Tarantino időzavarban

2019. augusztus 01. 12:29 - Dave // urszekerek.hu

Az elmúlt másfél évben fáradhatatlanul érkeznek az információk Quentin Tarantino Star Trek mozifilmes projektjéről, pár napja William Shatner és George Takei is pozitívan nyilatkozott egy lehetséges szereplésről, ám eközben a kilencedik szerzői nagyfilmjének világpremierjét ünneplő rendező egy podcastos interjúban elismerte: nem igazán tud – és nem is akar tudni a 2009-es mozifilm által nyitott alternatív („Kelvin”) idővonalról. Rajongói körökben természetesen számos vulkáni szemöldök és klingon homlokredő emelkedett meg azonnal a helyéről, és a fórumok élénken vitatják meg a kérdést, mennyiben kell egy rendezőnek a Trek-univerzum alapkánonját ismerni. Megpróbálunk állást foglalni.

qtshatner-head2.jpg

A rendező nemrég Simon Pegg egy korábbi nyilatkozatát korrigálva erősítette meg, hogy igenis egy űrben játszódó Ponyvaregényt kíván majd rendezni, és éppen ez az a nézőpont, amit a Paramount, illetve J.J. Abrams is elképzelhetőnek, sőt kívánatosnak tart. Mindezzel kapcsolatban a rajongói megosztottság talán majdnem akkora, mint annak idején Abrams 2009-es reboot moziját illetően.

Az érdeklődés azonban a megosztottságtól is intenzívebb, így hát a Volt egyszer egy... Hollywood promóciós körútján résztvevő Tarantinot úton-útfélen a lehetséges Star Trek-rendezéséről is kérdezgetik. Legutóbb a HappySadConfused podcast készítői ültek le vele beszélgetni, és talán ők lepődtek meg a legjobban, mikor a rendezőről kiderült, hogy az elsődleges („prime”) és az új mozifilmes („Kelvin”) idővonal közötti különbségről nem igazán értesült, ő a filmjét egyszerűen a "Chris Pine idővonalon" szeretné megrendezni.

„Még mindig nem értem pontosan, mi is történt [a Kelvin-idővonalon], és J.J. [Abrams] sem tudta elmagyarázni. A vágóm [Fred Raskin] is megpróbálta, de nem sikerült megértetnie velem. Valami még az első filmben történt, de most azt mind vissza is csinálták?”

[..] Ez egyáltalán nem tetszik nekem, és teszek rá, egyszerűen nem veszem be és nem szeretem. Persze nem akarom az egész filmsorozatot meg nem történté tenni, csak épp nem úgy szeretném ezt a sztorit, ahogy az az új filmekben van. És Benedict Cumberbatch, vagy hogy is hívják, pedig nem Khan. Khan az Khan! J.J.-nek is mondtam, hogy mennyire nem tetszik ez az egész, ő persze egyszerűen rám hagyta ezt az egészet, csináljam úgy, ahogy akarom, szóval, ha azt szeretném, hogy minden úgy történjen, ahogy az eredeti sorozatban, akkor legyen úgy.”

A podcastban Tarantino megerősítette, hogy ötletét A visszatérő forgatókönyvírójának, Mark L. Smith-nek adta át, hogy a szkriptet elkészítse. Tarantinonak, aki imádja Kirköt és William Shatnert a Star Trekben, úgy tűnik, mindössze az eredeti idővonal megváltoztatásával van gondja, az új szereplőket, közöttük Chris Pine-t és Zachary Quintot ugyanis kifejezetten kedveli. Nincs tehát kizárva, hogy az egy ideje megrekedni látszó, a Kelvin-idővonalat resetelni szándékozó George Kirk-sztori valamilyen módon mégis megvalósul, talán épp Tarantino rendezésében, aki elismerően nyilatkozott Chris Pine Kirk-alakításáról, és a Zachary Quinto által megformált Spockról egyaránt.

shatner_takei.png

A háttérben ráadásul az öreg kapitány és Sulu is mozgolódni látszik. Shatner egyébként annak idején már az első Kelvin-film előkészítésekor szívesen becsatlakozott volna, esetleg egy Leonard Nimoyhoz hasonló, fajsúlyosabb vendégszereplőként, de egy egyszerű cameo megjelenéstől sem zárkózott el.

A Shatnerért rajongó Tarantino hízelgő szavait néhány napja mindenesetre maga a színész is viszonozta a Reutersnek adott interjújában, elmondva, hogy hallott a tervekről, és ő maga is imádja Tarantinot. Ha néhány kilóval nehezebben is, de amúgy nem lát abban problémát, hogy ha Tarantino megvalósítja Star Trek projektjét, így, 50 év elteltével is vállalja Kirk kapitány szerepét.

Ha nem is ennyire határozottan, de az egykoron Sulut alakító, és Trek-körökben, valamint a közösségi médiában igen aktív George Takei is kifejezte érdeklődését Tarantino Star Trekje iránt. A Yahoo tudósítása szerint  a színész nyitott az ötletre, hogy leüljön tárgyalni Tarantino-val, ám Shatnertől egy picit óvatosabbn közelíti meg a szereplés kérdését:

„Nos, attól függ. [Tarantino] rendkívül individualista látásmódú filmkészítő, majd ő eldönti, kire szeretné a szerepeket kiosztani.”

S mi lenne, ha Tarantino – aki eddig egyébként, függetlenül attól, hogy nagy rajongója az eredeti sorozatnak, eddig nem említette Sulu szerepeltetését – felhívná, és felajánlaná neki a szerepet?

„A forgatókönyvön múlik”

– jelenti ki Takei, és óvatosságát talán sok Trek-rajongó is osztja.

A 82 éves, japán származású amerikai színész nem csak Star Trek fankörökben és találkozókon ismert, az interneten is jelentős influencer és aktivista, többek között politikai kérdésekben, vagy az LGBT-ügyek támogatásában is fontos szerepet vállal. Ahogy múltja feltárásában is: az IDW kiadó nemrég jelentette meg önéletrajzi művének képregényváltozatát, melyben őszintén számol be az 1940-es évek legalizált amerikai rasszizmusáról, mikor is, Pearl Harbor után, családjával együtt, japán származása miatt, internálótáborban helyezték el.

takei-idw-enemy-2.jpg

Ugyanez a témája az idehaza is vetített AMC-sorozat, a The Terror második évadának, mely szintén a második világháború során internált japán-amerikai közösség sorsát követi nyomon, többek között a Takei által alakított egykori halászkapitány, Yamato-San sorsára fókuszálva. A színész tanácsadóként is közreműködött az antológiasorozat második évadának elkészítésében, mely „Terror: Gyalázat” címen augusztus 15-én 23:00 órakor magyar szinkronnal is debütál a tévében.

A 14. Star Trek mozi rendezése egyébként Tarantino tízfilmes karrierlezárási ígéretébe is belepasszolhat, hiszen a rendező afféle kiskapuként illesztené a 9. és 10. filmje közé a Treket, majd ezután írná és rendezné utolsó eredeti szerzői mozifilmjét.

Tarantino képlékeny terveiről az Impulzus Podcast legutóbbi adásában is megemlékeztünk:

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3514989954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása