Az ellenállás az ünnepek alatt is hasztalan

2017. december 21. 16:35 - FCs.

Szerkesztőink az Impulzus legújabb adásában a Kapcsolatfelvételről beszélgettek

A karácsonyi időszak egy remek alkalom arra, hogy az év utolsó napjaiban végre Star Trek mozifilmek kerülhessenek a lejátszóba. Ha kivételesen nem Kirk kapitány legénységének kalandjaival kívánjuk szórakoztatni magunkat, Az új nemzedék (TNG) csapatával készült történetek is nyugodt szívvel javasolhatók. Bár a Nemzedékek az egyetlen olyan Star Trek produkció, amiben a karácsony is megjelenik, a legjobb választás mégis a Kapcsolatfelvétel lehet: a nyolcadik Star Trek mozi nem csak a rajongóknak, de a Roddenberry univerzumával csak mostanában ismerkedőknek, esetleg teljesen kívülálló családtagoknak is abszolút mértékben ajánlható. Az Impulzus Podcast legújabb adásában elmondjuk, hogy mit jelent számunkra a nagyon is időtálló Star Trek mozi.

impulzus11.png

A rendszeres Star Trek elemzések törzsgárdájához (Csaba, Dave és Attila) ezúttal az Űrszekereket üzemeltető emTV.hu főszerkesztője, Ádám is csatlakozott – az 1996-os mozivásznakat elözönlő borg történetét pedig több vizsgálati nézőpontból is körül jártuk.

A borg talán minden idők legjobban kitalált és megvalósított Star Trek ellensége: bár az első felbukkanásuk (TNG 2x16 – Q Who) óta a kegyetlenségük sok szempontból redukálódott, a nagyvásznon ugyanúgy megállják a helyüket, mint az azt megelőző sorozat epizódokban. Nem véletlen, hogy a királynő csábításának még Data sem tudott ellenállni egészen 0,68 másodpercig (az androidoknál ez majdnem egy örökkévalóság).

Zefram Cochrane víziója nélkül az emberiség talán sohasem merészkedik el a sorozatokban bemutatott távoli világokba, Picard legénysége azonban nem egy idealista tudóssal találkozik a felszínen: a feltaláló egyáltalán nem gondolt arra, hogy új fejezetet fog nyitni a történelemben. A háború után megosztott emberiség számára egy csillaghajó látványa ugyanúgy Star Trek, mint napjaink emberének, a film üzenete így hihetetlenül reményt keltő és optimista.

Az általánosabb elemzés közben nem felejtettünk el kitekinteni a kilencvenes évek körülményeire, de azzal a gondolattal is eljátszottunk, hogy milyen lenne, ha a Star Trek napjainkban is párhuzamosan, esetleg eltérő stílusú megközelítésben kerülne a nézők elé, akár moziban, akár streaming útján.

A kapcsolatfelvétel körül játszódó eseményeket, a borg terjeszkedést, Picard kapitány önmagával történő szembenézését, valamint a Data és a borg királynő között lejátszódó jeleneteket kiegyensúlyozottan, egymást erősítve, és a mai napig látványosan prezentálja Jonathan Frakes (Riker) rendezése. A rajongó és az alkalmi néző is jól szórakozik: a Kapcsolatfelvétel mindenkinek ajánlható, ha kedvet kaptatok, tartsatok velünk!

Az adás erre a linkre kattintva letölthető!

A felvétel utómunkáit az emTV.hu végezte.

zene: Captain Meatshield
original composer: Jerry Goldsmith

Star Trek: The Next Generation, and First Contact are the property of Paramount Pictures. All Rights Reserved.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1713516669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása