Kiskedvencek Trekes élete

2019. november 06. 05:00 - T Pen

A jövőben is lesznek állatbarátok, erről tanúskodik a sorozat jó néhány epizódja. Legyen ember, idegen vagy android, mindenkinek szüksége van egy dédelgetett házikedvencre, származzon az a Földről vagy bármelyik más bolygóról. Tíz plusz egyes listánk a teljesség igénye nélkül emel ki pár jószágot a számtalan közül.

phantasms0662.jpg

1. Reginald Barclay macskája, Neelix (Star Trek: Voyager)

Barclay az Útkereső projekt után beszerez egy macskát és a Voyager talaxiai tagja után Neelixnek nevezi el. A fehér perzsa cica roppantul élvezi Deanna Troi társaságát, persze főképp azért, mert csenheti a csokifagyiját. Tanulság: a macskák a jövőben is opportunista teremtmények maradnak.

2. Miles O'Brian Lycosa tarantulája, Christina (Star Trek: Az új nemzedék)

O'Brian korábbi pókfóbiájáról mesél Barclay-nak, hogy biztosítsa együttérzéséről a transzportertől való félelmei miatt. Be is mutatja a Titus IV-ről származó, Christina nevű tarantuláját a Csillagbárban. Amíg O'Brian italt vesz, Christina Barclayval igyekszik kontaktot teremteni, vagyis felmászik rá, habár a hadnagy láthatóan ezt egyáltalán nem élvezi.

3. Kruge parancsnok "szörnykutyája" (Star Trek lll. Spock nyomában)

Gyakran hiszik, hogy Kruge kis kedvence egy klingon targ volt, de valójában nem ismerjük a fajtát, egyszerűen "szörnykutyaként" van definiálva. Egy biztos: ha a klasszikus klingon utat szeretnéd választani a rangsorban előrejutáshoz, előbb ugrana rád a kis csúnyaság, minthogy Kruge hátába mélyeszd a késed.

4. Scotty tribblije (Star Trek mozifilm)

Scottynak van egy tribblije a Delta Vega Csillagflotta-helyőrségen. Igaz, a pöttöm szőrlabda nincs előtérben, egy kalitkában bújik meg és nem más, mint egy easter egg, amit kifejezetten a régi rajongók kedvéért csempésztek a filmbe. Viszont a következő filmben (Star Trek: Sötétben) már sokkal fontosabb szerepet tölt be a cselekmény szempontjából az egyik kis fajtársa. A tribblik korábban is kedvelt állatok voltak, akár az eredeti sorozatot, akár a Deep Space 9-t nézzük. Ez utóbbiból derült ki, hogy miért nem hallottunk róluk sokáig: a klingonok ősellenségnek tekintették a cuki szőrgombócokat, és hát ők voltak az erősebbek. De egy időutazásnak hála a kis lények ismét gyors szaporodásnak indultak a jövőben.

5. Khan Noonian Singh Ceti angolnája (Star Trek II. Khan haragja)

Khan a Ceti angolnát egy terráriumban tartja és úgy mutatja be, mint "a Ceti Alpha V. egyetlen megmaradt őshonos életformáját". Bár háziállatok között soroljuk fel, a Ceti angolna egyáltalán nem háziasított, Khan feleségét és több emberét is megölte, mielőtt elfogták. De a kis utódjait remekül lehet vallatásra használni az alkalmi foglyoknál. A Ceti angolna egyik közeli rokonával, a Centauri meztelen csigával különben szintén találkozhatunk a Star Trek mozifilmben: vele kínozza Pike admirálist Nero.

mollie_janeway.jpg

6. Janeway kapitány kutyája, Mollie (Star Trek: Voyager)

Janeway kapitány a Taris Seti IV-ről mentette meg Mollie-t, az írszetter kutyust. Mielőtt elvállalta volna a Voyager parancsnoki posztját, Janeway arra kérte Mark Johnsont, a párját, hogy vigyázzon Mollie-ra, aki épp fialás közelében volt. Janeway a sorozatban egy többször is látható fényképet őriz a kabinjában, amelyen boldogan mosolyog a kamerába Markkal és Mollie-val.

7. Picard kapitány hala, Livingston (Star Trek: Az új nemzedék)

Livingston egy tűzhal, amit Picard kapitány a parancsnoki szobájában tart egy gömbakváriumban. A különleges halacska olyan látogatók figyelmét is magára vonja a sorozat folyamán, mint Hugh, a borg vagy a sokat látott Q. Sőt, a csodával határos módon az akvárium és kis lakója még az Enterprise D csúnya földetérését is túléli a Veridiánon. Nevét különben a Star Trek egyik producer-rendezőjéről, David Livingstone-ról kapta.

8. Spock sehlatja, I'Chaya (eredeti sorozat, rajzfilmsorozat)

Spock édesanyja, Amanda mesél először Spock gyerekkori házikedvencéről "A merénylő" című epizódban. A sehlatot úgy jellemzi, mint egy kövérkés mackót. Spock később pontosít, hogy ennek a mackónak azért húsz centis agyarai voltak. A "Yesteryear" című rajzfilmepizódban aztán saját szemünkkel is láthatjuk I'Chayát, aki a felnőtt Spockkal megmenti az időutazó shenanigánok miatt bajba került gyermek Spockot. Sajnos I'Chaya elpusztul a mentőakció során.

tumblr_inline_p5pa72tup81v7r6oh_1280.jpg

9. Archer kapitány kutyája, Porthos (Star Trek: Enterprise)

Porthos a Földről származó beagle fajtájú eb, aki gazdájával, Archer kapitánnyal él az Enterprise NX-01 fedélzetén. Több epizódban is feltűnik. Az első találkozásuknál kiderül, hogy T'Pol érzékeny vulkáni szaglása nehezen viseli Porthos szagát, ezért Dr. Phlox egy különleges szert készít neki, hogy képes legyen tolerálni a kutyust. Porthos különösen imádja a sajtot, annak ellenére, hogy a fogyasztása emésztési problémákat okoz nála. Azonban ebben Archer kapitány is bűnös, mert bár tisztában van a következményekkel, nehezen áll ellen a sóvárgó kutyatekintetnek.

10. Data macskája, Spot (Star Trek: Az új nemzedék)

Spot rendkívül sokat segít Datának abban, hogy android létére emberibbé tudjon válni. A Nemzedékek című mozifilmben még könnyezni is látjuk kis vörös barátja miatt, igaz, ebben szerepet játszik a frissen beépített érzelemchip is. Bár valójában Data a chip nélkül is úgy viselkedik általában, ahogyan egy átlag macskatulajdonos: végtelen kéréssorral állt elő, ha valakire rá kellett bíznia kis kedvencét, és hosszas történeteket mesél arról, hogy mennyire különleges élőlény is Spot.

+1. Az Alfa 177 kutyafaj (eredeti sorozat)

Ez az egyed kissé kilóg a felsorolásból, mert lényegében nincs gazdája. A “Megkettőzve” című epizódban az Alfa 177 nevű bolygót vizsgálva akadnak rá és tulajdonképpen felhasználják egy kísérlet során, amellyel a kapitányt igyekszenek megmenteni. A kedves egyszarvú kutyaféle odaveszik, de cserébe Kirk megmarad nekünk. Azonban az állat rövid megjelenése is mély nyomot hagy bennünk, mert ki ne emlékezne egy unikornis kutyára? Az Alfa 177 kutyája amúgy nagyon hasonlít a földi kutyákra, ha eltekintünk a fején lévő egy darab szarvtól és két kis “antennától”, valamint a lépcsőzetes gerinctől és furcsa pamacsban végződő vastag faroktól. S ha már egyszarvú, azt se felejtsük el, hogy a klingonok jellegzetes állata: a targ is hasonló díszt hord a fején, bár az az állat jobban emlékeztet egy vaddisznóra, mint egy cuki kutyára.

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment
Címkék: Spot Porthos

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5314941632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása