Amit talán nem tudtál a Star Trek eredeti sorozatáról

2017. szeptember 22. 16:15 - Menyhárt Attila

A legendássá vált sorozat Kirk kapitány öt éves küldetésének kalandjait meséli el. Az alkotás ötletét Gene Roddenberry találta ki a hatvanas években. Egy tudományos-fantasztikus filmsorozat melynek központi szereplői rasszok és származások szerint vegyes összetételűek, és ezzel ritkaságszámba mentek a képernyőkön. Ne feledjük, még javában tartott a hidegháború. Most erről a kultikussá vált sorozatról próbáltunk összeszedni néhány érdekességet. Reméljük te is találsz közöttük újat!

tos_cover.jpg

Gene Roddenberry több addig hagyományos sémát elvetett az eredeti sorozat (TOS) esetében: nem akart történeteket pszi- vagy pszichikai erőkről, "kardokról és varázslatokról", "őrült tudósokról", bermuda nadrágos fiatal zsenikről. Soha nem akarta látni, hogy a legénység megsérti az Elsődleges Irányelvet.

Amikor megalkották a vulkáni fajt, Gene Roddenberry kitalálta, hogy a vulkániak nem rendelkeznek mellkas szőrzettel.

Spock (Leonard Nimoy) bőre eredetileg vörös színű lett volna, de később rájöttek, hogy a fekete-fehér televízión a piros feketének látszana.

Leonard Nimoy alkotta meg Spock néhány jellegzetességét. Eredetileg a "Megkettőzve" (1x5 "Enemy Within") című epizódban, melyben Kirk transzporter-baleset miatt jó és rossz személyekké válik szét, a gonosz-Kirk mögé kellett lopóznia és leütnie egy fézerrel. Az ötlet nem tetszett neki, ezért találta ki az idegfogást. Az elmeölelés Roddenberry találmánya volt, Nimoy pedig ehhez létrehozta a vulkáni tisztelgést.

Eredetileg Martin Landaunak kínálták fel Spock szerepét. Nem vállalta. DeForrest Kelley-nek is felajánlották, mert a stúdió eredetileg nem őt akarta hajóorvosnak.

 valódi első epizód, "A Ketrec" (The Cage) forgatásán elszabadultak a stúdió szarufáin fészkelő galambok, mert valamiért megriadtak Jeffrey Hunter (Pike kapitány) hangjától. Sőt egy alkalommal az Ahová ember még nem merészkedett (Where No Man Has Gone Before) második bevezető epizódjában, egy darázsfészek lakói támadták és csípték meg William Shatner (Kirk) szemhéját és más testrészeit...

A pilot, tehát a The Cage után Roddenberry szőke parókában csempészte vissza Majel Barrettet a sorozatba, gondolva senki sem fogja felismerni. Senkit nem tudott becsapni, és Barrett utálta Chapel nővér szerepét.

Különböző bőrszínű emberek közötti csókot televízióban az USA-ban 1968-ban a Star Trek eredeti sorozatában láthattuk először Kirk kapitány és Uhura hadnagy között. Eredetileg egyébként Uhura Spockkal csókolózott volna, de Shatner így szólt: "Ha valaki megcsókolja Uhura hadnagyot, az én leszek!" – mesélte Nichelle Nichols. Az epizódot több államban nem vetítették.

Nyota Uhura neve (uhuru) szuhaéli nyelven szabadságot jelent.

William Shatner saját bevallása szerint sohasem nézte meg a sorozatot, és a filmeket sem. Ehhez képest számos könyvet irt Kirk kapitány kalandjairól.

Montgomery Scottról tudjuk, hogy skót ősökkel büszkélkedhet. Ám James Doohan szülei ír bevándorlóként érkeztek meg Kanadába.

Mark Lenardöt mint Spock apját ismerjük, de eljátszotta egy romulán parancsnok (A terror egyensúlya), majd a klingon kapitány szerepét az első mozifilmben.

A sorozat hírnevet szerzett magának azzal, hogy a teljes nyelvet megalkottak a kitalált faj, a klingon számára. Az viszont kevésbé ismert, hogy James Doohan (Scotty) alkotta meg a nyelvtant és a szókincset, míg a végső munkát Mark Okrandt fejezte be az első mozifilm megjelenése után.

Eddie Murphy komikusról kevesen tudják, de visszautasított egy szerepet a negyedik Star Trek mozi, A hazatérés című filmben. A végül a később a Hetedik mennyország című sorozatban a családanyát alakító Catherine Hicks játszott tengerbiológus eredetileg férfi lett volna, és ezt a szerepet szánták Murphy-nek. Több szkriptet is készítettek, de nem volt lenyűgözve.

A Star Trek mindig az aktuális társadalmi előítéletekre igyekezett rámutatni, mivel a sorozat egy utópisztikus jövőben játszódott. A melegekről szóló történeteket állítólag Rick Berman producer akadályozta meg. Miatta nem lehettek LMBTQ karakterek.

A Paramount alvállalkozója késett az űrkomp megépítésével, ezért vált a sorozatban hangsúlyozottabbá a transzporterrel való közlekedés az űrhajó és a bolygók között.

Mindenki utálta a klingonok nevét, de nem volt idő megváltoztatni mire elkezdődött a forgatás.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1412879268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása