Trump és Észak-Korea a Star Trek: Discovery-ben

2017. szeptember 12. 19:50 - Dave // urszekerek.hu

A sorozat sztoriját az élet is írja

A Star Trek: Discovery által közvetve bemutatott közéleti kérdések között az elszigetelődési politika és faji problémák lesznek a legfontosabbak. Aaron Harberts és Gretchen Berg producerek az Entertainment Weekly-nek nyilatkoztak arról, hogy a való élet és a politikai fejlemények hogyan befolyásolták az új sorozat történetének írását.

A Star Trek több mint öt évtizeden át ható, emblematikus érdeme, hogy minden egyes sorozatnak megvoltak az aktuális politikai és társadalmi utalásai. A mindenkori társadalmi problémák jövőre való kivetítése, az erkölcsi válaszkeresés, a megoldások, alternatívák, vagy épp a groteszk ellenpontok felmutatása tették olyan időszerűvé és izgalmassá az egyes epizódok mondanivalóját. Aaron Harberts:

"Pont akkor kezdtünk el komolyan dolgozni a sorozaton, amikor a 2016-os amerikai elnökválasztási harc a csúcspontján volt. Ezt allegóriaként bedolgoztuk a történetbe: a klingonok sztorija elég élethűen fogja majd tükrözni mindazt, amit magunkról és az országunkról megállapíthatunk ezekben az időkben. Az elidegenedés és az elszigetelődés korszakát éljük, és hatalmas problémakör a faji tisztaság kérdése. A sorozat szempontjából a klingonok nem egyértelműen az ellenség, egyszerűen csak más nézőpontból látják a dolgokat. Mélyreható kérdések vetődnek fel: Beengedjünk más, idegen embereket magunk közé? Akarunk változást? Ha kinyújtod a kezed valaki felé, el kell, hogy fogadja és viszonozza azt? Mert lehet, hogy néha nem akarja azt.

Nagyon érdekes látni, hogy a sorozat hogyan vált a mai idők tükrévé, sokkal jobban, mint azt valaha is gondoltuk volna."

A TrekCore Aaron Harberts szavai nyomán megjegyzi, hogy a faji tisztaság gondolata újabb utalás és megerősítés lehet arra, hogy T'Kuvma (Chris Obi) felhívása, miszerint klingonnak kell maradni, talán tényleg genetikai, sőt eugenetikai alapokat hordoz. (Lásd egy korábbi előzetesben, melyet itt láthattok magyar felirattal és magyarázattal.

"A Föderáció viselkedése a klingonokkal a háború növekvő fenyegetésében szintén párhuzamba állítható bizonyos jelenkori, aktuális világpolitikai incidensekkel. A háború közelsége a Csillagflottát és a Föderációt is eddigi eszméi és erkölcsi elvei átgondolására készteti. Ez a fajta intézményi, társadalmi önreflexió és analízis új a Star Trekben.

És most itt van Észak-Korea ügye... a sorozat elején még a Trump-támogatók és Trump-ellenzők által megosztott nemzet volt az egyik allegória, amire utalni tudtunk a történetíráskor, most pedig egy meredek szirtfalhoz érkeztünk – az Egyesült Államok gyakorlatilag most tart ott, most van pont abban a szituációban, ahol a Csillagflotta az első epizódban lesz – soha nem gondoltuk volna, hogy ez így fog történni. De hogyan vessünk véget egy konfliktusnak, mikor mindkét félnek olyan szilárd meggyőződése van?"

– teszi fel a kérdést Harberts. A választ talán megtudjuk két hét múlva...

További előzetesek, jelenetek és interjúk a szereplőkkel szintén magyarul feliratozva az emTV.hu Indavideó csatornáján!

A Star Trek: Discovery világpremiere szeptember 24-én lesz a CBS csatornán, ezt követően pedig hetente új résszel jelentkezik majd a CBS All Access nevű streaming szolgáltatásban. A sorozatot az Egyesült Államokon kívül a Netflix forgalmazza, így szeptember 25-től, hétfőtől hazánkban is elérhető lesz, és szintén heti egy rész kerül majd fel.

A sorozattal kapcsolatos további posztjainkért kattintsatok ide!

emTV.hu

További cikkek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1712818490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása