Star Trek: Discovery – Succession mirror képregény

2018. november 17. 18:00 - Menyhárt Attila

Amikor Jonathan Frakes tavaly elszólta magát, hogy lesz tükör-univerzum a Star Trek: Discovery-ben, mi rajongók kíváncsian vártunk mit kapunk majd. Tulajdonképpen beigazolódott a sejtésünk: egy Terrán Birodalmat amely a Föderáció alapelveinek sötét tükörképe. De nem az eredeti sorozatból (TOS) ismert univerzumot láthattuk, hanem egy másik terrán államalakulatot mely hatalmában és rideg brutalitásában azt is felülmúlta.

A több epizódon átnyúló történet azonban számos nyitott kérdést hagyott maga után. A terrán zászlóshajó elpusztult, de mi lesz a Birodalommal ezután? Vezető nélkül darabokra hullik, vagy megindul a reformok útján? Mi történt a Voq által vezetett lázadó mozgalommal?

Az IDW kiadó vállalkozott a feladatra, hogy töprengés helyett egy lehetséges utat mutasson régi és új rajongóknak egyaránt. A címe Succession, azaz öröklés. A négy füzetből álló képregényhez Kirsten Beyer és Mike írta a történetet és Angel Hernandez rajzolta hozzá a képeket.

Trek rajongóként szeretem a tükör univerzumokban zajló történeteket, és most is határtalan kíváncsisággal kezdtem bele az olvasásba. A képregény közvetlenül a ISS Charon császári zászlóshajó pusztulása után veszi fel a mesélés fonalát. A császárnő halott, de a trón nem maradt üres. Georgiou unokaöccse, Alexander ragadta magához a hatalmat a Földön. Ő még a többi terránhoz képest is szélsőségesebb politikát képvisel. Nem elégedne meg azzal, hogy az idegen fajokat rabszolgasorba taszítsa, hanem ki akarja irtani őket, helyet csinálva az emberi telepeseknek. De neki másokkal ellentétben – konkrét terve is van. És természetesen a háttérben zajlik az intrika és a hatalomért folytatott titkos harc.

Időnként felvillantanak a füzetekben egy-egy rövid epizódot Burnham életének korábbi szakaszaiból. Talán nem számít spoilernek, de a tükör Burnham nem halt meg Lorca üldözése közben, hanem nagyon is él. S megvannak a saját tervei, titkos szövetségesei.

A cselekmény elég lendületes és több szálon is fut. Az volt ismét az érzésem, hogy a Trónok harca egy high-tech, huszonharmadik századi változatát látom, de pozitív értelemben. Kicsit még szokni kell a fantasy elemeket a Star Trekben. Számos olyan karakter tükör megfelelőjét vonultatják fel az alkotók, akik nem jelentek meg a mirror-epizódokban, mint például Cornwell admirális. Kellemes meglepetésemre a Discovery hídjának rejtélyes tagja, Airiam jelentősebb szerepet kapott. Azonban az általunk ismert lázadás vezetők – mint Voq vagy Sarek – nem tűnnek fel a képregény lapjain. Az alkotók mintha szándékosan nem akarták volna őket megjeleníteni, mintha arra vigyáznának, hogy ne keveredjenek ellentmondásba a sorozattal, ha esetleg a Discovery egyik későbbi epizódja ebben az univerzumban játszódna. Talán ez az egyik oka annak is, hogy nem látunk új, addig ismeretlen fajokat vagy űrhajókat sem.

A cselekmény viszonylag kevés helyszínen játszódik. Láthatjuk a császári fővárost, San Francisco-t, de a Shenzhou fedélzetét is, de ellátogathatunk a Risa vagy a Qo’nos-ra. Mindegyik ismerős hely a Trek rajongóknak, mégis észrevehetőek az eltérések. Igaz az egykori klingon főbolygó meglepett némileg, mert a sorozatban arról volt szó, hogy a bolygót valóban romba döntötték Georgiou császárnő parancsára és a túlélők gyakorlatilag a szemétben turkálva harcolnak az életükért. Tehát én egy Mad-Max típusú apokaliptikus környezetet vártam, ehhez képest rendezett és tiszta bolygó képét kaptuk.

Véleményem szerint érdekes történetet sikerült összehozniuk az alkotóknak, amely bár nem tartalmaz extra újdonságokat, de ismét számíthatunk a megszokott csavarra a végén. Ezzel a képregénnyel ismét színesedett a folyamatosan bővülő Star Trek univerzum. Talán nem egyedül várom az esetleges folytatást, akár képregényben, akár a tévéshow keretein belül.

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr414377631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása