Kapitányok karácsonya

2017. december 24. 11:40 - FCs.

Kedvenc univerzumunkban hiába is keresnénk, a Nexuson kívül nem sok karácsonyi hangulattal találkozhatunk az új világok felfedezése közben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a régóta kedvelt Star Trek színészeket nem láthatjuk ünnepi környezetben játszódó egyéb darabokban: a karácsonyi filmekben elkövetett alakítások lajstroma végtelenbe nyúlóan tárul elénk – ebből ismertetünk most pár példát a kapitányokat megszemélyesítő színészek életművéből.

Patrick Stewart

A karácsonyi szerepek a rendszeresen Earl Grey teát kérő, és a fézer helyett inkább diplomáciai eszközöket hadrendbe állító Picard kapitány alakítójának, Patrick Stewartnak is meglehetősen jól állnak, bár úgy vesszük észre, hogy kellemetlenkedő embereket gyakrabban alakít, mint Mikulást.

A Christmas Eve (2015) főszereplői, köztük Patrick Stewart is egy liftben ragadnak, csakhogy itt párhuzamosan hat darab meghibásodott New York-i liftről van szó. A katasztrófa (The Disaster – TNG 5x05) című epizóddal ellentétben Stewart most egymaga kerül ebbe az elkeserítő helyzetbe: talán jobb is, hogy ezúttal nem gyerekekkel van összezárva, mert a telefonon keresztül megfenyegetett ügyintézőnek nem csak azt ígéri meg, hogy megtalálja, és kirúgatja, hanem a soron következő három állásának elvesztését és kilátásba helyezi számára.

A liftben történő telefonbeszélgetéshez hasonlóan a Karácsonyi énekben (A Christmas Carol, 1999) Patrick Stewart egy kifejezetten mogorva személyiségként jelenik meg a nézők előtt: Ebenezer Scrooge meglehetősen zsugori és szívtelen karakterré vált az évek során, aki még saját alkalmazottját is képes karácsonykor kirúgni (úgy tűnik, hogy ez a kirúgás dolog visszatérő motívum Stewart karácsonyi filmjeinél). Az irodájában egyedül maradt Scrooge-ot azonban hamarosan három szellem keresi fel.

A Star Trek: Nemzedékek (Star Trek: Generations, 1994) határeset, hiszen nem egy karácsonyi filmről van szó, Picard kapitány Nexusban játszódó ünnepi jelenete azért mégiscsak elég hangulatosra sikeredett, ráadásul a több mint ötvenéves kánonban ez az egyetlen olyan Star Trek produkció, ahol felbukkan a karácsony. Akik esetleg nem a Kapcsolatfelvételt nézik az ünnepek alatt, azok számára a Nemzedékek is simán javasolható, az Impulzus nemrég ezt a mozit is kielemezte.

william-shatner.jpg

William Shatner

A csinos nők társaságára és egy jó, egyenruha szaggató bunyóra mindig kapható kapitány megformálójának ősidők óta tartó karrierjében szinte követhetetlen gyakorisággal bukkannak fel a karácsonyi filmek, egészen az ötvenes évektől napjainkig. Összefoglaló cikkünk a színész életéből ezúttal csak a legfrissebb és legérdekfeszítőbb alkalmak felidézésére mer vállalkozni.

Shatner egy varázslatos kocsis szerepében tűnik fel a Just in Time for Christmas (2015) című Hallmark tévéfilmben, aki egy nehéz döntés előtt álló pszichológus hölgynek segít. A főszereplőt alakító Eloise Mumford karaktere vagy elfogad egy soha vissza nem térő állásajánlatot, vagy álmai szerelmével marad. A kocsis három évvel repíti a jövőbe a fiatal nőt (hiába, Shatner nem először csinál ilyet), aki megtapasztalhatja, hogy hogyan alakul az élete. Az időutazós történetből természetesen a nagypapát alakító Christopher Lloyd (A vissza a jövőbe trilógia Brown doktora, valamint a harmadik Star Trek mozifilmben feltűnő klingon Kruge parancsnok) sem maradhatott ki.

Karácsonykor nem mindig csak jó dolgok történnek, a Karácsonyi horrormese (A Christmas Horror Story, 2015) remek példája az ünnepi borzongásnak. A néző négy különböző, egymástól függetlenül (antológia-szerűen) kibontakozó történetet láthat, amelyben Shatner egy rádiós műsorvezetőként tárja a nézők elé a különböző, rémisztőbbnél-rémisztőbb eseményeket.

A Kapjuk el a Mikulást! (Gotta Catch Santa Claus, 2008) című animációs filmben Shatner egyenesen a címszereplő szinkronhangját alakítja. A sztori szerint egy kisfiú elhatározza, hogy bebizonyítja a Mikulás létezését, ennek érdekében pedig el szeretné őt kapni az ajándékosztás éjszakáján. A Mikulásnak ezzel párhuzamosan a világűrből érkező jégtömb fenyegetésével is szembe kell néznie.

A dokumentumfilmes stílusban megvalósított Stalking Santa (2006) főszereplője, az önjelölt Mikuláskutató (Santologist) Dr. Lloyd Darrow tudományos forráselemzéssel és megfigyelési tevékenységgel próbálja bebizonyítani ugyanazt, amit az előző rajzfilm fiktív kisfiúja is eltökélt. Az előzetes alapján elég bizarr alkotást tekinthet meg az a néző, aki esetleg valamiért ezt a darabot is felvette a karácsonyi műsortárába, mindenesetre William Shatner az érdekfeszítő kutatási folyamat narrátoraként jelenik meg.

Scott Bakula

Bár nem egész estés film, mindenképpen említést érdemel, hogy a Quantum Leapnek volt karácsonyi epizódja (3x10, A Little Miracle). Sam, az időutazó tudós (azaz Scott Bakula) 1962. december 24-ére ugrik, egy bizonyos Reginald Pearson bőrébe, aki egy kellemetlen iparmágnás segédje. Az üzletember egy árvaházi épületet készül lebontani legújabb beruházása miatt, ennek megakadályozása érdekében Al (Dean Stockwell – Sam segítője a jövőből, akit normál esetben csak Sam lát), az üzletember számára is láthatóvá válik, ezt kihasználva pedig a karácsonyi szellem képében próbálja jobb belátásra bírni a befektetőt. A Sam agyhullámaira hangolt Al megtestesítőjét, Dean Stockwellt egyébként a Star Trek: Enterprise első évadában is láthattuk (Detained – ENT 1x21), így Bakula és Stockwell újra találkozhatott a képernyőkön.

24fef7679b7726103f17c6b613a20b3d.jpg

Chris Pine

Az öt legenda (Rise of the Guardians, 2012) története szerint Szurok, a mumus rémálmokkal és válogatott félelmekkel fenyegeti a gyerekeket, akiknek biztonságát eddig a Húsvéti Nyuszi, a Mikulás, a Fogtündér és a Homokember szavatolta. Az animációs filmben a helyzetet az ötödik legenda, Dér Jankó (Jack Frost) mentheti meg, aki kedvenc, elhamarkodott döntéseket hozó és fiatalkori felelőtlenségével megküzdő Kelvin-idővonalbeli Kirk kapitányunk megtestesítőjének, Chris Pine-nak a hangján szólal meg.

+1: Marina Sirtis

Bár nem kapitány, de azért parancsnoki szituációban és a kormány mögött is láthattuk egyszer-kétszer, emellett határozottan elmondható, hogy van egy friss karácsonyi filmje, amit ajánlani tudunk. A karácsonyi hercegem (My Christmas Prince, 2017) című tévéfilmben Sirtis egy királyi család személyi asszisztensét alakítja, akinek az a feladata, hogy az Amerikába költözött herceg helyzetét rendbe tegye: a fiatal trónörökös egy közemberrel kerül romantikus kapcsolatba, ennek az állapotnak viszont a királyi család nem annyira örül. A filmről és a színésznőről további részleteket tudhattok meg nemrég megjelent cikkünkből.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk!

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5213521507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása