Elhunyt Stephen Hawking

2018. március 14. 13:30 - FCs.

Hetvenhat éves korában hagyta itt a világot a brit elméleti fizikus, aki a fekete lyukakkal és a relativitással összefüggő munkássága mellett számos közérthetően és szórakoztatóan megírt ismeretterjesztő könyv szerzője, de a popkultúrában betöltött szerepe is jelentősnek nevezhető. Megítélése minden tekintetben Einstein népszerűségével vetekszik, sokan egyszerűen őt tartották napjaink legokosabb emberének.

Hawking A Simpson család, a Futurama és az Agymenők mellett a Star Trekben is szerepet vállalt egyszer, mégpedig Az új nemzedék (TNG) Pokoljárás (6x26 'Descent') című epizódjának felejthetetlen jelenében pókerezik együtt Data, Albert Einstein és Isaac Newton társaságában a holofedélzeten, ahol a tudós természetesen saját magát alakította.

Hawkingnál még az egyetemi évei alatt gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózist diagnosztizáltak, ami a mozgatóidegek lassú elsorvadását jelentette. Az orvosok akkoriban még nagyon pesszimisták voltak az állapotát illetően: nem hitték, hogy tíz évnél többet fog élni ezzel a betegséggel. Hawking azóta bőven rácáfolt erre az előrejelzésre, és bár gondolatait csak gépek segítségével tudta megosztani, ez nem akadályozta meg abban, hogy folytassa a munkáját.

A széles közönség Az idő rövid története című 1988-os könyv miatt ismerte és szerette meg a tudóst, a tanulmány mindenki számára befogadható és közérthető stílusa miatt rövid időn belül hatalmas siker lett.

A világhírű angol fizikus éppen Albert Einstein születésének évfordulóján és a nemzetközi Pi napon hunyt el.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1013738566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása