Mondd, milyen a Mondocon

2019. május 07. 10:20 - T Pen

Ha nem jártál még ilyen rendezvényen, nehéz szavakat találni. Az kevés rá, hogy buli, inkább, mintha egy másik bolygóra csöppenne az ember. Ezen a bolygón nyugodtan járkálnak köztünk képregényhősök, mangaszereplők, animekarakterek éppúgy, mint rohamosztagosok, Disney-hercegnők vagy Csillagflotta-tisztek. Valahogy egy családdá kovácsolja őket az esemény.

Most körbevezetlek. Ha az Expo kapujához érsz, már messziről látod a kék vagy rózsaszín hajú, cicafüles, rókafarkas fiúk és lányok gyülekezetét, akik a lehető legtermészetesebben viselik ezeket a kosztümöket. Mint korábban megtudtam, soha nem szabad jelmeznek hívni egy cosplayer ruháit, hiszen ő nem egyszerűen magára ölti azt, hanem a karakter bőrébe bújik, eljátssza őt, azzá válik erre az időre.

Beljebb érve ázsiai zenékre egyforma mozdulattokkal ugráló, szökellő csoport körül gyülekezik a tömeg, valaki énekel, valaki a mozdulatokat próbálja ellesni, a hangulat fergeteges.

A csarnokokban különböző programok várják az érdeklődőket. Van itt minden a harcművészeti bemutatótól a gamer versenyig. A színpadon folyamatosak az előadások. Akit a cosplay-készítés rejtelmei érdekelnek, azok segítséget kapnak a hajviseletek, ruhák elkészítéséhez vagy a különböző kiegészítők beszerzéséhez. De népszerű a közönségtalálkozó is, ahol jó hangulatú beszélgetés keretében a kedvelt animék szinkronhangjait ismerhetik meg a rajongók. Ha otthonosan érzed magad a japán nyelvben, részt vehetsz kvízversenyen, ha viszont a kártyajátékokban vagy verhetetlen, akkor ott is összemérheted a tudásod másokéval.

Az asztalok között bóklászva annyi érdekesség tárul az ember elé, hogy szinte azt érzi, nem is tud ennyi felé szakadni, hiszen minden rendkívül vonzó. Vannak filmes tematikus pultok: Csillagkapu, Gyűrűk ura, Star Wars, Star Trek és más témakörökben, ahol rajongók készségesen állnak szolgálatodra bármilyen a filmekkel kapcsolatos kérdésekben.

A kézműves workshopoknál olyan dolgokat készíthetsz, mint például szerencsefa, de szabásmintát is segítenek neked összerakni, ha azt keresel a karakteredhez. A rajongók között sokan szeretnek rajzolni is, de mekkora élmény egy hatalmas Cintiq monitor, ahol közvetlenül a képernyőn alkothatsz speciális ceruzád segítségével? A digitális világból nem maradhat ki a VR sem. A játékhoz nem kell mást tenned, mint sorban állni. A legnépszerűbb most is a Beat Saber, amelyben kék és piros fénykarddal kell lecsapnod a feléd repülő nyíllal ellátott dobozokat a megjelölt irányból. Mindezt ütemes zenére.

Ha a VR-világtól szédülsz, az egyik csarnok szélén kifújhatod magad, ihatsz-ehetsz ázsiai módra. Van itt minden a szusitól, a rámenen keresztül a pocky-ig, ami egy rendszerint csokiba vagy más édes bevonóba mártott ropi. Ha újra felturbóztad magad, visszamehetsz a színes kavalkádba, megnézheted az árusok széles kínálatát. Az egyik pultnál menő geek cuccokat árulnak a Trónok harcától, a Marvelen, a DC-n, a Star Treken és a Star Warson át a Harry Potterig. Sőt, egyik helyen az összes varázspálcát megvásárolhatod. Bár arról nem kérdeztem az eladót, hogy ki lehet-e próbálni őket előtte. Egy másik pult K-Pop táskákat, kitűzőket, karkötőket kínál két mosolygós koreiai eladóval, akik keményen állják a sarat a tinilányok tömegeivel szemben.

Beljebb érve, kicsit leparkolhatsz a képregényes és sci-fi könyves szekciónál, mielőtt a kézműves sorok közé veszed az utad. Mert szerintem az a legnagyobb kincsesbánya. Az alkotók árulják saját maguk készítette ékszereiket, kitűzőiket, kiegészítőiket, párnáikat, ruháikat, pólóikat, grafikáikat, matricáikat. Rengeteg stílusban és persze minden egyedien elkészítve: a steam punktól a mangákon át a szuperhősmotívumokig. Elképesztően kreatívak a művészek és kedves, ahogy egymást is ajánlgatják neked: "Nézz majd át szembe is! Nála van olyan nyaklánc, amit kérdeztél. Ott balra meg a másik asztalnál megtalálod a kulcstartókat."

Az asztalok közt, a színpad előtt vagy az udvaron bóklászva pedig lencsevégre kaphatsz pár kedvenc karaktert, hiszen szívesen pózolnak egyedül vagy veled a képeken. Vagy ha szeretethiányod van, kaphatsz pár szívből jövő ölelést is a Free Hug felirattal rohangáló kedves idegenektől.

Ha a napot fáradtan, de jókedvvel zárod, akkor már te is a család része vagy. És nem kérdés, hogy a Nyári Mondoconon viszont látjuk egymást.

A MondoCon a japán rajzfilmek és képregények szerelmeseinek, a cosplay és a videojáték-rajongóknak, valamint a sci-fi, fantasy műfajok kedvelőinek nyújt egész napos változatos programokat 2008 óta.

emTV.hu // fotó: mondocon.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment
Címkék: Mondocon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5214810622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása