Valami elkezdődött

2017. szeptember 09. 14:30 - Idaho EL

Ötvenegy éves az eredeti sorozat, és vele együtt a Star Trek

Az 1966. szeptember 8-i dátum valószínűleg minden sci-fi iránt elkötelezett ember számára ismerős. Tegnap volt ötvenegy éve, hogy először került adásba az NBC-n a ma már ikonikussá vált sorozat első része. Ezzel a kis összefoglalóval szeretnénk megemlékezni szerkesztőtársaimmal a Star Trek megjelenésének ötvenegyedik évfordulója alkalmából.

Gene Roddenberry a hatvanas évek elején találta ki a sorozatot, aminek bevezető részét, a Kalitkát (The Cage), ami a magyar szinkronban A kísérlet címet kapta, le is forgatták. Az NBC vezetősége azonban elvetette, mondván túlzottan gondolatigényes. Ebben egyébként még nem a jól megszokott szereplőgárda vett részt; a hajó kapitánya ("még") Pike volt, de a Leonard Nimoy által alakított Spock már ebben a korai változatban is szerepelt. Érdekesség még, hogy Roddenberry későbbi felesége, Majel Barrett játszotta Egyest, azaz a hajó első tisztjét. Az eredeti sorozatban (TOS) már Chapel nővér szerepében láthattuk, később aztán Az új nemzedéktől (TNG) kezdődően ő lett a föderációs számítógép interface-ek hangja, illetve a sorozat több spinoffjában is feltűnik, mint Lwaxana Troi, az Enterprise tanácsadónőjének, Deanna Troi-nak (Marina Sirtis) az édesanyja.

Egy évvel később az első forgatás után ismét lehetőséget kapott Roddenberry, és megszületett a második bevezető rész, melynek címe: Ahová még ember nem merészkedett (Where No Man Has Gone Before). Az előző legénységet Spock kivételével lecserélték.

A sikeres epizódot követően az NBC berendelte a sorozatot. Aki követte, megismerkedhetett a nők bálványával, James T. Kirk (William Shatner) kapitánnyal, kinek majdnem minden részben elszakadt az egyenruhája. Helyettesével, Mr. Spockkal (Leonard Nimoy), a félig ember félig vulkáni parancsnokkal, kinek vas logikája és szemöldök felhúzása egyaránt védjegyévé vált az évadok során. Nem feledkezhetünk meg Dr. Leonard McCoy (DeForest Kelly) hajóorvosról, aki néha – néha lehajtott egy kupica brandyt, s a nézőt találgatásra serkentette, vajon ebben a részben is hallhatja–e a mára már szállóigévé vált mondatatai egyikét, mint a "Meghalt, Jim!", vagy éppen az

"orvos vagyok, nem..."

A csillaghajó nem ment volna sehova a flotta legjobb gépésze nélkül. Montgomery Scott (James Doohan) meg is tett mindent, sok szorult helyzetből mentve ki a legénységet, bár állítása szerint a fizika törvényeivel még ő sem dacolhat. Említést kell tennünk még Hikaru Suluról (Georde Takei), ki rengeteg hobbival rendelkezik (botanika, antik fegyverek, horgászat), emellett pedig a hajó kormányosa hadnagyi rangban. Ott van még az afroamerikai Nyota Uhura (Nichelle Nicholes) szuahéli ősökkel, remek hanggal, jó hallással megáldva. Nem maradhat ki Pavel Andreievich Chekov (Walter Koenig) zászlós, ki orosz származására büszke, és véleménye szerint mindent az oroszok találtak fel először. Ne feledjük, hogy 1966-ot írtunk, javában tartott a hidegháború, és még bőven volt mit tenniük az afroamerikai polgárjogi mozgalmaknak. És JJ Abrams is abban az évben született.

Gene Roddenberry alkotása gyakran foglalkozott a kor politikai és társadalmi problémáival. (rasszizmus, hippikultúra, stb.). A sorozat folyamán egyre jobban megismerkedtünk a megálmodott optimista világképpel, melyben az emberek egységet alkottak, és békében más idegen fajokkal együtt fedezik fel a kozmosz rejtélyeit. Mai szemmel visszatekintve, újranézve talán kissé komikusnak tűnhetnek a díszletek, megnevettethetnek minket az elnagyolt jelmezes ábrázolások, a technikai képi megjelenítések. Viszont ne feledjük el mi mindenre inspirálta ez az embereket. Ahogy azt sem, hogy bár sokszor emlegetik alaptalanul low-budget sorozatként az eredeti szériát, az 1969-es 186 ezer dolláros epizódonkénti költségvetés mai árra átszámolva 1.227.229 dollár, azaz több, mint 315 millió forint.

emTV.hu

komment
Címkék: Star Trek 51

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr212817598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása