Kardasszia – út a tökéletes állami felügyeletig

2019. július 02. 17:00 - Menyhárt Attila

A hüllő ősöktől származó kardassziai fajt mindig is szorgalmas, gyors észjárású lényekként ismerték. Azt még ellenségeik is elismerik, hogy mindig ügyelnek a részletekre. Ugyanakkor a tipikus kardassziai idegengyűlölő, arrogáns és paranoiás. Számos más sci-fi univerzumban a hüllő ősöktől származó fajok lenézik az emlősöket. Úgy vélik, a sajátjuk a legnagyszerűbb és legtökéletesebb civilizáció az univerzumban.

what_we_left_behind_looking_back_at_star_trek_deep_space_nine_2019_clip_the_makeup_hd_mp4_snapshot_00_33_983.jpg

Nem volt ez mindig így. A korai kardassziai civilizáció tagjai békés és spirituális lények voltak, akik híresek voltak egyebek közt művészetükről. Érdekes módon sokáig éltek a Gorn Hegemónia elnyomása alatt, akikben fel sem merült, hogy egyszer fellázadnak ellenük. De sikerrel kivívták függetlenségüket, és létrejött az Első Kardassziai Köztársaság. A Köztársaság virágzott és telepesvilágokat hozott létre a környező csillagrendszerekben.

Azonban egy kataklizma drasztikusan megváltoztatta a bolygó éghajlatát, és ez kihatott az addig vallásos társadalomra. Radikális elvet hirdető személyek erőszakos forradalmat robbantottak ki, és megdöntötték a teokratikus kormányzatot. Földi időszámítás szerint 1870-ben megalakult a Kardassziai Unió. Ezzel megkezdődött a totálisan központosított állam kiépítése, amely teljesen az állam alá rendeli az egyént, és az élet minden területét felügyeli. Ez a rendszer több mint 500 évvel később érte el hatalma csúcspontját.

what_we_left_behind_looking_back_at_star_trek_deep_space_nine_2019_clip_the_makeup_hd_mp4_snapshot_00_46_419.jpg

A rendszer ideológiája hangsúlyozza a család és az állam fontosságát. Az állam mindenható és döntései megkérdőjelezhetetlenek - még akkor is, ha egy hűséges állampolgárt minden indok nélkül bűnösnek nevez a hatalmi gépezet. Nem véletlen, hogy a bíróságokon az ítélet már a tárgyalás előtt elkészül. A polgárok generációk óta természetesnek veszik ezt.

Társadalmuk családcentrikus - első pillantásra. A kardassziai otthonokban gyakran több generáció is együtt él viszonylagos békében. A gyermekek a legfontosabb szereplők a családban, hiszen ők jelentik az állam jövőjét. Nem véletlen, hogy a kardassziai iskolarendszert talán a legjobbnak tartják az egész kvadránsban. A kardassziaiak fotografikus memóriával rendelkeznek, és ezt az iskolában speciális módszerekkel tökélyre fejlesztik. Talán ennek köszönhető, hogy méltó vetélytársai voltak a romulánoknak, klingonoknak, vagy akár a Föderációnak.

Viszont árnyalja a képet, hogy egyáltalán nem törődnek az árvákkal, mintha azok nem is léteznének. Jó példa erre a Bajoron maradt gyermekek története.

asha.jpg

A kormányzat legfelsőbb szerve a Detapa Tanács, de sokáig a valódi hatalmat a központi parancsnokság, azaz a hadsereg vezetése birtokolta. Azonban, mint minden diktatórikus hatalom, ez is idővel felpuhul. A hadsereg több vezető tisztje is megkérdőjelezte a fennálló rendet, és állt a reformok mellé. Nem véletlen, hogy a Tanács azon civil tagjai, akik az új eszméket támogatták, korábban katonai uniformist hordtak.

A háttérben azonban ott van a galaxis talán legfélelmetesebb titkosszolgálata, az Obszidián Rend, mely hatékonyságban felülmúlja a romulán Tal Shiart is. Egyfajta állam az államban, melynek csápjai behálózzák az egész kvadránst. Mindenfajta reform és változás fő kerékkötői. Nem véletlen, hogy amikor a Domínium végzetes csapást mért a Rendre, csak utána tudott Kardasszia elmozdulni a demokratikus irányba.

cardassia.jpg

Kardasszia igen ügyesen lavírozik a nagyhatalmak között. Számos kisebb bolygóval ápolnak komoly politikai és gazdasági kapcsolatokat, de fő szövetségese a Romulán Csillagbirodalom. Viszont fagyos a viszonya a klingonokkal a vitatott hovatartozású Betreka köd miatt.

Az elmúlt évszázadok során jelentős hadiflottát építettek fel, amely a huszonnegyedik században a negyedik legerősebb a kvadránsban. Bár technikai téren néhány dologban elmaradnak akár a Föderáció színvonalától, de a kardassziaiak rendkívül leleményesek, ha a szükség úgy hozza.

Bár 2369-ben kénytelen volt kivonulnia a Bajor világáról és erejének java érintetlen maradt, a lassú hanyatlás már elkezdődött. A balul sikerült közös romulán-kardassziai hadjárat a Domínium ellen szinte megsemmisítette a rendszer támaszának számító Obszidián Rendet, és a klingon invázió is megtizedelte a kardassziai haderőt. Mégis 2373-ben maradt annyi erőforrás az Unióban, hogy a bevonuló Domínium hídfőállásként használja az Alfa kvadráns meghódításához. Az elveszített háború gyakorlatilag romba döntötte Kardassziát: hadseregét megtizedelték, városait lerombolták. Az Unió további sorsa - bár a demokratikus átalakulás akadályai elhárultak - továbbra is bizonytalan…

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2314919126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása