Star Trek: Discovery – díszbemutató Hollywoodban

2017. szeptember 24. 14:30 - Dave // urszekerek.hu

"Megindító." – "Csodálatos." – "Epikus." – "Mint egy mozi." – "Elképesztő." – "Modern." – "Méltó az eddigi Star Trekhez." – "A produkció egész volumene lenyűgöző." Csak néhány címszó a premier epizódok megtekintése utáni twitter üzenetekből – ezek alapján kijelenthetjük: nagy sikerrel, ígéretesen mutatkozott be az új sorozat.

sonequa_redcarpet.JPG

A Los Angeles-i Arclight Cinerama Dome-ban, helyi idő szerint kedd délután öt órakor kezdődött, összesen csaknem kétórás premiert megelőző sajtóeseményre valójában nem vörös, hanem Star Trek bemutatóhoz illően kék színű szőnyegen vonultak be az új sorozat színészei és stábtagjai. A szűk körű közönségnek, elsősorban újságíróknak és kritikusoknak, illetve néhány szerencsés rajongónak szervezett exkluzív premier meghívott vendégei között több Star Trek híresség is ott volt: William Shatner (Kirk), Nichelle Nichols (Uhura), Jonathan Frakes (Riker, TNG), John Billingsley (Phlox, Ent), Anthony Montgomery (Mayweather, Ent), Bjo és John Trimble, Susan Nimoy (Leonard Nimoy lánya), Nana Visitor (Kira, DS9), Roxann Dawson (Torres, Voy), Connor Trinneer (Trip, Ent), Nicole de Boer (Ezri Dax, DS9), és mások is.

A sztárok bevonulása, és az ilyenkor szokásos rövid interjúk után következett maga a bemutató. A vetítést a szereplők és a producerek bemutatása előzte meg. Az esemény utáni partinak a közelben lévő Dream Hotel adott otthont. A vetítésen résztvevő újságírók és bloggerek számára a CBS egy néhány nappal ezelőtti nyilatkozatában embargót rendelt el: konkrét beszámolóikat csak szeptember 24-én vasárnap, késő este, a hivatalos amerikai bemutató után hozhatják nyilvánosságra. Addig tehát mindössze a fent is idézett rövid vélemények tükrözik a benyomásokat, melyek egyértelműen pozitívak.

Az egyik legismertebb amerikai Star Trek blog, a TrekCore munkatársai is mindössze néhány spoilermentes twitteren fejezhették ki véleményüket. A szereplők közül Burnham és Saru karakterét emelték ki, előbbi esetében külön méltatták Sonequa Martin-Green színészi teljesítményét. A speciális effektek és a látványvilág döbbenetes élményt ígér, és megnyugtattak minket, hogy mindaz, amit eddig az előzetesekben láthattunk, még bőven nem a végső minőség volt. Szintén elfelejthetjük az előzetesek némely párbeszédének kimért, dagályos stílusát – ezek legtöbbször csupán a trailerek kedvéért voltak így kiemelve, mint afféle jelmondatok, a fő mondanivaló hangsúlyozása kedvéért. Szintén biztató, amit a főcímről írnak: ha eddig is hátborzongatóan szépnek találtuk a főcímzenét, akkor várjuk meg, míg a végleges főcím képsoraival együtt látjuk őket...

A szintén elismert blogoldal, a TrekMovie írója hasonló elismeréssel foglalta össze az első benyomásokat. Mozifilmszerű, és az eddigi Star Trek nyomdokaiba lép... Burnham, Saru és Stamets fantasztikusan alakít... A klingonok először vannak igazán mélyen, mint egy másik, idegen faj ábrázolva... Az akció, az effektek, a hang és a zene, a világítás, a jelmezek, a világépítés, a háttérsztori, és a produkció egész volumene lenyűgöző.

Habár a CBS tilalma a rajongói nyilatkozatokat is érinti, az elcsípett twitter bejegyzések egyértelműen pozitív fogadtatásról tanúskodnak. Egyes rajongók Doug Jones Saru-alakítását máris sci-fi ikonként emlegették, mások megőrülnek amiatt, mert nem mondhatnak el további részleteket a sztoriról, és a kétórás premier néhány sokkoló fordulatáról... A speciális effektek, a látvány és a zene gyakorlatilag mindenkire elsöprő erővel hatott. Általános vélemény, hogy a főszereplők egyszerűen elragadóak és a szereposztás hihetetlenül jól sikerült.

A hivatalos StarTrek.com oldal vörös, azaz kék szőnyeges villáminterjúi a főszereplők és produkciós stáb tagjainak pillanatnyi érzéseit ragadták meg:

Sonequa Martin-Green (Michael Burnham):

"A sztori igazán merész. Már alig várom, hogy beszélhessek róla!"

Akiva Goldsman (executive producer):

"A Discovery egyik korábban látott Trek sorozathoz sem hasonlít, de mégis alapjaiban és esszenciálisan Star Trek, és mindezt egy mozifilm dimenzióiban teszi."

Doug Jones (Saru):

"Az elmúlt harminc évben megszoktam már, hogy komoly maszkok alatt színészkedem, és ha bemegyek egy Starbucksba, senki sem ismer fel. Igaz, itt és most bejelentik, hogy ki is vagyok ebben a produkcióban, ünnepelt sztárként állhatok itt. De ez voltaképpen nem is nagyon számít nekem, én nem ilyen vagyok, ezután is csak úgy le szeretnék majd ülni egy mokka mellett nyugodtan beszélgetni a Starbucksban."

A sajtóesemény megható momentuma volt Nichelle Nichols és Sonequa Martin-Green találkozása – a Discovery főszereplője most látta először élőben híres kolléganőjét. A Star Trek és az űrkutatás népszerűsítésében az elmúlt évtizedekben töretlenül aktív Nichelle Nichols számára nagy élmény volt részt venni a premieren, és büszke volt, hogy a nagy vásznon láthatta Sonequa Martin-Greent. Mintha én lettem volna ott fent – mondta meghatottan. Ez most a te utad – fordult fiatal kolléganőjéhez – élvezd az utazást!

Shazad Latif (Ash Tyler):

"Az egyik leghihetetlenebb dolog a forgatáson a transzporter volt. Tudod, hogy nem történik semmi, nem fognak tényleg eltranszportálni onnan, de az érzés, mégis hátborzongató, és emiatt is nagyon nehéz eljátszani."

Alex Kurtzman (executive producer):

"El se tudtam volna képzelni, hogy a bemutató majd itt, a Cinerama Dome-ban lesz. De végül is ez volt a célunk: átlépni a határt a televízió és a mozi között a Star Trekkel, ahogy mostanában a többi sorozat is teszi. Ennek az univerzumnak, a Star Trek ezen új változatának a létrehozásával egy hatalmas moziélmény érzését szeretnénk a közönségnek átadni."

Bjo és John Trimble (a házaspár, akik annak idején megmentették a Star Treket):

"Csodálatos érzés itt lenni, lenyűgöző. Senki nem látta ezt előre. Annak idején mindenki azt hitte rólunk, egy sereg őrült rajongó vagyunk – és hát azok vagyunk, de a kedves fajtából. És most itt lenni Hollywoodban, ezen a premieren, egyszerűen elképesztő."

Ted Sullivan (író):

"Nagyon büszke vagyok a sorozatra, és alig várom, hogy a rajongók is láthassák, hogy végre ne kelljen elméleteket, teóriákat és spekulációkat gyártaniuk róla. Azt hiszem, amikor megnézik, akkor fog majd tudatosulni bennük, hogy miért van itt és most akkora szükség a Star Trekre."

Előzetesek, jelenetek, valamint interjúk a szereplőkkel szintén magyarul feliratozva az emTV.hu Indavideó csatornáján!

A Star Trek: Discovery világpremiere ma lesz a CBS csatornán, ezt követően pedig hetente új résszel jelentkezik majd a CBS All Access nevű streaming szolgáltatásban. A sorozatot az Egyesült Államokon kívül a Netflix forgalmazza, így szeptember 25-től, hétfőtől hazánkban is elérhető lesz, és szintén heti egy rész kerül majd fel.

A sorozattal kapcsolatos további posztjainkért kattintsatok ide!

emTV.hu

További cikkek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr512887356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása