Még mindig kiadó a USS Discovery kapitányi széke

2018. április 14. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

Sokak kedvenc kelpián tisztje az első évadot ugyan még megbízott kapitányként zárta, a szék azonban hamar meginoghat alatta, és ez a néző előtt sem titok, hiszen a záró epizód végén a hajó már az új kapitányt felvenni tartott a Vulkánra, mígnem (teljesen véletlenül) szembetalálkozott a Pike kapitány vezette Enterprise-szal. De vajon ki ül a második évadban USS Discovery kapitányi székébe? Megvizsgáljuk a lehetőségeket.

Doug Jones azonban egészen máshogy érvelt, mikor személyes véleményét fejtette ki karakteréről a ScreenRant-nek adott interjújában. A kiváló karakterszínész, akit legutóbb Guillermo del Toro négy Oscar-díjat nyert fantasztikus drámájában láthattak a mozilátogatók, a legújabb Star Trek sorozat egyik meglepetése, és még a konzervatív rajongókat is meggyőzte alakításával, a maszk alatt is kiválóan közvetítve a kötelességtudó, és a leginkább a Roddenberry-morál szerint cselekvő kelpián tiszt belső világát. Jones azonban nem feltétlenül látná szívesen Sarut a nagy székben.

"Úgy gondolom, hogy maga Saru nagyon is szeretne kapitány lenni. Ő az első a fajából, aki elvégezte a Csillagflotta Akadémiát, éveket töltött parancsnoki pozícióban és most ő az első kelpián, aki ilyen közel került a kapitányi poszthoz: bizonyítani szeretne, és sokat tudna tenni a legénységért. Ám személyesen én, Doug Jones, mint Star Trek rajongó, úgy gondolom, a karakter dinamikája sokkal jobban működik, ha első tiszt marad, és mint a kapitány jobbkeze működik közre."

A legtöbb rajongó ezzel ellentétben úgy véli, Saru fejezi ki a legjobban a karakterek közül, azt, amit a Gene Roddenberry által megálmodott eszményi szervezet, a Csillagflotta tagjaitól elvárunk: gyakorlatilag makulátlan előmenetel, személyiségfejlődés, az adott helyzetben szükség szerint felelős döntéseket meghozva, demokratikus és tiszteletteljes hangnem a tiszttársakkal, ráadásul még a karakter kezdeti bizonytalansága is szimpatikussá tette az addig teljesen ismeretlen fajba, a gyakorlatilag szüntelen félelemben élő kelpiánok közé tartozó férfit.

Saru életrajza is megerősíti ezt: mikor megismerjük, a USS Shenzhou fedélzetén immár hét éve első tiszt, parancsnokhelyettesi rangban, gyakorlatilag Burnham árnyékában tölti be a másodtiszti pozíciót, Burnham áthelyezése vagy kinevezése esetén parancsnokká előléptetésben reménykedve. A Discovery-re kerülve Saru dühe és megvetése ezért is irányul kezdetben Burnhamre, hiszen ő zendülésével gyakorlatilag elragadta a derék kelpián elől az általa igen tisztelt Georgiou kapitány melletti szolgálat lehetőségét.

A Discovery-n ugyan már első tiszti poszton szolgál, ugyanakkor kevés fejlődési lehetősége van: ő maga is Lorca öntörvényű rendszerének egyik kiszolgálója, és csak eltűnésével kerül a megbízott kapitányi pozícióba, amiben kiválóan helytáll, azonban e posztot nem elsősorban addigi érdemei, hanem a helyzet teremtette, így valóban elmondhatjuk: Saru komfortzónája még mindig a kapitányi szék előtt egy lépéssel ér véget, ám a legjobb úton van, hogy ezen változtasson.

Doug Jones szerint Sarunak még további tapasztalatokat kellene szereznie első tisztként, hogy egy nap kiváló kapitány lehessen. A színész csak finoman vázolta, mi vár Sarura a második évad elején: Még éppen hogy elkezdjük majd forgatni a második évadot, rengeteg dolog ismeretlen előttünk. Úgy gondolom, Saru most még leckéket vesz vezetői képességekből és bátorságból az új kapitánytól, aki már harcedzett és sok mindent megjárt.

Hogy ki lesz ez az új kapitány? Saru a rajongók favoritja, és kelpián mellett sok érv szól, de Doug Jones ellenérvei is meggyőzők. De semmi gond, vagy még vagy egy tucat tippünk: Például Christopher Pike: egy kánonbeli rést kihasználva akár az újonnan castingolt Anson Mount lehet ideig-óráig, akár egy évadig is a Discovery kapitánya. Vagy talán Egyes, az első Star Trek pilot-epizódban, a The Cage-ben Majel Barrett által alakított első tiszt, a Discovery-re történő áthelyezésével. Casting hír ezzel kapcsolatban (még) nincsen.

Esetleg Robert April kapitány, az Enterprise legelső kapitánya, aki ráadásul easter egg utalásként megjelent Saru listájában is, mikor a Lorca klingon fogságba kerülése miatt első alkalommal kapitányoskodó kelpián megpróbál jó példákat találni a Csillagflotta adatbázisában. De akár Matt Decker is elfoglalhatja a széket, hiszen a The Doomsday Machine című eredeti sorozatepizódban (TOS) ugyan már megtört, elkeseredett ember, de itt még alkalmas lehet, főleg mert ő is szerepel a fent említett, Saru-féle listában, mely a legtöbbet kitüntetett kapitányokat sorolja fel. Hozzá is kapcsolódik egy easter egg a Discovery-ben: egy bizonyos Decker zászlóst az egyik epizódban hangosbeszélőn hívnak az étkezdéből valahová, könnyen lehet hogy Decker fiáról, Willről van szó!

T’Pol, sokak kedvenc Enterprise-karaktere ekkorra ugyan már több, mint százhatvan éves, ám ez nem jelenthet problémát egy vulkáninak. A legtöbb rajongó, ráadásul az évadzáróban hallható "az új kapitány a Vulkánon vár" mondattal egyértelműnek vette, hogy a személy egyúttal szükségszerűen vulkáni is. Ebben az esetben a karatert valószínűleg újra castingolják, mivel a szerepet az Enterprise sorozatban alakító Jolene Blalock kvázi visszavonult a színészettől.

Garth of Izar: habár egy ideig Lorcáról gondoltuk, hogy esetleg ő maga lenne az, de ez megdőlt a Star Trek kánon egyik leginkább középszerű fordulatával, így a TOS-éra legendás parancsnoka visszatérhet – legalábbis amíg meg nem őrül... És ha már itt tartunk! Igaz, hogy Alexander Marcus a Sötétségben – Star Trek mozifilmben romlott erkölcsű karakter, de ne feledjük: a prime univerzumban vagyunk! Még mindig c vagyis megint...

Katrina Cornwell az első évadban megjárta a hadak útját, nem minden esetben a feddhetetlen moralitást megszemélyesítve. A Csillagflotta bűnbakja, a félelemből elkövetett fajirtás egyik eszköze – ám ahogy Burnham, talán ő is megérdemel egy második esélyt. És ne feledkezzünk meg az eredeti, prime univerzumbeli Lorcáról sem: sorsa nem egyértelmű, karakterét pedig annyira érdekfeszítővé tette Jason Isaacs, hogy visszatérését sokan üdvözölnék. A színész egyéb elfoglaltságai miatt ennek az esélye azonban nagyon kicsi.

emTV.hu // TrekMovie // TrekMovie

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1213833414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása