összevont cég eddigi tartalomkönyvtára sem szégyenkezhet: a tekintélyes gyűjtemény több mint 140.000 órányi tévéepizódot, és mintegy 3600 egész estés filmet foglal magába, olyan mozifilmes franchise-ok felett is rendelkezve, mint a Star Trek, a Mission: Impossible, a Tini Nindzsa Teknőcök, a Transformers, vagy a G.I. Joe. Az összevont vállalkozás, az elmúlt 12 hónapra visszavetítve együtt számolva 13 milliárd dollárt költött saját tartalom előállítására.

Mielőtt komolyabban beleszédülnék a számításokba, az ősszel induló Apple TV+ ennek az összegnek csaknem felét, 6 milliárd dollárt tervez vadonatúj, saját filmes- és sorozatos tartalom előállításába invesztálni, csak úgy indulásként. Ráadásul, a készülő streaming-háború csatasoraiban ott várakoznak olyan óriások is, mint a szintén idén elstartoló Disney+, és persze a régi játékosok, a hazánkban is jelen lévő Netflix vagy az Amazon Prime Video. Utóbbiakhoz, a teljesség kedvéért tegyük hozzá az idehaza jelenleg szintén elérhető iTunes, GooglePlay, YouTube Premium, vagy az HBO GO szolgáltatásait, és a szinte minden kábel-vagy műholdas szolgáltatónál elérhető online videotékákról, vagy VoD-szolgáltatásokról ne is beszéljünk.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az egyelőre csak az USA-ban hozzáférhető CBS All Access komoly lefedettség-növelést, észak-amerikai, ausztrál, és nyugat-európai bővítést tervez a következő években, akkor beláthatjuk, hogy hamarosan már komoly gond lesz idehaza is a legális lehetőségek közül választani, ha egy picit is sokrétű a filmes, sorozatos érdeklődésünk. A CBS All Access globális megjelenése például azt eredményezheti, hogy a nemzetközi terjesztést kivonják majd a jelenlegi platformról, a Netflixről.

netflix_st.png

A Netflixen jelenleg a magyar előfizetők is hozzáférhetnek valamennyi Star Trek-tévésorozathoz, az eredeti szériától kezdve, az animációs sorozaton, vagy a TNG felújított, remastered HD minőségű epizódjain át egészen a legújabb Discovery-, Short Treks-, vagy After Trek-epizódokig, nem is beszélve néhány nagyon értékes dokumentumfilmről, melyek az utóbbi években készültek, és csak itt láthatók legálisan (Trek Nation – A Star Trek bűvöletében Rod Roddenberryvel, a For the Love of Spock, vagy épp a TNG keletkezésének remek háttérdokumentációja, a Chaos on the Bridge). Ezek éppúgy eltűnhetnek a Netflixről, mint a jelenlegi Marvel-tartalmak, hiszen a Disneyhez hasonlóan annak idején majd az All Access lesz a kizárólagos nemzetközi forgalmazó.

A ViacomCBS feje a jelenlegi Viacom-vezér Bob Bakish lesz, ám nem szabad elfeledkeznünk az egyesülést eredetileg inicializáló Shari Redstone-ról sem, aki, édesapja nyomdokaiba lépve mindkét jelenlegi társaság igazgatótanácsában elnökhelyettesi posztot tölt be. Redstone már korábban megfogalmazta a fúzió előnyeit, az egyesítésből eredő nagyobb piaci lefedettséget, valamint a sokat hangoztatott szinergia-hatást: a gyakorlatilag változatlan vállalati alapvagyon mellett a kooperáció révén az új cég hihetetlen erőteljes lehet a meglévő erőforrások kombinálásával.

A fúziót bejelentő sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az újraegyesítési tervek stratégiai megfontolása során a Star Trek is fontos tényező volt. Az egyesülés azonnali hatállyal megszüntetni majd az egész Star Trek franchise-t érintő jogi megosztottságot, egyszersmind új lendületet adhat a produkciós folyamatoknak is, az eddig külön operáló társaságok szellemi és anyagi tőkéjének vérkeringése összekapcsolódik, és ez elősegítheti akár újabb Star Trek projektek megvalósulását is.

Rövid távon azonban semmiféle változás nem várható, hiszen a jelenleg is aktív sorozatos és mozifilmes projektek már konkrét produkciós háttérrel rendelkeznek, akár több éves folytonossággal, ne feledjük például Alex Kurtzman „öt éves küldetését” melyet a CBS tavaly bízott rá, kijelölve őt a Star Trek sorozatok kreatív felelősének. Kurtzman-nek saját, Secret Hideout nevű produkciós cége révén már 2016 óta van exkluzív szerződése a CBS-szel, 2018-ban-ban pedig öt éves szerződésben bízta meg őt a CBS a Star Trek televíziós univerzum intenzív kibővítésével, több élőszereplős, illetve animációs sorozatot is bejelentve, melyek azóta már mind a megvalósulás különböző szakaszában járnak.

gettyimages-850052006-800x533.jpg

A Paramount hozadéka távolról sem ennyire konkrét az egyesült vállalkozásba, két mozifilmes projektje is hidegen várja a rendező, illetve a színészek igenjét, nem is beszélve a gyártás egyéb, nem tisztázott feltételeiről. Közép-és hosszútávon tehát éppen a mozifilmes franchise számára jelenthet majd megerősítést a fúzió, a licenszek egy tető alá hozásával pedig elhárulhat az évtizedes akadálya annak, hogy mozi-és tévés karakterek egymás univerzumaiba léphessenek, egyáltalán, a felhasznált motívumok, történetek, karakterek, látvány-és jelmezterv ismét teljes mértékben, változtatás nélkül, kölcsönösen megjeleníthető és felhasználható legyen.

Shari Redstone immár a világ legbefolyásosabb női közé tartozik, és szívesen idézi édesapja, a médiamágnás Sumner Redstone szavait: „Content is king”. A tartalom az úr, és a saját gyártású tartalom-előállítás harcába az All Access-szen, valamint Kurtzman öt éves megbízásán keresztül a CBS már eddig is elég intenzíven bekapcsolódott. Talán túlságosan is, hiszen az utóbbi egy-másfél év dömpingszerű sorozatbejelentései már kissé aggasztóak, a rajongók lassan már nem találják kedvenc hajójukat, szereplőiket, túl sok az újonnan megismert és bejelentett név, karakter, színész és történet.

Mi lesz, ha mindez a mozifilmekkel egyesülve a Marvel Cinematic Universe intenzív produkciós ritmusába csap át, évenként nem is egy mozifilmet bemutatva, és mellettük négy, öt, vagy akár tíz különböző Star Trek sorozatot párhuzamosan futtatva? Reméljük, az újraegyesült Star Trek franchise nem fog azonnal tízes térfokozatra kapcsolni…

A Viacom CBS fúziót, és annak hatásait az Impulzus Podcast 85. adásában is részletesen értékeltük:

Űrszekerek Közösségi Flotta // Trekmovie // Serienjunkies

ban_fb.jpgban_donate.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr10015020908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása