Jonathan Frakes óriási spoilert árult el a Discovery-ről

2017. szeptember 18. 11:20 - Dave // urszekerek.hu

A legvadabb rajongói spekulációk is valóra válhatnak – és úgy tűnik, most a Star Trek: Discovery esetében is ez történik. A hétvégén tartott Chicago-i Continuing Voyage Tour találkozón részt vevő Jonathan Frakes (Riker, TNG) szájából ugyanis elhangzott: lesz egy tüköruniverzumos epizód is az új sorozatban!

30th-anniversary-tng-panel-768x459.jpg

A szószátyár rendező

Az új nemzedék (TNG) sorozatban és a hozzá kapcsolódó mozifilmekben Riker parancsnokot alakító színész már régóta rendezőként is dolgozik: összesen tizenöt Star Trek epizódot (beleértve az új sorozat egyik részét is), valamint két mozifilmet (Kapcsolatfelvétel, Űrlázadás) rendezett, de persze számos más sorozat epizódjainak kormányrúdját is fogta már az elmúlt huszonöt évben.

Frakes a Chicago-ban szeptember 15. és 17. között megrendezett Continuing Voyage Tour rendezvényen vett részt, ahol, idén már nem először, sor került egy TNG színésztalálkozóra is. Az idén harmincadik évfordulóját ünneplő sorozat főszereplői közül rajta kívül ezúttal Gates McFadden (Dr. Crusher), Marina Sirtis (Troi), Michael Dorn (Worf), Brent Spiner (Data), LeVar Burton (Geordi) és Denise Crosby (Yar) voltak jelen.

Riker ominózus elszólása, miszerint az új sorozatban lesz egy tüköruniverzumos epizód is, tehát nem is egy Discovery- sajtóeseményen történt. Az eseményt élőben követő közösségi oldalak természetesen azonnal berobbantották a hírt az internetre, mely Frakes további szavait is elhalványította, pedig a színész ezek után még azt is kijelentette, hogy megnézte a bevezető epizódot, és lenyűgözőnek találta, egyúttal minden, a sorozattal szembeni kirohanást és előzetes negatív kritikát megalapozatlannak tart. A TrekMovie kérdésére egyébként a 5 Year Mission (5 Éves Küldetés) zenekar jelenlévő tagja, Andy Fark is megerősítette a hírt, kifejtve, hogy Frakes nem tett semmiféle utalást arra, hogy az az epizód lenne a tüköruniverzumos, amit ő maga rendezett. Az azonban elhangzott, hogy Frakes saját epizódja erősen klingon-központú.

A negyedik tüköruniverzumos sorozat

A Star Trek sorozatokban időnként felbukkanó, a sajátunknál sötétebbnek ábrázolt, párhuzamos valóságban játszódó epizódok ősforrása az eredeti sorozat második évadának Mirror, Mirror című része. A forgatókönyvíró, Jerome Bixby talán nem is tudta, mennyire népszerű lesz később a rajongók körében az eredeti, pozitív és békés szemléletű Star Trek univerzum sötétebb, brutálisabb tükörképe. Ennek ellenére Az új nemzedék (TNG) legénysége sosem tett látogatást a Terrán Birodalomban, ahogy a Voyager sorozatban is elhagyták a témát. A TNG esetében egy képregénysorozat pótolta be a hiányosságot, illetve a Kelvin-idővonalon játszódó mozifilmeket folytató Star Trek: Ongoing képregénysorozat is tartalmazott tüköruniverzumos részeket.

Annak idején a Deep Space Nine (DS9) és az Enterprise sorozatokban viszont éltek a lehetőséggel: előbbiben öt, az utóbbiban két epizódot szenteltek a tükör univerzumnak, az eredeti sorozathoz képest sokkal jobban kifejtve mindkét oldal motivációit, és gazdag kibontakozást engedve a tükör-karaktereknek, mely szerepekben természetesen lubickoltak a korábban mindvégig pozitív, erkölcsös flottatiszteket alakító színészek. Az Enterprise sorozat In a Mirror, Darkly dupla-epizódja ráadásul egészen a vulkániakkal való első kapcsolatfelvételig visszavezeti a Terrán Birodalom eredetét, erre a tényre épít valószínűleg a Kirk-korszak előtt tíz évvel játszódó Discovery mirror-epizódja is. Az még egyelőre kérdéses, hogy crossover tükör-epizódot terveztek-e a Discovery írói, azaz, az eredeti karakterek fognak-e találkozni sötétebb, tüköruniverzumbeli énjükkel, vagy az Enterprise epizódokhoz hasonlóan pusztán az alternatív valóságot ismerjük meg, találkozás nélkül. A Deep Space Nine annak idején élt a karakterek és tükör-hasonmásuk interakcióinak kihasználásával, ami valljuk be, hálás téma.

Azt sem tudjuk még, hogy föderációs és klingon karakterek is szerepelnek-e majd az ominózus Discovery-epizódban, ahogy azt sem, a tükör-oldal lakói látogatnak hozzánk, vagy fordítva. Nem ismert az sem, hol foglal majd helyet az epizódok sorában a tükör-rész, illetve mennyire lesz hangsúlyos és komoly. Józan ésszel gondolkozva, nem lenne például szerencsés, ha már rögtön az évad elején láthatnánk az alternatív valóságot – tanácsosabb lenne először az eredeti karaktereket és jellemeket megismerni, mielőtt a valószínűleg gyökeresen más személyiségű tükör-párjaik színre lépnek.

apple-mirror-640x403.jpg

A gonosz iker

Az eredeti tüköruniverzumos epizód egyik emblematikus figurája, a szakállas Spock, még most, ötvenegy év elteltével is ikonikus hatással bír – legalábbis az Egyesült Államokban, ahol a Star Trek a popkultúra kitörölhetetlen része. Pár napja ugyanis, az Apple egyik prezentációján az új iPhone arcfelismerő rendszerének bemutatásakor éppen Mr. Spock gonosz, tüköruniverzumbeli mására hivatkozott az előadó, elmondva: a szoftver arcfelismerése olyan tökéletes, hogy a felhasználónak legfeljebb akkor kell aggódnia illetéktelen hozzáférés miatt, ha van egy gonosz iker-mása. És a demonstráció természetesen a két Spock arcképe volt.

Videók, előzetesek, jelenetek, valamint interjúk a szereplőkkel szintén magyarul feliratozva az emTV.hu Indavideó csatornáján!

A Star Trek: Discovery világpremiere szeptember 24-én lesz a CBS csatornán, ezt követően pedig hetente új résszel jelentkezik majd a CBS All Access nevű streaming szolgáltatásban. A sorozatot az Egyesült Államokon kívül a Netflix forgalmazza, így szeptember 25-től, hétfőtől hazánkban is elérhető lesz, és szintén heti egy rész kerül majd fel.

A sorozattal kapcsolatos további posztjainkért kattintsatok ide!

emTV.hu // TrekMovie // címlapfotó: @JessNinness

További cikkek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6212873452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása