Patrick Stewart visszatér Picard kapitány szerepében

2018. augusztus 05. 13:45 - FCs.

Óriási bejelentés Las Vegas-ban

A Star Trek Las Vegas szombati menetrendje az utolsó pillanatban hatalmas meglepetésekkel zárult: a színpadon egyik pillanatról a másikra a CBS kisképernyős Star Trek helytartója, Alex Kurtzman bukkant fel, aki azért érkezett, hogy eloszlassa a jövőbeli tervekkel kapcsolatos szóbeszédeket. A producer mellett nemsokára maga Patrick Stewart is megjelent a közönség előtt, hogy megerősítették az idei év legizgalmasabb pletykáját, miszerint Jean-Luc Picard története lesz a következő Star Trek széria.

indulas.jpg

Stewart nehezen állt kötélnek

Az ikonná vált színész egy rövid visszaemlékezés erejéig a szerephez kapcsolódó legkorábbi emlékeit is felidézte: az 1987-es meghallgatások idején még nem igazán hitt abban, hogy Az új nemzedék (TNG) hosszú életű lesz, a sokszor emlegetett anekdota szerint Stewart akkoriban ki sem pakolt a bőröndjéből. Azóta persze tudjuk, hogy a sorozat olyan magasságokba jutott, ahová még a Star Trek eredeti, hatvanas években sugárzott szériájának (TOS) sem sikerült: Az új nemzedéket (TNG) hét évadon keresztül sugározták, a szerep pedig meghatározóvá vált Stewart életében, hiszen az emberek elsősorban Picard kapitány megformálása miatt ismerik. Ha máshogyan nem is, de az interneten szembejövő végtelen mennyiségű mém formájában már egészen biztos, hogy a világ jelentős része találkozott vele.

A sorozatot négy mozifilm követte, Picard legénységének pedig a 2002-ben bemutatott Star Trek: Nemezis volt az utolsó bevetése. A film után Stewart úgy döntött, hogy végleg szögre akasztja az egyenruhát, és többször nem vállalja el ezt a szerepet. Ennek megfelelően, amikor a CBS az idei év elején felkereste, – bár jól esett neki az érdeklődés – mindenképpen vissza akarta utasítani a lehetőséget. Stewart elmondása alapján a tárgyalások úgy kezdődtek, hogy megpróbálta szomorúan elmagyarázni az érintetteknek, hogy miért is kell nemet mondania, de a hat hónapig elhúzódó megbeszélések, és Az új nemzedék (TNG) újranézése végül megtörte a színész ellenállását:

"Fokozatosan, egyre világosabbá vált számomra, hogy a sorozat energiája, a sikeressége, az a sok minden, amit adott – soha, de soha nem tudok betelni azzal, amikor az emberektől azt hallom, hogy »A sorozatod megváltoztatta az életemet. A Star Trek: Az új nemzedék nélkül talán most nem tartanék itt.«"

Mindezek miatt Stewart röviden és velősen kijelentette:

"Jean-Luc Picard visszatér!"

Egy másik Picard

A karakter szerepeltetése természetesen azt jelenti, hogy a Voyager és a Nemezis után – majd két évtizednyi szünetet követően – ez lesz az első olyan hivatalos Star Trek produkció, ami az eredeti idővonal folytatása, és nem egy előzmény, vagy a kánon közepébe ékelt történet. A sorozat cselekményéről persze még keveset tudunk, Stewart mindenesetre megosztott egy-két részletet a karakteréről és az alaphangulatról:

"Ő talán – és hangsúlyozom, talán – már nem kapitány. Ő talán már nem az a Jean-Luc, akit olyan jól ismertek. Egy nagyon más egyéniség lehet. Egy olyan ember, akit a tapasztalatai megváltoztattak. Húsz év telt el, ami többé-kevésbé megegyezik azzal az időtartammal, ami az utolsó mozifilm, a Nemezis óta eltelt."

Ennek megfelelően Stewart egy teljesen más élményt ígér, mint amit Az új nemzedékben (TNG) megtapasztaltunk:

"Ígérem nektek, garantálom, hogy ez valami teljesen, teljesen más dolog lesz. De ugyanazzal a szenvedéllyel és elhatározással, valamint az alaptéma, a követőink és a rajongók iránti szeretettel szállítjuk majd nektek, ahogyan korábban is."

Az Indulás! még messze van

Mivel a forgatókönyvek kidolgozása még nem vette kezdetét, ezért a megjelenésről még korai lenne beszélni. Arról sem tudunk, hogy Picard egykori legénységéből lesznek-e beugrók, esetleg állandó szereplők, vagy hogy a sorozat milyen formátumot képvisel: minisorozat, vagy a Discovery-hez hasonló, nagyszabású produkció. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a történetet a stúdió ugyanazon a módon terjeszti majd, ahogyan a Discovery-t: az epizódok a CBS All Acces szolgáltatáson fognak bemutatkozni.

A Deadline értesülése szerint a kreatív csapatban James Duff, Akiva Goldsman, Kirsten Beyer és Michael Chabon dolgozik majd együtt, tehát a Discovery jelenlegi és egykori készítői állnak rá a projekt megvalósítására. Alex Kurtzman az alábbi nyilatkozattal kommentálta a bejelentést:

"Letaglózó öröm, egy kiváltság, hogy Patrick Stewartot ismét a Star Trek nyájában üdvözölhetem. A rajongók már közel húsz éve reménykednek abban, hogy Jean-Luc Picard kapitány visszatér, ez a nap végre eljött. Már alig várjuk, hogy valami újat alkothassunk, hogy meglepjük az embereket, valamint hogy fiatal és idősebb generációk előtt tisztelegjünk.

Patrick Stewart a visszatéréssel kapcsolatban a Twitteren is kifejezte örömét:

„Mindig is büszke leszek arra, hogy Az új nemzedék része lehettem, de amikor befejeztük azt az utolsó filmet 2002 tavaszán, tényleg úgy éreztem, hogy az én időmnek a Star Trekben vége. Ez így is történt, ebből adódóan egy váratlan, de annál elbűvölőbb meglepetés volt számomra, hogy mennyire pezsdítően hatott rám, hogy visszatérhetek Jean-Luc Picardként, és vele együtt új dimenziókat fedezhetek fel. Új életforma után kutathatok számára, amikor már azt hittem, hogy ez az élet véget ért.

Az elmúlt években alázattal hallgattam azokat a történeteket, hogy Az új nemzedék miként jelentett az embereknek vigaszt, hogyan segítette át őket a nehéz élethelyzetükön, vagy hogy Jean-Luc példája hogyan inspirált annyi sok embert, hogy kövessék a lábnyomait, és tudománnyal, felfedezéssel és vezetéssel foglalkozzanak. Úgy érzem, hogy éppen ezért készen állok a visszatérésre – hogy megvizsgáljam és felfedezzem, hogy hogyan tudná a vigasz és a megújítás fényét hordozni ezekben a sötét időkben. Alig várom, hogy együtt dolgozhassak a kiváló kreatív csapatunkkal, miközben arra törekszünk, hogy ismételten friss, váratlan és frappáns történeteket segítsünk a világra."

Az új sorozattal kapcsolatos híreket folyamatosan nyomon követjük, a Star Trek világához kötődő legrészletesebb magyar nyelvű beszámolókért és kibeszélőkért kövessétek az Űrszekereket és az Impulzus Podcast különkiadását!

emTV.hu // TrekMovie // Hollywood Reporter

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2414163089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása