Hello darkness, my old friend... – DS9: a fekete ló

2018. október 01. 16:00 - James Hunter

A Star Trek: Deep Space Nine (DS9), más néven a fekete ló. Hogy miért is kapta ez a furcsa jelzőt? Mindjárt megadom rá a választ. A kritikusok szerették, a rajongók kevésbé – mindkettő fő oka az volt, hogy merőben eltér a korábbi részektől. Több elemében is változik az alapfelállás; az egyik és legfontosabb, hogy nem egy hajón, hanem egy űrállomáson játszódik, a pláne az egészben, hogy ez egy jelenleg bajori fennhatóság alatt álló ex-kardassziai állomás. Régen kőfejtő volt; itt dolgoztatták halálra a bajoriakat.

Ebből a tényből adódik, hogy a föderációs irányelvek erőteljesen sérülnek, illetve a fekete-fehér karaktereket felváltják a szürkék. Számomra ez egy olyan fontos tényező, ami miatt a kedvencem a Star Trek világában. A jellemek összetettsége miatt sokkal élőbbek a karakterek. Az űrállomás jellegéből adódóan sokkal színesebb palettán mozognak a főszereplők, sokkal több fajjal ismerkedhetünk meg részletesen, mind a szokásaikkal, mind a faji jellemzőikkel, és ennek köszönhetően még jobban megismerhetjük a Star Trek világát. Itt már az emberen, vulkánin, klingonon túl olyan fajok kerülnek főszerepbe mint, bajori, kardassziai, elcseréltek, ferengi, trill, jem'hadar, stb.

Másik fontos tény – ami miatt talán népszerűtlenebb volt a rajongok körében, de nálam ez a fő indok, amiért nagy kedvenc – a sötét világa. Mind a hősről, az elvekről vagy akár csak a faji hovatartozásról is fontos kérdéseket tesz fel számunkra a sorozat. Mondhatni elég dark a sorozat, de számomra pontosan ebben rejlik a varázsa: feszegeti a határait és túl is lép azon. Kiszakít minket a tökéletes világból, be meri mutatni, hogy igen is egy adott helyzetben felülírható a csillagflotta szabályzat, illetve, hogy az ember még mindig nem képes teljesen elhagyni az árnyékát. Olyan merész elképzelések valósulnak meg, mint egy ellenállási mozgalom, a Maquis, vagy még mélyebben bemutatásra kerül a 31-es szekció. Pillanatképet kapunk egy fekete férfi életéből is az ötvenesévek Amerikájában, vagy egy nem túl távoli jövőből, amikor a társadalomban nem kívánatos személyeket elszeparálják, de itt bőven lehetne írni Jake Sissko esetét, hogyan esik kétségbe be a hadszíntéren éles helyzetben és még számtalan példát a sorozat egyedi világából.

Egyszerre több szálon futnak az epizódok, valamint elég sok történetszál kerül bemutatásra, de valahogy mégsem sok. Ügyesen vegyítik az egyes epizódokat anélkül, hogy egy dél-amerikai szappanopera bonyolultságát kapnánk. Nagyon eseménydúsak az egyes évadok és rengeteg konfliktus alakul ki a hét évad során, szövetségek bomlanak fel és alakulnak váratlanul újak.

Egy kis történet – spoiler alert

Az űrállomás vezetését Benjamin Sisko parancsnok kapja. Az állomás finoman szólva sincs valami jó karban, azonban Miles O’Briennek ez nem lehet akadály, akit már korábban megismerhettünk Az új nemzedék (TNG) sorozatban. Sisko parancsnok vonakodva, ám de elvállalja az űrállomás vezetését. A Csillagflotta segíteni jön a bajoriaknak, mivel nagyon rossz körülmények között hagyják ott a bolygójukat a kardassziaiak, miután a megszállás véget ér a Bajoron. Ötven évig uralkodtak felettük és nyomták el a bajoriakat. Ezért is sokan inkább újabb konkvisztádorokat látnak a föderációban, sem mint segítséget, és ezzel így van az elején Kira Nerys is, a DS9 első tisztje. Persze ez a félelem nem igazolódik be, de ennek köszönhetően szélsőséges csoportok kezdik a Bajort irányításuk alá vonni, akik nem mellesleg a kardassziaiaktól szereznek be fegyvert (persze ők nincsenek ezzel tisztában). Ezek a sejtek később megfékezésre kerülnek és a Bajor is belátja, hogy a föderáció segítő szándékkal van jelen. A Bajor és az űrállomás legnagyobb jelentősége, hogy egy állandó mesterséges féregjárat nyílik a gamma kvadránsba.

A bajori nép nagyon vallásos. Kifejezetten tetszik, hogy egy ilyen nép van az egyik főszerepben a sorozatban, ezzel még tovább színesítve a történetszálakat és a sorozat világát. A Bajor fő szellemi vezetője Sisko parancsnokban látja meg a kiválasztottat. Ezzel elkerülhetetlenül egy számára kellemetlen helyzetbe kerül, mivel a bajoriak szemében vallási vezetővé válik. Később Benjamin is megbarátkozik ezzel a szereppel, persze sokban segít neki, hogy kiderül, hogy az anyja egy próféta volt. A próféták lényegében a féregjáratban élő bajoriak, akik számára nem létezik az idő.

A csillagflotta nem hagy fel a barátok szerzésével és próbálnak nyitni a kardassziaiak felé, aminek hatására demilitarizált zónát hoznak létre és némelyik bolygó gazdát cserél, vagyis cserélne, mivel a magukra hagyott föderációs telepesek milíciába verődnek és létrehozzák a Maquis-t, ami sokáig meghatározó alakja lesz a térségnek.

Persze a felfedezéseknek hála megismerkednek a gamma kvadránsban a Domíniummal és hű szolgáikkal a Jem'Hadar-al. Róluk érdemes tudni, hogy genetikai úton tenyésztett faj, így eléggé megoldott az utánpótlás nevelésük, valamint, hogy istenként tisztelték a domínium vezetőit, az elcserélteket, akikhez Odo, a DS9 biztonsági tisztje is tartozik – erre szintén csak később derül fény. Ebből kifolyólag eljön majd az idő amikor Odonak döntenie kell a népe és az egyenruhája között, és bár meginog, úgy vélem jól dönt.

Tetézve az eseményeket egy remek ötlettel áll elő a Tal Shiar és az Obszidián rend, szétbombázzák az alakváltók (elcseréltek) anyabolygóját. A Tal Shiar romulán titkosszolgálat, az Obszidián rend pedig a kardassziaiaké. Mint kiderül az egész egy csapda és Tal Shiar vezetője egy elcserélt. A két titkosszolgálat megsemmisül, így a domínium tovább gyengíti az alfa kvadránst. Ez előrevetít egy háborút, ami ugyan elérkezik, ám mégsem a várt formában.

A klingonok kilépnek sötét barlangjaikból, felnéznek az égre és hódításba kezdenek. Egy harcos nép teszi, amihez ért, persze a következmények súlyosak lesznek. A Khitomeri egyezménynek vége, a szövetség felbomlik, a klingonok és a föderáció között, újra háborúba állnak egymással. Kardassziát legyengítik, az egykori erős nép úgy tűnik előbb-utóbb kénytelen behódolni a klingon haderőnek. Nem mellesleg a Maquis fennhatósága alá vonja a DMZ-t, ekkor éli fénykorát az egykori ellenállási csoport, mely közel áll egy önálló állam létrehozásához.

Azonban jön a váratlan, ami egyben meg pecsételi egy időre az alfa kvadráns sorsát is. Dukat szövetkezik a domíniummal, így Kardasszia megkapja azt a szövetségest, aki újra naggyá teheti. Bár egy időre megszerzik a DS9 állomás irányítását, mégsem tudják hosszú távon megtartani, és a várt segítség sem érkezik meg a gamma kvadránsból, hála a féregjáratban lakó prófétáknak. Így a háború elhúzódik, ami egy idő után a kardassziai morált is jelentősen csökkenti, persze az a tény sem használ, hogy egy kis csel által sikerül Sisko (ekkor már) kapitánynak bevonni a romulánokat a háborúba a föderáció oldalán.

A sors furcsa fintorának köszönhetően a korábbi bajori ellenálló, Kira Neris segíti a Kardassziában kibontakozó ellenállókat, akiket a korábbi vezető, Damar irányít, nagyon jót tett neki, hogy letette a kanart. A másik fontos esemény, ami a föderáció malmára hajtja a vizet, hogy a 31-es szekciónak sikerül megmérgezni az alakváltókat.

Persze a turpisságra fény derül és sikerül megtalálni az ellenszert, így ezzel megmentik Odot. A domínium bármennyire is erős, nem képes egyedül elbánni a föderációval és szövetségeseivel. Barátok és utánpótlás nélkül marad és bár nagyon nehezen, mégis sikerül őket legyőzni.

Ezek mellett számos érdekes történet teszi még élvezetesebbé a sorozatot, nem beszélve a tükör univerzumról, Q-ról, akit pofán vernek benne, de akár az 50-es években játszódó fekete író története is egy nagyon erős és fontos cselekmény benne. A sorozat sok érdekes kérdést vet fel és témakört jár be, bizonyos esetekben már túl nő egy egyszerű scifi sorozatnál, el akar minket gondolkodtatni és ami a legjobb, hogy ezt mind a star trek világában teszi.

A karakterek

Néhány mondatban írnék a főbb karakterekről, mivel valójában a remek történeteket ők töltik meg igazán élettel és ami nagyon fontos, sok benne a színes karakter, akik bár nem tipikus hősök, mégis annak mondanánk őket ebben a világban. Vigyázat, teljesen szubjektív vélemények is olvashatók.

Benjamin Sisko: A kedvenc kapitányom, mivel nem fél bemocskolni a kezét a nemes ügy érdekében. Elég önfejű is, ennek köszönhetően talán kicsit félreismeri a Maquist. Nem mellesleg az egyik részben paprikás csirkét készít.

Quark: Talán az egész sorozat legnagyobb arca. Egy minden hájjal megkent kereskedő, akinek azért helyén van a szíve. Mikor korábban említettem, hogy nagyon sok jó színes karakter van benne, Ő mindenképp az egyik zászlóvivője a sorozatnak.

Odo: Az állomás alakváltó biztonsági tisztje, aki egész életében a népét keresi, mégis mikor megtalálja, a szíve után megy. Kicsit néha merev és komor, de igazán kedvelhető figura.

Kira Neris: Az állomás bajori első tisztje. Heves vérmérsékletű, de a sorozat vége felé már egész jó föderációs tiszt válna belőle.

Doctor Bashir: Az állomás génmanipulált orvosi főtisztje. Mindenki ismer olyan barátot, aki képes már-már túl sokat beszélni, de nem lehet nem szeretni, hát itt Ő ez az személy.

Jake Sikso: A kapitány fia. A sorozat alatt szépen felcseperedik, igazán értékes részeket kap, amik elgondolkodtatóak.

Jadzia Dax: Az állomás vezető tudományos tisztje. Vicces, okos, a DS9 jelentős férfi állománya epekedett utána, Ő azonban egy mogorva klingont választ.

Ezri Dax: Súlytalan, elég gyakran idegesítő, egy évadot kap egyetlen jelentősége, hogy ő birtokolja a Dax szimbiótát Jadzia halála után.

Miles O’Brien: Az állomás műszaki tisztje, később a csillagflotta akadémia professzora. Bashir országos cimborája és nem túlzás, hogy holoszobafüggők. Egykori katona, akinek két szuper képessége van, hihetetlen jó gépész, illetve az egyetlen karakter, aki rajong a katonai fejadagokért, jah és szuper apa és férj.

Elim Garak: A jelenlegi szabó, egykori obsidian kém. Quark után a másik legérdekesebb szereplő. Semmiképp sem az a tipikus jó karakter, de mégis nehéz nem neki szurkolni.

Worf: Embernek túl erős, klingonnak túl merev, ám mégis egy igazi bad ass tud lenni, ha kell.

Nog: Kelekótya ferengiből későbbi csillagflotta tiszt. Persze nem rossz, ha az ember legjobb barátja az állomás parancsnoka. Nem mellesleg kapitány válik belőle, méghozzá a USS Chimera-é 2410-ben.

Rom: Quark szerencsétlen testvére, kicsit lágyszívű ferenginek, de talán pont ezért szerethető. Azért viszi valamire, hiszen nagy Nagus lesz belőle.

Dukat: Az önimádó hatalommániás kardassziai. Nem túl szerethető karakter, bár vannak pillanatai, mintha néha be akarták volna mutatni a jó oldalát, de sajnos még ezzel együtt sem túl pozitív, hisz végül nem sikerül a jó oldalra állnia.

Futottak még...

Bár vannak, akiket nem mondanánk fő karaktereknek, mégis igen jelentős szereppel bírnak, hát jöjjenek ők is. Figyelem még mindig szubjektív vélemény következik.

Damar: Egykoron Dukat jobb keze, aki bár hű marad egykori mentorához, a fontos pillanatban vele ellentétben jól dönt.

Kasidy Yates: A kapitány egykori barátnője, későbbi felesége és közös gyermekük anyja. Aranyos, kedves, szerethető és még Maquis csempész is volt. Remek kis karakter.

Ishka: Rom és Quark felettébb ronda, de annál jobb arc anyja. Zárójelbe megjegyzendő, hogy kereskedő zseni.
Michael Eddington: Korábbi csillagflotta tiszt, aki lecseréli az egyenruháját a Maquis kedvérét. Hitt abban, amit csinált és hajlandó is volt ezért meghalni. Irányítása alatt éli a fénykorát az ellenállási mozgalom közel álltak egy önálló állam létrehozásához.

Kai Winn: Bajor egyik radikális szellemi vezetője, az egész sorozat messze legidegesítőbb karaktere.
Weyoun: Ő egy vorta, aki lényegében a domínium diplomatája. Elég fontos karakter, de inkább csak az elcseréltek szócsöve, mintsem aki maga mozgatná a szálakat.

Összegezünk!

Mint látható rengeteg érdekes karakter volt a sorozatban, nem is mindenki került a felsorolásba. Minden részben két külön esemény szál futott. A legtöbb esetben talán ennek volt köszönhető, hogy ennyi különböző karakterrel találkozhattunk a hét évad alatt.

Megértem, miért nem volt a rajongók kedvence, kicsit kizökkent minket a Star Trek idillikus környezetéből, de pont ez, ami miatt az én első számú kedvencem lett, hiszen a Star Trek világában is akadnak érdekes, elgondolkodtató, sőt már-már kényes témák, amikről korábban senki nem mert beszélni.

emTV.hu

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr714274001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása