Bővített Discovery tartalom a folytatás előtt

2018. november 24. 18:00 - FCs.

Megérkezett a sorozat első évadának Blu-ray kiadása

Se magyar szinkron, se magyar felirat, ennek ellenére kibontottuk és közelebbről is megvizsgáltuk a Star Trek: Discovery első évadának Blu-ray gyűjteményét. Természetesen a kiadvány mind a négy lemezén aprólékosan végigmentünk, a tapasztalatainkat összefoglaló cikkünkből pedig megtudhatjátok, milyen háttértartalmat szedtek össze a készítők, amivel kellőképpen ráhangolódhattok a közeledő második évadra.

dsc_br_1.JPG

Csomagolás, első benyomások

A csomagolás első ránézésre (és tapintásra) igencsak minőségi benyomást kelt: a külső papírtok kellőképpen vastag, a tapogatni, simogatni vágyó rajongók ujjait ráadásul kidomborodó betűk kényeztetik. Ha a tépőzárakkal is sikerül megküzdenünk, az előlap kihajtása után a trikorderekkel és fézerekkel felszerelt főszereplőket tekinthetjük meg. A hátoldalon elhelyezkedő (kicsit a Star Wars moziplakátokat idéző) csoportkép is teljesen rendben van, a szövegeket is ízlésesen helyezték el. A Blu-ray logóhoz társuló kötelező kék csíktól a külső borítón szerencsére sikerült eltekinteni.

dsc_br_2.jpg

A papírborításból kicsúszó műanyag tok teljesen standard, és mivel a gyűjtemény mindössze négy lemezből áll, a borító belső felén feltüntetett információkat jól olvasható betűmérettel prezentálták. Összességében véve a kiadvány vizuális és anyagi megjelenésében semmi kifogásolni valót nem találtam, az árához képest (£ 24 – kb. 8600 Ft) igencsak kellemes meglepetés volt.

dsc_br_3.JPG

Menü és kép

Ha a lemez behelyezése után végigküzdjük magunkat a nyelvválasztáson és a kötelező logókon, egy ismerős felület fogadja azokat, akik már látták a sorozatot: a menürendszer teljes egészében a főcím arculatát és zenéjét használja. Bár első hallásra ez gyors és hanyag megoldásnak tűnhet, valójában teljesen kézenfekvő, és mivel szerintem a főcím minden tekintetben fantasztikus, ezért engem nem zavart a design újrafelhasználása.

dsc_br_4.JPG

Akiknek a korábbi Star Trek sorozatok is megvannak, azok gyorsan meg fogják találni az extra tartalmakat: a kisfilmek a ’special features’ menüpontban, a kivágott és kiegészített jelenetek, pedig az adott epizódnál választhatók ki. Ezen a ponton sajnos egy fájdalmas hiányt regisztráltam: a kiadvány nem tartalmaz olyan epizódot, amihez audiokommentár társulna. Mivel az extrák között ez az egyik kedvenc műfajom, pótolhatatlan hiányérzet maradt bennem.

dsc_br_5.png

A kép és hangminőség részletekbe menő elemzésére váró olvasókat sajnos ki kell ábrándítanom: sohasem voltam vájtfülű, és a képernyőt is tisztes távolságból nézem. A Netflix ugyan trükközik a felbontással, ráadásul a streamelt tartalom mégsem ugyanaz, mint a tömörítetlen, tényleg 1080p felbontású mozgókép (főleg a sötétebb jeleneteket összehasonlítva), ennek ellenére nem vettem észre számottevő különbséget. Tény, hogy a készítők ebben a formában tudják teljes pompájában, kompromisszumok nélkül elénk tárni az eredeti elképzelésüket, de a képernyőn zajló események sűrűjében ennek nem tulajdonítok nagy jelentőséget, maximum a kikockázás során. Az epizódokat újranézve, egy-egy jelenetet megállítva mindenképpen elkönyvelhető, hogy a Discovery a legtöbb esetben észbontóan jól néz ki, de ez persze nem újdonság. Természetesen az 5.1-es hangrendszerrel rendelkezők úgy dörrenthetik be az epizódokat, ahogyan az online lejátszás során még nem volt lehetőségük.

dsc_br_6.png

Gyakori jelenség, hogy a jobb minőségű internetes verziók a Blu-ray megjelenés után válnak elérhetővé, de ez inkább az olyan mozifilmekre igaz, amik azelőtt nem voltak elérhetők az online tékák kínálatában. A sorozatoknál így a képminőség-javulás reményében történő vizsgálódás majdhogynem teljesen értelmét veszti, főleg, hogy a Netflixen már a 4K felbontású tartalom is egyre több.

Extrák

A cikk olvasása közben már bizonyára felmerült a kérdés, hogy napjainkban mégis ki a fene vásárolna filmeket vagy sorozatokat fizikai adathordozón? Ráadásul magyar szinkron és felirat nélkül? Az ilyen megszállott gyűjtőkön kívül, mint én, valószínűleg nem sokan, de a DVD és Blu-Ray megjelenések kétségkívül olyan extra tartalmakat vonultathatnak fel, amik a rajongók számára rendkívül értékesek lehetnek, és a legtöbb esetben más forrásból nem is hozzáférhetők. Ennek okán nézzük is végig, hogy a Discovery első évadának lemezei milyen járulékos tartalmakkal halmozzák el a nézőket!

Első lemez

Launch promos – A tavalyi premier idején eléggé rajta voltunk a friss híreken, ennek ellenére itt találkoztam olyan előzetesekkel is, amiket még sohasem láttam. A kiadvány nem igazán segít eligazodni a trailerek között, ezért nem tudjuk, hogy melyik beharangozó mikor és milyen régióban volt elérhető.

Discovering Discovery: The Concepts And Casting Of Star Trek: Discovery – Ettől a kisfilmtől sokkal többet vártam. Emlékeztek még, amikor a Star Trek: Enterprise esetében kiderült, hogy a készítők el sem szerették volna hagyni a Földet az első évadban? Ez önmagában olyan hírértéket hordozott, ami mérhetetlenül megemelte az akkori Blu-ray kiadás jelentőségét. Sajnos ez a betekintés egyáltalán nem lett bevállalós: semmit sem tudunk meg az eredeti Bryan Fuller koncepcióról, pedig biztos vagyok benne, hogy lenne miről mesélni. A vezető készítők közül Alex Kurtzman, és az azóta távozott, rabszolgahajcsár hírében álló Aaron Harberts és Gretchen J. Berg szólal meg, de nyilatkozataik sokkal óvatosabbak, mint mondjuk a mindig őszinte és szókimondó Brannon Braga vagy Ronald D. Moore esetében. Az összeállítás egyébként nagyon sok és hosszúra hagyott bevágott jelenetet tartalmaz (ráadásul főleg az első részekből), így a nyilatkozatok nettó időtartama elég rövid.

dsc_br_7.png

Standing In The Shadow Of Giants: Creating The Sound Of Discovery – A főcím megszületésébe nyerhetünk bepillantást. Jeff Russo zeneszerző a korábbi Star Trek sorozatok témáiból merít inspirációt: a cél, hogy a megszólalás egyszerre legyen ismerős, és teljesen új. Véleményem szerint sikerült, személy szerint nagyon megkedveltem a sorozat főtémáját.

Creature Comforts – A makeup csapat munkáját szemlélhetjük meg, főleg Glenn Hetrick és Neville Page osztja meg a gondolatait. A hangsúlyozott koncepció ugyanaz, mint a főcím esetében: újítsuk meg a klingonok külsejét anélkül, hogy magunkra haragítanánk a rajongókat. A küldetés ezúttal sikertelen, hiszen az internet azóta is a kopasz klingonokon háborog. Ennek ellenére talán ez a legérdekesebb kisfilm a lemezen, hiszen számtalan lélegzetelállító, aprólékos munkával kidolgozott kellék, jelmez és maszk létrehozásáról láthatunk felvételeket. Természetesen Doug Jones (Saru) és Mary Chieffo (L’Rell) átváltozását is láthatjuk.

dsc_br_8.png

Kivágott jelenetek – Mindkét vágószobában maradt jelenet a klingonokról szól: a “Battle at the Binary Stars” epizódhoz kötődően az éppen elpáholt fiatal T’Kuvma fogadalmat tesz, hogy Kahless’ nevében újraegyesíti a klingon házakat. A ’The Butcher’s Knife Cares Not for the Lamb’s Cry’ című részből kihagyott jelenetben az éhező klingonok kétségbeesett helyzetét láthatjuk: L’Rell szerint drasztikus intézkedéseket kell bevezetni, ezért megöli az egyik haldokló társát, Voq azonban visszatartja őt attól, hogy a halott klingont feldolgozzák és elfogyasszák. Érdekes adalék L’Rell karakteréhez.

Második lemez

Designing Discovery – A Shenzhou, a Discovery és a klingon szarkofághajó tervezési és kivitelezési munkálataiba avat be Todd Cherniawsky, akinek a munkáját félúton Tamara Deverell vette át az évad második felében. Az elképesztően részletes hajódíszletek bemutatását követően a nem kevésbé jól sikerült bolygók (a Pahvo, a Harlak és az orioni övezet a Qo’noS-on), valamint a terrán palotahajó megalkotása csodálható meg. Lehet, hogy az Impulzus Podcastben többször is kifakadt belőlünk, hogy maga a Discovery csúnyácska, a palotahajó pedig képregényfilmekbe illően eltúlzott, az azonban tény, hogy a Star Trek: Discovery-ben látható környezetek valóban lehengerlők, és minden elismerést megérdemelnek. A káprázatos végeredmény olyan hosszú és aprólékos munka végeredménye, amit eddig csupán a leglátványosabb mozifilmek esetén tapasztaltunk.

dsc_br_9.png

Creating Space – Alex Kurtzman a megfelelő egyensúlyról beszél, amit a számítógépes utómunka és a praktikus trükkök között kell megtalálni. Sajnos kijelenthető, hogy a megépített díszletek és a kellékek tekintetében a sorozat sokkal erősebb, mint a CGI-ban. A kisfilm második fele teljes egészében Burnham űrsétájára koncentrál, így Sonequa Martin-Green is beszámol a zöldhátteres, kötélen lebegős élményeiről. Szerencsére sokkal jobban tetszett neki, mint amennyire a felvételek alapján jó bulinak tűnik.

Prop Me Up – A kellékesek igazi forradalomról tudósítanak, amikor a munkájukat megkönnyítő 3D nyomtatás és a különböző számítógépes tervezőrendszerek a kerülnek szóba. A dizájn kiötlése során mindig figyelembe kell venni az eredeti sorozat eszközeit, és azokhoz képest kell „visszafelé tervezni” a Kirk eszköztárát tíz évvel megelőző játékszereket. Ebből a kisfilmből egyébként már a sorozat megjelenése előtt is láthattunk bizonyos részleteket.

Kivágott jelenetek – Saru jeleneteit sajnos nem kímélte az olló a Choose Your Pain című epizódban: Doug Jones karakterének háromszori felbukkanása a vágószobában maradt, ezáltal jelentősen eltolódott a hangsúly az ideiglenes parancsnokságát gyakorló kelpián tisztről. A Magic to Make the Sanest Man Go Mad epizódból Stamets, Tilly és Lorca beszélgetése maradt ki, amelyben Mudd a kapitányt erőtér mögé zárta a fogdában.

dsc_br_10.png

Harmadik lemez

A Woman’s Journey – Burnham megpróbáltatásokkal teli útja kapja a hangsúlyt, és persze a női karakterek szerepe a Discovery-ben. A színészek közül Sonequa Martin-Green (Burnham), Michelle Yeoh (Georgiou) és Mary Chieffo (L’Rell), a készítők közül pedig Heather Kadin, Alex Kurtzman, Bo Yeon Kim, Erika Lippoldt, és Kirsten Beyer nyilatkozik.

Dress For Success – Nagyon alapos és hosszú rálátást kapunk a klingon ruhák készítési folyamatáról (cosplay kedvelők előnyben), de a Csillagflotta és a Terrán egyenruhák tervezése is előtérbe kerül. A jövőben még mindig nincs helye a gyűrődéseknek, a testhezálló felszerelésben pedig nem árt a legjobb formában lenni.

Feeding Frenzy – A tüköruniverzum konyhája: keltsen idegen benyomást (az sem baj, ha gusztustalan), legyen rendkívül ízletes, és lehetőleg vega.

dsc_br_11.png

Negyedik lemez

Star Trek: Discovery: The Voyage Of Season One – Ebben a negyven perces összeállításban végre a színészek is kifejtik a karaktereikkel kapcsolatos tapasztalataikat, a nyilatkozók az első évad cselekményét kommentálják epizódról-epizódra. Az egyes produkciós csapatok munkáját bemutató rövidfilmek mellett kétségkívül ez a legérdekesebb extra tartalom.

Kivágott jelenetek – A What’s Past Is Prologue című epizódban Lorca beszédet tartott volna a kínzófülkékből kiszabaduló bajtársainak, a Will You Take My Hand? című epizód poénját meg már régóta ismerjük: Leland, a 31-es szekció ügynöke visszateszi Georgiou császárnőt a sakktáblára.

Összegzés

A fentebb említett audiokommentár elmaradása mellett a szokásos bakiparádét is hiába keressük, a felsorolt extrákon túl már csak az epizódokhoz tartozó promókat tudjuk megemlíteni. Mivel az első évad forgatása óta nem sok idő telt el, Az új nemzedék vagy az Enterprise kiadványain szereplő merészebb anekdoták, és a konfliktusokat is kiemelő visszaemlékezések itt nincsenek jelen, így a sorozattal kapcsolatban megfogalmazott kritikákra történő reagálás, és a kreatív folyamatok hátráltató tényezőinek feltárása talán ezúttal is egy másik évtizedre, és egy még nagyobb felbontású kiadványra marad. Az ilyen jellegű tanulságokra tehát érthető módon ne számítsunk, inkább a megszokott promóciókban hangoztatott üzenetekre, csak egy kicsit hosszabb formában. A gyűjtemény legértékesebb része egyértelműen az egyes produkciós csapatok odaadó munkáit bemutató rövidfilmek.

Hogy kinek ajánlom a kiadványt? Aki csak le szeretné darálni a második évad előtt, annak inkább a Netflix ingyenes időszakát javaslom (ráadásul az After Trek formájában ott is kaptok extrákat), de az elkötelezett Star Trek rajongóknak, akik a Discovery-n is tudnak szórakozni, és akiket a sorozattal kapcsolatos mindennemű háttérmunka érdekel, azok számára kihagyhatatlan. Persze az angol és a klingon nyelvtudás erősen ajánlott.

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3314389720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása