Bjo Trimble: a nő, aki megmentette a Star Treket

2017. szeptember 16. 09:30 - FCs.

Voltak olyan idők, amikor a Star Trek jövője csak hajszálon múlott: ha nincs Bjo és John Trimble, most valószínűleg sokkal szerényebb keretek között zajlanának a franchise évfordulói – ha egyáltalán létezne ilyen. Mivel nemrég újabb esztendővel lett idősebb a legenda, érdemes felidézni a felemelő történetet.

A Kaliforniában nevelkedő, és fiatalkorában számos költözésen áteső Bjo Trimble hamar belefolyt a sci-fi kultúrába, annak ellenére, hogy ez akkoriban nem volt egyszerű: elmondása szerint a könyvtárosok sokáig nem nézték jó szemmel a fantasy és sci-fi témájú irodalmat, ezért a John Carter of Mars sorozaton kívül nemigen lehetett más történetekhez hozzájutni. Az első tapasztalatokat egy betegen töltött ágynyugalom során szerezte, amikor a szomszédságban élő Swedish Angel művésznéven ismert birkózó felesége látta őt el irodalommal:

"Fogalmam sem volt, hogy mik azok a robotok és idegenek, vagy hogy hogyan működnek a rakéta meghajtású hajók, de arról sem, hogy egyáltalán elhagyhatjuk ezt a bolygót annak reményében, hogy új világokat fedezzünk fel. Ezek a történetek annyira izgalmasak voltak, hogy nem tudtam őket letenni, habár többször el kellett olvasnom a sztorikat, hogy felfogjam, miről is van szó. Amikor sci-fi után kutattam a könyvtárban, rájöttem, hogy a könyvtárosok még a fantasy-nál is jobban megvetik őket!"

Mivel a család inkább a western és Disney filmeket részesítette előnyben a moziba járások során, ezért ezen az úton sem férhetett hozzá a sci-fihez. A tévében pedig ilyesmi akkor még jóformán nem is létezett.

Trimble előbb-utóbb azonban sikeresen megtalálta a rajongói összejöveteleket, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatott. Mivel rajzokkal és grafikákkal is foglakozott, így fanzinok és különböző sci-fi témájú publikációk borítójával és illusztrációjával is megbízták, emellett az írásban is többször kipróbálta magát. Időközben későbbi partnerével és házastársával, John Trimble-lel is megismerkedett, akivel a megegyező sci-fi ráhangoltság miatt hamar megtalálták a közös hangot. Johnnal közösen szervezték meg a World Science Fiction Art Show-t, aminek köszönhetően a Star Trek világával is megismerkedtek.

Az egyik Art Show alkalmával egy neves Hollywood-i tévéproducer is szerette volna bemutatni a kosztümjeit a rajongók előtt, Bjo azonban idő hiányában azonnal nemmel válaszolt. Később kiderült, hogy Gene Roddenberry-ről van szó, aki három epizódot szerettet volna bemutatni az 1966-os Cleveland-i Triconon, emellett pedig a kosztümöket is megmutatta volna a közönségnek. Roddenberry személyes megkeresése után hamar barátságot kötöttek:

"Az lett a végeredmény, hogy összebarátkoztunk Gene-nel, ezután pedig elég gyakran meglátogattuk a Star Trek díszleteit, amikor visszatértünk Kaliforniába. Gene-t izgalommal töltötte el, hogy a rajongók kedvelik a sorozatát, mert Hollywoodban mindenki meg volt róla győződve, hogy nem fogja sokáig húzni."

Bjo és John intenzív levélkampányt indukált, amikor kiderült, hogy a Star Trek a második évad gyenge nézettsége miatt lekerülhet a műsorról:

"Az egész Star Trek kampány Johntól indult. Meglátogattuk a Trek forgatását abban az időben, amikor tudni lehetett, hogy a sorozatot befejezik az aktuális, második évad végén. Végignéztük, ahogy a színészek gyönyörűen megcsinálják a jeleneteket a kamera előtt, aztán lehangoltan magukba zuhannak. Hazafelé John azt mondta, »lennie kell valami megoldásnak, amit tehetnénk ez ellen«."

A rajongók aktív közreműködésével a kampány sikerrel zárult, és a Star Trek visszatérhetett a tévébe a harmadik évaddal. Az esemény jelentősége azonban jócskán túlmutat azon, hogy a sorozat egy évvel később ért véget.

A Star Trek eredeti sorozata (TOS) a folyamatos ismétlésekkel alakította ki masszív és befolyásos rajongótáborát, ez azonban nem történhetett volna meg a kiharcolt epizódok nélkül. A harmadik évad tette lehetővé, hogy a Star Trek szindikátusi sugárzásban működhessen, ezáltal pedig rengeteg új emberhez jutott el az ismétléseknek köszönhetően. A jelentős érdeklődés miatt a stúdiónak is érdekében állt a folytatások kidolgozása: először egy rajzfilmsorozat (TAS) készült el az eredeti szinkronhangokkal, de később a sorozat teljes feltámasztása is szóba került. A tervekből végül mozifilmek születtek az eredeti sorozat színészeivel, később pedig Az új nemzedék (TNG) is megjelent, ami a Star Trek kilencvenes évekbeli totális térhódításához vezetett.

A történet azóta is példaként áll előttünk: rajongóként igenis lehetséges, hogy befolyásoljuk a dolgok végkimenetelét, és ezt minden nap meg is tehetjük. Napjainkban a stúdiók sok esetben figyelembe veszik a hozzászólásainkban megfogalmazódó elvárásokat, elég, ha csak az Enterprise harmadik és negyedik évadára, vagy a Mindenen túlra gondolunk.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2212868270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása