Klingon hadihajók a Discovery-ben

2018. március 02. 18:00 - Menyhárt Attila

A Star Trek még több mint ötven év elteltével is képes a megújulásra. Nem csak új fajokat kreálnak az alkotók, de a már jól ismert civilizációk esetében is igyekeznek új ötleteket megvalósítani. Alapigazság, hogy nincs Star Trek sorozat klingonok nélkül, akiknek új külseje bizony sokaknál alaposan kiverte a biztosítékot, de e cikk témája mégsem ez, hanem azok a Discovery-ben látott klingon űrhajók, melyek részt vettek a Klingon-Föderációs háborúban.

klingon_ship_of_the_dead_forward_view.jpg

A Szarkofághajó vagy más néven a Holtak hajója egy ősi klingon csatahajó, melynek eredetéről nagyon keveset tudunk. Annyi bizonyos, hogy a külső páncélzatát borító harcosok csontjai akár több ezer évesek is lehetnek. A hajó évtizedekig hevert elhagyatottan, mielőtt T’Kuvma (akinek az apjáé volt a hajó) megalapította kultuszát a Klingon Birodalom egyesítése érdekében.

Méreteiben meghaladja a Csillagflotta Walker osztályú hajóit, mint amilyen a USS Shenzhou is. Ősi mivolta ellenére számos energiafegyverrel, torpedóvetővel és vonósugárral van felszerelve. Ez a tűzerő elégséges lett volna bármelyik M-osztályú bolygó elpusztításához. Ez az első klingon hajó, mely álcázó berendezéssel rendelkezik, és amelynek eredetéről talán csak T’Kuvma tudna felvilágosítással szolgálni.

A bird of prey, avagy a ragadozó madár emblematikus típusa a klingon Házak hadiflottáinak. Eredetileg felderítő hajónak tervezték és építették, ám a kettős csillag mellett kitört háború óta előszeretettel vetik be őket föderációs kolóniák, űrállomások és magányosan cirkáló Csillagflotta hajók ellen. Többször kísért már harci bevetésre Qugh osztályú rombolókat. Rendkívül jól manőverezhető típus, és régebben kábé így nézett ki.

A Bstlh osztály igen ritkán bukkan fel a háború alatt. Egyes vélemények szerint teherszállítónak, vagy csapatszállítóként alkalmazzák a klingon Házak, és jelentős fegyverzettel rendelkezik.

A Daspu osztályról nagyon keveset tudunk. Ez a típus szokatlanul masszív, zömök tervezésével kirí a klingon hajók közül. De mivel minimum egy klingon Ház zászlóshajóként is használja, valószínűleg egy erősen felfegyverzett hadihajóról beszélhetünk.

A Qugh osztályú hajók egyfajta rombolókként szolgáltak a Birodalom flottájában. Nehéz fegyverzetével a Csillagflotta bármelyik nagyobb egységével képes felvenni a harcot. Általában nem egyedül vetik be, minimum két klingon ragadozó madár kíséri. Ez a típus pusztította el a Shepard osztályú USS Gagarin-t 2256-ban.

A Veqlargh osztály tipikus klingon csatahajó a 2250-es években. Előrenéző nehéz disztruptorok, illetve foton torpedóvetők alkotják a fegyverzetét. A kKlingon házak gyakran használják flottáik zászlóshajóinak, mint például Kol, a Kor Ház feje.

klingon_raider.jpg

A klingon Raider egy kisméretű támadó-vadász, amelyet általában a rombolók és csatahajók hordoznak. Két fős legénysége, a pilóta és a tüzér egymás mögött foglal helyett a gömb alakú pilótafülkében, mely teljes egészében átlátszó, és jó kilátást nyújt, minimális holttérrel. A Raidert felszerelték energiafegyverekkel és energiapajzzsal, sőt, még álcázó berendezés is van benne. Arról, hogy vadász rendelkezik-e térhajtóművel, egyenlőre nincs infó.

Szerkesztőink véleményét az évadról ebben a cikkben találjátok, míg itt tizenkét olyan kérdést, amit a szezonfinálé vetett fel. A készítők egy magyarul feliratozott videóban is beszéltek, ezt se hagyd ki! Ebben a cikkünkben pedig arról tudhattok meg többet, hogy a sorozat alapjai Az új nemzedék (TNG) előttre nyúlnak vissza. A sorozat második évadának forgatása egyébként áprilisban kezdődik.

Ezen a linken találod a sorozat rajongói csoportját, ha pedig szívesen csatlakoznál a Discovery részeinek megvitatásához, csatlakozz az epizódkibeszélőhöz! Még több Star Trekért látogasd meg az Űrszekerek Facebook-oldalát! A Discovery epizódjaival az Impulzus Podcast adásaiban is foglalkozunk!

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8313709142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása