Impulzus Napló - Irány a Föld

2020. június 03. 17:00 - FCs.

Az Impulzus 123. adásában az ’Irány a Föld’ című epizódról beszélgettünk, melyben a történelmi megfigyelést végző Enterprise útját egy a különös, idegen bolygóról küldött ügynök keresztezi a huszadik században, aki a harmadik világháború elkerülése érdekében egy robbanófejekkel ellátott rakéta elindítását próbálja szabotálni, de mivel Kirk nincs teljesen megbizonyosodva az öltönyös beavatkozó jószándékáról, Spock társaságában végig az idegennek vélt macskás férfi nyomában maradnak.

star_trek_the_original_series_s02e26_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_48_47_856.png

A békecsináló

A történetet eredetileg egy új sorozat bevezető epizódjának szánták, mely Gary Seven és Roberta Lincoln hasonló küldetéseiről szólt volna a huszadik században. Mivel a Star Trek a második évad során a megszűnés határán egyensúlyozott, Gene Roddenberry remélte, hogy végső esetben ezzel a sorozattal készülhet az őszi szezonra. A vázlat legkorábbi verziójában a Star Trek szereplői még nem is bukkanak fel. (A forgatókönyv különböző változatai itt olvashatók).

Mivel a Star Trek megítélése ezekben az időkben nem volt teljesen pozitív, a Gary Sevent alakító Robert Lansing kezdetben még eléggé vonakodott a szerep elvállalását illetően. A Starlog magazinban adott interjúban így fogalmazott:

“Akkoriban Gene nagyon jó barátom volt, de egy New York-i sznob színész voltam, aki Hollywoodba keveredett. Az olyan fickók mint én, nem szerepeltek a Star Trekben, mert egy gyerekeknek való sorozatnak tartották, legjobb esetben egy ifjúsági műsornak. Gene azt mondta, hogy ‘Teljes egészében rád szabom a történetet, és még alakíthatunk is rajta. Talán még sorozat is lehet belőle’. Hozzátette, hogy ‘Persze nem muszáj vállalnod, de ezt az egy epizódot játszd el a kedvemért.’ És eljátszottam. Egy piszok jó történet volt, és hatalmas móka.”

Az Irány a Föld az egyetlen olyan Star Trek epizód, ahol a vendégszereplő neve (jelen esetben Robert Lansing) közvetlenül a főcím után jelenik meg, ráadásul a karaktere nevével együtt. Ez is arra utalhat, hogy a készítők ezúttal valami mást szerettek volna létrehozni. A színész elmondása alapján Roddenberry a történet alapszituációját sem vette félvállról:

“Gene jövőkutatókat és tudósokat keresett fel, és arról kérdezte őket, hogy egy fejlett civilizáció odakint vajon hogyan viszonyulhatna a primitívebb társadalmakhoz, mint amilyen mi is vagyunk.

Az egyik jövőkutató azt mondta, talán gyermekeket vinnének el mindenféle bolygókról, a saját bolygójukon nevelnék őket, tanítanák és felvilágosítanák, majd felnőttként visszaküldenék őket, hogy békésebbé tegyék a saját világukat. Ez volt az elképzelés Gary Seven karaktere mögött.”

A Roberta Lincolt alakító Teri Garr az epizód humoros karakterévé vált, amire Lansing így emlékezett vissza:

“Még nem sok tapasztalata volt akkoriban, de a furcsa személyisége jól működött. Gene ezt már jó korán meg is látta benne, és ennek megfelelően öltöztette, és alakította a karaktert vele együtt.”

Bár sorozat végül nem lett belőle, és Gary Seven soha többé nem került elő a képernyőkön, a Robertával közös kalandjai a kánonon kívül folytatódtak, méghozzá számos könyv és képregény formájában. Greg Cox egyik regényében például Khan Noonien Singh és az eugenikus háborúk is összefüggésbe kerülnek Seven tevékenységével, a képregényekben és könyvekben pedig egyaránt felmerül, hogy a Sevent működtető ügynökség neve Aegis, amiről azonban nem tudni, hogy egy bolygót, egy fajt, vagy egy szervezetet jelent-e.

star_trek_the_original_series_s02e26_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_48_02_285.png

Macskabarát munkahely

Az epizód végén Isis emberi alakban is láthatóvá válik, a szótlan “macskanő” azonban több, mint ötven évnyi fejtörést okozott a nézőknek, hiszen 2019 tavaszáig senki sem tudta, hogy kinek köszönhetjük a hatásos beugrót. (Sajnos a pillanatnyi vendégszerep miatt a színésznő nem kapott helyet a stáblistán).

Egy darabig úgy tűnt, hogy a kérdéses személy Victoria Vetri (aki modellként és színészként ismerhető), a Memory Alphán ennek megfelelően külön oldal is jutott a számára, mígnem 2018-ban saját maga cáfolta meg, hogy szerepelt volna a Star Trekben. Innentől kezdve teljes rejtély uralkodott Isis megtestesítésével kapcsolatban, mígnem a The Trek Files csapata alaposan utána járt az ügynek.

Egy forgatási dokumentáció előkerítése után kiderült, hogy a keresett személy valójában April Tatro. Larry Nemecek fel is keresete a színésznőt, aki megerősítette az információt, és a The Trek Files podcatben egy érdekes interjú is készült vele. Tatro határozottan emlékszik rá, hogy jelmeze minden korábbinál nagyobb figyelmet vonzott a környezetében, a fiatal hölgy pedig William Shatner érdeklődését is felkeltette, akivel még egy közös vacsorára is elment.

Az epizód jelentős részében azonban macskákra volt szükség, hogy Isist alakítsák. A velük dolgozó Robert Lansing róluk is nyilatkozott:

“Három fekete macskánk volt. Akkoriban senki sem gondolta, hogy a macskák idomíthatók. Inkább úgy működött, hogy kialakult bennük egy különös vonzalom: megkedveltek valakit, akit hajlandóak voltak követni, és az is előfordulhatott, hogy amikor elengedted, akkor pont azt csinálta, amit mondtál neki. Az egyikük nagyon megkedvelt engem. Amikor a díszletek között dolgoztam, mindig káosz volt, így például a rakétaindítós jelenet teljes rögtönzésbe ment át.”

Az NBC közleménye szerint az Isis szerepében látható macska neve Sambo volt.

_1.jpg

Párhuzamos valótlanság

Spock így jellemzi az 1968-as történelmi helyzetet az eligazítóban:

“A Föld mindig is bővében volt válságoknak. Ma végrehajtanak egy fontos merényletet, egy katonai hatalomátvételt Ázsiában - és ez talán a legkritikusabb - az Amerikai Egyesült Államok ma fellő egy nukleáris csapásmérő űrfegyvert, elsőként a nagyhatalmak közül.”

Ijesztő párhuzam, hogy az epizód bemutatása után hat nappal lőtték le Martin Luther Kinget. Tovább mélyíti az epizód és a valóság közötti hasonlóságot, hogy ugyanezen a napon bocsátották útjára az Apollo 6-ot, mely a Saturn V rakétát használta. Csakúgy, mint a képernőyn, ezen a tesztrepülésen nem voltak űrhajósok a fedélzeten, a rakéta ráadásul ugyanúgy eltérült. A valóságban ezeket a körülményeket természetesen tisztázták.

Az epizódhoz kapcsolódó további információkról, valamint a magyar szinkronos érdekességekről a 123. adásunkban hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1815738132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása