"Hogy klingonok maradjunk…"

2017. augusztus 28. 16:05 - Menyhárt Attila

A Star Trek: Discovery legújabb rövid előzetesében T’Kuvma harci szózatát halljuk, melyben arra szólítja fel társait, harcoljanak azért, hogy klingonok maradhassanak. A korábbi sorozatokban többször említett eugenikus háborúk tükrében, ez vajon a klingon génállományra is vonatkozik? Magyar felirattal mutatjuk a teasert.

klingonnak_maradni_ill.jpg

A legújabb promó felfrissülést jelent abból a szempontból is, hogy eddig a legtöbb előzetes a Csillagflotta nézőpontjából mutatta be a sorozat világát. Itt volt az ideje tehát, hogy a klingonok szemszögére váltsunk. A teasert T’Kuvma sejtelmes felszólítása uralja:

"Jönnek. Atomról atomra hallgattatnak el minket. Sejtről sejtre lesz a lelkünk az övék. Mindenképpen meg kell harcolnunk azért, hogy klingonok maradjunk."

(They are coming. Atom by atom, they will silence us; cell by cell our souls shall become theirs. We must fight for one thing, above all – to remain Klingon.)

A T'Kuvma-Ház vezetőjének szavai újabb rejtélyt tesznek hozzá a fő klingon karakter motivációjához. A CBS ugyan már a korábbi előzetesek kapcsán is utalt arra, hogy T'Kuvma huszonnégy nagy klingon házat egyesít majd, hogy megakadályozza azok mások általi elfoglalását, ám úgy tűnik, szavai most azt jelzik, hogy nemcsak a Föderáció űrbéli terjeszkedése miatt aggódik, hanem biológiai értelemben is fenyegetve érzi a klingonokat. De hol is találkoztunk már korábban biológiai, genetikai értelemben vett konfliktussal az emberek és a klingonok között? A Star Trek: Enterprise utolsó évadában!

Ebben a hajó legénysége felfedezte, hogy a klingon fajra hatottak azok a genetikai módosítások, melyeket a Föld eugenetikai háborúja alatt a Javítottakon (Augments) hajtottak végre, és amelyeknek biológiai mintáit titokban őrizték a C12 űrállomáson a huszonkettedik század közepén (A C12 űrállomás, Az üldözött, és a Különbözőségek című epizódok).

Azt is megtudtuk, hogy a Klingon Birodalom is kísérletezett az ellopott javított DNS-sel annak érdekében, hogy saját "klingon javítottakat" hozzon létre, azonban a tudományos erőfeszítéseik katasztrófával végződtek, amikor a módosított humán genetikai anyag kombinálódott a Levodus influenza törzsével, és elkezdett terjedni a Birodalomban halálos mellékhatásokkal, milliókat ölve meg.Az elrabolt, és együttműködésre kényszerített Dr. Phlox segítségével a klingonok képesek voltak ugyan megállítani a vírus halálos hatásait, ám a fertőzötteken megmaradta legszembetűnőbb mellékhatás: a koponyaredők eltűntek.

Amint a Deep Space Nine ötödik évadában, a Klingonok, kémek, s más szörnyűségek című epizódban is láthattuk, a genetikus vírus utóhatásai az időutazó Csillagflotta legénység számára is nyilvánvalók voltak, sőt, még Worf is megerősíti, hogy hosszú történet húzódik meg az évszázados biológiai különbségek mögött, ezzel is megszilárdítva a hatvanas évek sorozatából ismert minimalista klingon sminktervek kánoniságát.

Lehetséges tehát, hogy a Discovery idősíkjában, száz évvel azután, hogy a Klingon Birodalom először találkozott a javított-vírussal, T'Kuvma talán nem csak kulturális, hanem genetikai értelemben is harcol a klingonokért? Minderről többet fogunk megtudni, amikor a sorozat négy hét múlva, szeptember 25-én a Netflixen is bemutatásra kerül!

További előzetesek az emTV Indavideó csatornáján!

emTV.hu // TrekCore // szerkesztette: Dave

További cikkek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5312785834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása