Jean-Luc Picard története

2018. augusztus 11. 16:00 - James Hunter

A Las Vegas-i nemzetközi találkozón a CBS kisképernyős Star Trek helytartója, Alex Kurtzman társaságában maga Patrick Stewart jelentette be, hogy Jean-Luc Picard hamarosan visszatér, és az ő története lesz a következő Star Trek széria. Ezért úgy gondoltuk, érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni Gene Roddenberry univerzumának legendás kapitányát.

picard_1.jpg

A Jean-Luc Picardot megformáló Sir Patrick Stewart esetében a Star Trek sorozatok és filmek legjobb színészéről beszélhetünk. Játékának köszönhetően sokkal összetettebb karaktert kapunk, mint a többi kapitány esetében. Picard egyszerre tud higgadt, visszahúzódó, megbízható lenni, néha merev. Ezzel egyidejűleg romantikus, érzékeny, és ez is mind mutatja, hogy az érzelmeit milyen széles palettán képes bemutatni. Karaktere sokkal közelebb áll a mai emberhez, mint sem egy idealizált képhez. Talán ennek köszönhető, hogy a legkedveltebb kapitány lett belőle.

Gyerekkor

A franciaországi La Barre-ben született 2305. július 13-án. Szülei Maurice és Yvette Picard. Egy bátyja van, Robert. Gyermekkora jelentős részét a családi szőlőültetvényen töltötte. A szülei fontosnak tartották a családi értékeket, ezért fiukat megismertették az ősi tradíciókkal és óvták a felesleges technológiáktól. Ennek ellenére a fiatal Jean-Luc kalandról és felfedezésről álmodozott, így elkerülhetetlenül a Csillagflotta felé sodorta a sors.

Akadémiai évek

Elhagyta a családi szőlészetet és jelentkezett a Csillagflotta Akadémiára, ahol elsőre ugyan megbukott, másodjára, 2323-ban azonban felvették. Az osztálya egyik legkiválóbb kadétjává vált. Akadémiai évei alatt érdeklődést mutatott a régészet iránt, ám professzora unszolásának ellenére sem akart ezen a területen továbbhaladni, de a téma iránti érdeklődését a későbbiekben sem vesztette el. A sportokban is jeleskedett: megnyerte a Csillagflotta Maratont a Danula II-n. Ez a bravúr első éves korában csak neki sikerült.

A majdnem kettétört karrier

2327-ben végzett az Akadémián, azonban az ígéretes karriert majdnem véglegesen keresztbe törte egy szörnyű baleset: a dom-jot játék miatt egy bárban verekedésbe keveredett egy nauszikaival, és szíven szúrták.

picard_3.jpg

A Stargazer fedélzetén

Picardot a USS Stargazer nevű hajóra vezénylik. A nagy áttörésre akkor kerül sor, amikor 2333-ban a kapitány halálát követően hadnagyi rangban átvette a hajó parancsnokságát. A hídon mutatott kiváló teljesítményt a Csillagflotta is elismerte, és megkapta a kapitányi rangot. Az egyik legfiatalabb Csillagflotta tisztként, aki eléri ezt a pozíciót. Ezután huszonkét évig marad Stargazer parancsnoka.

Ide nekem az Enterprise-t!

A Csillagflotta legnagyobb presztízzsel bíró kapitányi pozícióját 2364-ben kapta meg: az újonnan üzembe helyezett Galaxy osztályú csillaghajó, a Csillagflotta zászlós hajójának, az Enterprise-nak lett a kapitánya. Ez hatalmas megtiszteltetés és elismerés. Hét évig marad a parancsnoka, mely időszak alatt számos igen fontos küldetésen vesz részt. Megkapja a gyerekkorában vágyott kalandokat. Ilyen a 2366-os, illetve 2369-es borg invázió vagy klingon polgárháború alatt a klingon-romulán határ blokádja.

A kapitány maga válogatja a fiatal tisztjeit, akik már az első találkozás alkalmával lenyűgözték őt. Fontosnak tartja az elsődleges irányelvet, mégis számos alkalommal megszegi.

Picardnak felajánlják az admirálisi címet is, azonban visszautasítja, hogy továbbra is az Enterprise kapitánya maradhasson.

Helló Q!

Picard már az első küldetésén találkozik Q-val. Pontosabban ez az első kapcsolatfelvétel a Q kontinuum egyik tagjával (lényegében egy mindenható lényről beszélhetünk), ahol bíróság elé állítja Picardot és tisztjeit, hogy bizonyítsák az emberi faj érdemességét a létre. Ehhez pedig meg kellet oldaniuk a Farpoint állomás rejtélyét. Q legnagyobb csalódására sikerül a küldetés és visszavonul, de utal arra, hogy nem ez volt az utolsó találkozás. Persze Q nem nyugszik és vissza-visszatér.

Méghozzá 2370-ben, amikor bűnösnek nyilvánítja az emberiséget. Picard folyamatosan ugrál a múltban, jelenben, jövőben, ezzel időparadoxont hozva létre és megsemmisítve az emberiséget. A kapitány azonban kidolgoz egy módszert, hogy mind a három időben le tudja zárni az anti-időanomáliát.

Locutus vagyok, a Borg...

2365-ben Q elküldi az Enterprise-t hétezer fényévnyire a feltérképezetlen űrbe, hogy pont egy borg kocka útjába kerüljenek. Az Enterprise veszteségeket szenved, azonban az első olyan föderációs hajó, aki túléli a borggal való találkozást. Egy évvel később, 2366-ban a borg behatol a Föderáció területére és megsemmisíti a USS Lalo-t és a New Providence kolóniát, valamint elrabolja Picardot. Amikor az Enterprise megpróbál beavatkozni. Picardot még ha időlegesen is, de sikerül asszimilálni, ezután Locotus lesz, a borg. A kocka ezután a Föld irányába halad és megütközik a Csillagflottával Wolf 359-nél. Az ütközet harminckilenc Föderációs hajó vesztét jelenti, többek között a USS Saratoga-ét, ahol egy bizonyos Benjamin Sisko az első tiszt. Mikor a borg kocka megérkezik a Földhöz, az Enterprise egy csapata sikeresen megmenti Picardot és kihasználva a kapcsolatát a borggal, hamis adatokat küldenek a kockának és megsemmisítik azt.

Sajnálatos módon a borg kollektívában töltött idő zavaró hatással bír Picard életére. Időbe telik, míg lelkileg fel tud épülni ebből.

2373-ban aztán a borg megindítja a második nagy invázióját a Föderáció ellen, azonban itt jön el Picard számára a revans ideje is. A borg visszamegy az időben, hogy elpusztítsa a Földet még mielőtt megtörténhetne az első kapcsolatfelvétel a vulkániakkal. Azonban Enterprise legénysége visszaveri a támadást. Erről szól a Kapcsolatfelvétel című mozifilm.

picard_4.jpg

Egy kis bőrfelvarrás egy kis romulán klón...

2375-ben Picardot a Ba’Ku bolygóhoz rendelik, mivel Data meghibásodik és megtámadja a kutató csapat tagjait. Mint később kiderül, hogy ennek oka, hogy az egyik Flotta admirális a son’a-val szövetkezve ki akarja telepíteni a ba’ku-at a bolygójukról. Picard nyilvánosságra hozza ezt és megállítja az admirálist, illetve a son’a-k vezetőjét Ru'afo-t az Űrlázadás című mozifilmben,

2379-ben az Enterprise-t Picarddal az élén a Romolus-hoz küldik. Ekkor kiderül, hogy az új praetor, Shinzon, Picard klónja, akit a romulán kormány hozott létre. Egy thalaron sugárfegyvert használ a romulán szenátus felszámolására, és hasonló terveket sző a Föld ellen is. Az Enterprise megütközik Shinzon zászlóshajójával, amire sikerül Picardnak feljutni, és kiiktatni a klónt. Ez Az új nemzedék (TNG) szereplőivel készült utolsó mozifilm, a Nemezis története.

Végre egy kis szabad idő

Picard egy igazi polihisztor, rengeteg minden érdekeli. Szereti a régészetet, vívást, lovaglást, de szívesen készít maketteket is Csillagflotta járművekről. Komoly érdeklődést mutat a zene iránt, nagy rajongója Berlioznak, de Ő maga is játszik ressika-i furulyán. Másik nagy szenvedélye a színház, főleg Shakespeare.

Kedvenc holofedélzeti programja a Dixon Hill. Ebben egy kitalált magánnyomozó kalandjait élheti át.

Románc

Mivel Picard számos nővel került romantikus kapcsolatban, a legfontosabbat emelném ki Beverly Crushert. A doktornő és Picard szoros barátságot tartanak fent, gyakran reggeliznek együtt. Kapcsolatuk azonban nagyon sokáig csak plátói marad. Mégis folyamatosan érezteti velünk a sorozat a kettejük közötti vonzalmat. Crusher bizonyos esetekben féltékenység jelét is mutatta, mint mikor például Picard Nella Darennel romantikus kapcsolatba keveredik.

2370-ben jöhetne a nagy áttörés... pszi-hullámeszköz által összekapcsolják gondolataikat, ahol meg ismerik a másik intim titkait, és egymás iránti érzéseit. Picard érez némi késztetést, hogy folytatása legyen, azonban Crusher úgy dönt, nem akarja megrontani a barátságukat, ezért nem bonyolódnak bele semmi romantikába.

Az új nemzedék (TNG) utolsó epizódjában végleges tanúbizonyságot nyer, hogy a vonzalom kölcsönös: egy lehetséges, alternatív jövőben összeházasodnak Crusherrel, bár sajnos mint kiderül, el is válnak.

emTV.hu

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7914173833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása