Picard - hazug alkuk a háttérben

2020. február 26. 16:00 - Menyhárt Attila

A titkok és hazugságok sötét hálója mindenkit megmérgez, aki belegabalyodik. Álmokat és életeket tesz tönkre. Már az első évad felénél járunk a Picard sorozatban, és egy új, sötét összeesküvés kezd kibontakozni a szemünk előtt. Konteó rovatunkat ezennel megnyitjuk, lássuk, hogy hova vezethetnek az eddig megismert szálak! Cikkünk spoilereket tartalmazhat.

commodore_oh.png

Az események két szálon futnak: egyrészt ott van a tizenöt évvel ezelőtti tragédia, amikor a szintetikusok fellázadnak és lerombolják a Marsi kolóniát, valamint a hajógyárakat, melynek hatására a Föderáció leállítja a romulánok további mentését a szupernóva fenyegette világokról. De ott vannak az újfajta hús-vér testű szintetikusok, akiket, dacolva a szabályokkal, Dr. Bruce Maddox hozott létre három évvel korábban, 2396 körül. Valahol pedig ez a két dolog összefügg.

De mi zajlott a háttérben? A 2385-ös események egy komoly, galaktikus összeesküvés létezését feltételezik bizonyos személyek/csoportosulások között. A tét hatalmas volt: talán az egész Alfa és Béta kvadráns további jövője. Tudjuk, hogy a Föderáció egyes tagvilágai nem értettek egyet az egykori ellenség, a Romulán Birodalom lakosságának megmentésével. Sőt a világok tömeges kilépése alapjaiban ingatta volna meg Föderáció egységét, visszavetve a galaxist a 230 évvel korábbi széttagoltságba.

Ezt nem nézhette tétlenül a Csillagflotta magas rangú vezetőinek egy része. Ugyanakkor az evakuálás sértette volna egyes hatalomvágyó romulán politikusok érdekeit is. Mert ha sikerül minimális veszteséggel széttelepíteni a romulán lakosságot - föderációs segítséggel - akkor az egységes Csillagbirodalom fennmarad, de alárendelt szövetségese lesz a Föderációnak. Ebben a birodalomban pedig ezek a romulán vezetők nem kapnak esélyt komolyabb hatalom megszerzésére.

A Csillagbirodalomnak tehát pusztulnia kellett, és ebben a Zhat Vash, a Tal Shiar fekete részlegének MI ellenessége kapóra jött. Az érdekek találkoztak a két oldal között és az alku megköttetett. Talán nem mindenki jár jól ezzel az alkuval, ki tudja? Lehetséges, hogy ezek a személyek nem is érzik úgy, hogy árulást követtek el. Sőt egyenesen logikusnak vélhetik akkori cselekedeteiket, és a sok milliárd romulán élete (vagy a kettétört Csillagflottás karrierek) csak járulékos veszteségek.

star_trek_picard_s01e04_absolute_candor_1080p_amzn_web-dl_ddp5_1_h_264-ntb_mkv_snapshot_31_37_159.png

Nincs egységes Romulán Birodalom, amely rövid pórázon tartaná a Tal Shiart, amely újjászervezve önmagát, gátlástalanul beszivároghatott nemcsak a számos romulán államalakulat hatalmi gépezeteibe, de magába a Csillagflottába is. Ez olyan komoly probléma, amit szerintem egyetlen évad során nem lehet elmesélni, vagy kijavítani a Picard által szervezett csapatnak.

Ez a régi összeesküvés rejtve maradt volna, ha Dr. Maddox nem alkotja meg újfajta szintetikusait. A Zhat Vash nem habozott cselekedni („Ne készíts gépezetet az emberi elme hasonlatosságára” - írta több, mint ötven éve Frank Herbert a híres Dűne ciklusában), hogy megtalálja és megsemmisítse őket. Engesztelhetetlen gyűlöletük nehezen megmagyarázható az ismert romulán történelem alapján.

Elképzelhetőnek tartom viszont, hogy a Romulus korai történelmében már megpróbálkoztak mesterséges intelligenciával rendelkező androidok építésével, hiszen ne feledjük, a vulkánról elmenekült telepesek létszáma limitált volt, és kellett a munkaerő. Talán ezek az androidok ellenük fordultak és kénytelenek voltak mindegyiket elpusztítani? Ezért alkalmazták inkább alantas munkára a rémánok őseit? Vagy a terjeszkedésük korában bukkantak rá emberszerű androidok civilizációjára, amely nem volt hajlandó behódolni a Csillagimpériumnak?

Maga Maddox is kész rejtély, hiszen soha nem tűnt lázadó típusnak, ennek ellenére dacolt a Föderáció előírásaival és megalkotta Dahj-t és társait. Az új nemzedék kora óta messzire került az idealista tudóstól, aki Data lemásolásával új korszakot akart nyitni a Csillagflotta történetében. Korszakalkotó munkát végzett, és azóta is menekül a Tal Shiar elől. Szemlátomást nem bízott abban, hogy a Csillagflotta megvédi. Valószínűleg azért (is), mert Dahj és társai előállításához illegális forrásokat (Bjazyl) is igénybe vett. Feltételezhetjük bizonyos jelekből, hogy legalább öt példányt készített, nem csupán az ikreket. Viszont bármennyire is lejtőre került Maddox élete, mégis maradt benne annyi dac, hogy a Földre küldje Soji-t és Dahj-t, hogy választ kapjanak, miért történt a marsi támadás. Ezzel pedig beindított egy eseménysorozatot, ami – remélhetőleg - a múlt hibáinak jóvátételéhez, és a bűnösök felelősségre vonásához vezethet.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5215492550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása