Star Trek: A Beyondon túl

2018. április 30. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

A múlt héten érkezett hírek felélénkítették a Star Trek-filmek jövőjével kapcsolatos beszélgetéseket az Űrszekerek oldalain is. Először az nyert megerősítést, hogy nem is egy, hanem egyenesen két Star Trek mozifilm előkészítése is folyamatban van a Paramount falai között, majd az is konkretizálódott, hogy a kettő közül az egyik (az eddigi Kelvin-idővonalas mozifilmeket folytató) alkotás rendezője S.J. Clarkson lesz.

impulzus_beyond.jpg

Ezen kívül utalást kaptunk arra is, hogy a tervezett másik (valószínűleg Quentin Tarantino által dirigált) mozifilm már nem biztos, hogy a Kelvin-filmek történetét folytatná, hanem egy különálló produkció lenne, akár teljesen más korszakban és szereplőkkel. Előfordulhat tehát az is, hogy a Marvel, vagy a Disney mozifilmes univerzumához hasonlóan a Star Trek filmes világában is jelentkeznének az egymást követő folytatás-mozik mellett a standalone, független történetek vagy különálló antológiák, esetleg a főfilmes csapásvonaltól teljesen eltérő látásmóddal, karakterekkel dolgozva – ezáltal a rajongók sokszínű elvárásainak még jobban megfelelve.

Az új Star Trek mozifilmekre még várnunk kell, de a legutóbbi, 2016-os film, a Mindenen túl (Beyond), aminek éppen a hétvégén volt az országos tévépremierje az egyik hazai kereskedelmi csatornán – valószínűleg sok rajongó választotta szombat esti programként Kirk és legénysége harmadik kalandját.

Az Impulzus Podcast stábja az emTV.hu portfólió-főszerkesztőjét, Ádámot látta vendégül egy alapos filmes kibeszélőre, ahol élénk, izgalmas eszmecsere folyt a rebootolt Trek-univerzum legújabb színreviteléről. Úgy tűnik, szerkesztőségünk szinte mindegyik típusú rajongói hozzáállást megjeleníti a Kelvin-mozikkal, illetve konkrétan a Beyonddal kapcsolatban – így véleményünk és végső verdiktünk sem egységes. A pozitívumok és hiányosságok tüzetes vizsgálata közben ezúttal kevesebb időnk jutott a film készítésével kapcsolatos érdekességek vagy éppen ellentmondások szokásos kitárgyalására - ezek közül néhányat most pótolunk.

Miután JJ Abrams 2013-ban a Star Wars: Az ébredő erő megrendezése mellett döntött, több lehetséges rendező neve is felmerült (Rupert Wyatt, Joe Cornish, Roberto Orci, Edgar Wright, Morten Tyldum, Daniel Espinosa, Duncan Jones), míg végül Justin Linre esett a választás. Egyúttal a Roberto Orci - John D. Payne - Patrick McKay írótrió is lecserélődött a Simon Pegg / Doug Jung párosra, és a film végleges változatának forgatókönyvét már csak ők jegyzik. Orci pedig JJ Abrams és Bryan Burk oldalán a vezető produceri feladatokat töltötte be.

Érdekességek

Ez az első Star Trek mozifilm, melyet már teljesen digitálisan rögzítettek.

A Finnegan parancsnokot alakító Greg Grunberg az első JJ Abrams-filmben még Kirk mostohaapját alakította, igaz, akkor csak a hangját halljuk a film elején.

A stáblistában megtaláljuk James Kirk nevét is, mint a speciális effektek technikai rendezőjét.

Simon Pegg a forgatókönyv írása során figyelembe vette Sofia Boutella francia akcentusát is, így a színésznő karaktere, Jaylah tört angolsággal beszél.

Simon Pegg elmondta, hogy Jaylah karakterének megalkotásakor a Winter's Bone (A hallgatás törvénye, 2010) című filmben Jennifer Lawrence által alakított karakter inspirálta. Jaylah, aki hasonlóan erős, független individuum, nemcsak bizonyos személyiségjegyeit, hanem még a nevét is ez alapján kapta. Peggék először a "Jennifer-Lawrence-In-Winter's-Bone" néven azonosították maguk között a karaktert, ez a munkanév hamarosan "J-Law"-ra rövidült, majd végül Jaylah lett belőle. Videojáték-rajongók egyébként Jaylah karakterében a 2013-ban megjelent, rebootolt Tomb Raider Lara Croftját is felismerhetik.

A készítők megerősítették, hogy a Shohreh Aghdashloo által alakított Paris parancsnok valóban Owen Paris admirális, és fia, Tom Paris hadnagy (Star Trek: Voyager) egyik felmenője – persze ebben az idősíkban, és nem a prime univerzumban, ahol az általunk ismert Voyager létezik.

Az NX-326 regisztrációs számú USS Franklin több vonatkozást is hordoz a stábot illetően: a hajó a rendező, Justin Lin édesapjáról, Frank Linről kapta a nevét, a regisztrációs száma pedig Leonard Nimoy születésnapjára, március 26-ra utal. Ugyanakkor az NX-jelölés nem következetes egy tíz évnél régebben szolgálatban lévő hajó számára, a helyes az NCC-326 lenne.

William Shatner többször is kifejezte érdeklődését egy cameo iránt, azonban James T. Kirk kapitányként sohasem léphetett volna fel ebben a filmben, hiszen a prime Spock tizenhat évvel az után érkezett meg az alternatív, Kelvin-univerzumba, hogy Dr. Tolian Soran megölte Kirköt a Veridian III-on (Star Trek 7: Nemzedékek). Ennek ellenére Shatner bizonyos módon mégis megjelenik a filmben: amikor Spock az eredeti idővonal Spockjának hagyatékát tanulmányozza, felfedez egy fényképet, melyen a prime univerzum Enterprise csillaghajójának főtisztjei láthatók, íme. A csoportkép a Star Trek 5: A végső határ forgatása idején készült.

Az eredeti sorozatban (TOS) Sulut alakító George Takei megpróbálta meggyőzni a forgatókönyvírókat arról, hogy számára ellentmondásos az a terv, hogy a filmben a John Cho által játszott Sulut melegként ábrázolják. Bár a készítők pont, hogy az LMBT-aktivista George Takei előtt szerettek volna tisztelegni a döntéssel, ő maga nem örült ennek felhőtlenül, azzal érvelve, hogy a Roddenberry által teremtett eredeti karakter sem volt meleg.

"Legyetek kreatívak, és legyen akkora képzelőerőtök, mint Gene-nek volt. Alkossatok egy új férfi vagy női karaktert, aki meleg, és ennek huszonharmadik századi következményeivel kell együtt élnie – ez így izgalmas lenne. Ez méltó tiszteletadás lenne"

– érvelt Takei, később pedig megjegyezte:

"Az érveimmel nem voltam elég meggyőző, így Sulu végül is meleg lett a filmben. Az mondták, ez tisztelgés előttem – ezt a részét a dolognak persze nagyra értékeltem."

A Sulut alakító John Cho ragaszkodott hozzá, hogy a filmbeli párját alakító férfi földi ember, és ázsiai származású legyen - többek között ezzel akart szolidaritást kifejezni a jelenkori Ázsiában élő LMBTQ-közösség felé. Mivel azonban az érintett jelenetek a Yorktown-bázison játszódnak, a forgatások aktuális helyszínén, Dubaiban kellett olyan színészt találniuk, aki elérhető és hajlandó is a szerepet eljátszani. Ez nem sikerült, így a rövid jelenetre, ahol Sulut a férjével, Bennel, és a kislányukkal együtt látjuk, az egyik forgatókönyvíró, Doug Jung ugrott be a szerepre, íme.

Az eredeti idővonalon Sulu lányát, Demorát egyszer láthatjuk a filmvásznon: a hetedik mozifilmben, az Enterprise-B kormányosaként. Kirk maga is csodálkozik a tényen, hogy mikor volt ideje Sulunak családot alapítani.

A Yorktown bázis elnevezése tisztelgés Gene Roddenberry előtt, aki az eredeti Star Trek sorozat űrhajóját (a későbbi Enterprise-t) nevezte így a korai forgatókönyv-vázlatokban.

Nem sokon múlott, hogy a hajó a népszerű, zsörtölődő orvosi főtiszt, Dr. Leonard "Bones" McCoy nélkül induljon útnak a harmadik mozifilmben: Karl Urban ugyanis a szereptől való megválását fontolgatta - végül a rendező, Justin Lin győzte meg
a visszatérésről. Urban azóta többször is kifejezte a következő filmben való részvételi szándékát is.

A Spockot alakító Zachary Quinto is elgondolkodott a továbblépésen, hogy más projekteknek szentelhesse idejét. Mivel a többi főszereplőhöz hasonlóan eredetileg ő is három filmre írt alá, úgy határozott, hogy annak kimenetelétől, és a karaktere ottani fejlődésétől teszi függővé döntését. Időközben már ő is elkötelezte magát: ha lesz negyedik film, akkor annak részese lesz.

Kirk azt említi a film elején a naplóbejegyzésében, hogy az ötéves küldetés kilencszázhatvanhatodik napján járnak, közel három évvel az indulás után. Az eredeti Star Trek sorozat 1966-ban indult, és csaknem három évvel a kezdete után állították le.

A film produkciós ideje alatt a Star Trek családot több veszteség is érte. Egy hónappal a film bemutatója előtt, amikor a forgatási munkálatok már befejeződtek, a Chekovot alakító huszonhét éves Anton Yelchint végzetes, tragikus baleset érte. A készítők a film végi stáblista előtt tisztelegtek a fiatal színész emléke előtt ("For Anton"). Ugyanitt emlékeznek meg Leonard Nimoyról is, aki még 2015. februárjában hunyt el, így már nem térhetett vissza a legendás vulkáni tiszt, a prime univerzumbeli Spock szerepére sem.

A Yorktown bázisra érkezve a hangosbeszélő az NCC-2893 regisztrációs számú csillaghajó érkezését hirdeti. Az említett regisztrációs szám a USS Stargazerhez, Az új nemzedékből (TNG) ismert Jean-Luc Picard kapitány első hajójához tartozik!

A filmvégi fogadáson Chekov egy idegen hölgynek igyekszik udvarolni, és megemlíti, hogy "a whiskyt valójában egy apró orosz vénasszony találta fel". Az eredeti sorozat (TOS) The Trouble with Tribbles (2x13 "Szőrös veszedelem") című epizódjában a K-7-es állomáson Chekov ugyanezt mondja a whiskyről Scottynak és Chekovnak, ám ott még egy leningrádi idős hölgytől eredezteti az italt.

A film elején Kirk és Dr. McCoy "A jó szemre... és a dús hajra" koccintanak – ismét egy referencia korábbi Star Trek filmekre, ahol Kirknek már szemüvegre van szüksége (Star Trek 2: Khan haragja), illetve magára William Shatnerre, aki majdnem végig parókát hordott a forgatások során.

"Megint kiszakadt az ingem" – bosszankodik az Enterprise-ra visszasugárzott Kirk - vicces utalás a klasszikus epizódokban visszatérő motívumra, Kirk kapitány folyton elszakadó egyenruháira.

Kirk arról érdeklődik Sulunál, hogy tudja-e majd kormányozni a Franklint. Sulu szinte sértődötten válaszol: Viccel, uram? (Are you kidding me?) A mondat Sulu kapitány szájából ugyanebben a formában és ugyanilyen hangsúllyal hangzik el a Star Trek 6: A nem ismert tartomány című filmben.

A Star Trek 9: Űrlázadást leszámítva ez az egyetlen Star Trek mozifilm, melynek egyetlen jelenete sem játszódik a Földön.

James T. Kirk harmincadik születésnapját ünnepli a filmben.

A Yorktown bázison látható egyik zöld bőrű orioni gyerek Justin Lin fia, íme.

A film megjelenését a Star Trek ötvenedik évfordulójának évébe időzítették. Ehhez hasonlóan, annak idején a Star Trek 4 - Hazatérés a huszadik, A nem ismert tartomány a huszonötödik, a Kapcsolatfelvétel pedig a harmincadik évforduló idején kerültek bemutatásra.

A Kelvin idővonal három reboot-mozifilmjének főgonoszait alakító színészek egyúttal valamennyien Marvel-hősök is. A 2009-es mozifilmből Eric Bana még 2003-ban alakította Hulkot, Benedict Cumberbatch 2016-tól játssza Doctor Strange szerepét, míg Idris Elba a Thor-filmek Heimdallját alakítja 2011 óta.

Justin Lin a legfiatalabb Star Trek rendező, egyúttal ez az első mozifilmje a science-fiction műfajban.

Ez az első produkció a Star Trek történetében, melynek egyetlen jelenetét sem Kaliforniában, illetve a Paramount stúdióiban forgatták. A forgatás változatos helyeken folyt: stúdiómunkák: Vancouver, külső helyszínek: Szöul, Dubai, illetve a kanadai Nahanni nemzeti park.

Chris Pine nem először akciózott a "Sabotage" dallamára: a számot ugyanis már a 2012-es Kémes hármasban is felhasználták, ahol Pine egyébként egy korábbi Star Trek film főgonoszával, Shinzonnal (Tom Hardy) szerepelt együtt.

A film főcímdalához, a Rihanna által előadott Sledgehammer című számhoz készült videoklip a legelső zenei videó, melyet IMAX-kamerákkal forgattak. Egyúttal ez az első Star Trek mozifilm, melynek énekelt főcímzenéje van. (Rihanna  ebben a magyar feliratos videóban beszél a Star Trekhez fűződő viszonyáról.)

A film sztorija néhány ponton hasonlít az 1991-es A nem ismert tartomány Walter Koenig által írt forgatókönyv-tervéhez: Spockot és az Enterprise új legénységét féregszerű idegenek ejtik foglyul, ezért Kirk és a régi legénység kénytelen visszatérni a nyugdíjból, hogy kimentsék őket.

A Nemzedékek mozifilmben látottakhoz hasonlóan az Enterprise csészealj-egysége egy támadást követően lezuhan egy bolygó felszínére.

Steh MacFarlane Orville című sorozata számos Star trek motívumot tartalmaz. Úgy tűnik, a Star Trek: Beyondból is merített: az Orville ellenséges idegeneit, a krilleket mintha Krallról mintázták volna, a nevük pedig egyértelműen hasonlít.

A film zárójelenetében felgyorsítva láthatjuk az új NCC-1701-A jelzésű Enterprise építését. Az IDW hivatalos licenszes képregénysorozata a "Boldly Go", a legénység különböző tagjainak sorsát követi az építés hónapjai alatt: Kirk, Chekov és McCoy a USS Endeavour fedélzetén teljesít szolgálatot, Sulu a Concord első tisztje, Spock és Uhura az Új Vulkánon építik újra kapcsolatukat, Scotty pedig a Csillagflotta Akadémián tanít. A sorozatban kapunk egy izgalmas borg/romulán sztorit, megismerjük Jaylah háttértörténetét, de találkozhatunk az eredeti sorozatból ismert Garth kapitánnyal is. (Mivel a képregények tartalma a Star Trek univerzumban nem számít kánonnak, ezeket a történetszálakat a következő mozifilm nem fogja figyelembe venni.)

Star Wars-utalások

Az 57.7 MHz-es diszrupciós frekvencia: a legelső Star Wars mozifilm bemutatójának napjára utal: 5.77 (1977 májusa)

A Yorktown bázis sematikus alaprajza, valamint maga a Central Plaza kísértetiesen hasonlít az Az új reményben látható Halálcsillagra.

Ahogyan Krall két másik rajhajó támogatásával száguld át a Yorktown bázison, erősen emlékeztet arra, amikor Az új reményben Darth Vader saját TIE-vadászát két másik vadásszal kapcsolja össze, hogy megvédjék a Halálcsillagot.

A Scotty-t is alakító forgatókönyvíró, Simon Pegg szerepel az egy évvel korábban bemutatott Star Wars: Az ébredő erőben is. A színész komoly fizikai maszkkal felszerelve alakítja a jakkui roncskereskedőt, Unkar Pluttot.

Itt találod az Impulzus Podcast aktuális epizódjának műsoroldalát, ahol különböző formában érheted el, vagy töltheted le a műsort!

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6613880944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása