A Duolingo segítségével már klingonul is tanulhatunk

2018. március 17. 14:05 - FCs.

A menő nyelvoktató applikáció az eddig rendelkezésre álló számos kurzus mellett most már a klingon iránt érdeklődő nyelvtanulók igényeit is képes kielégíteni. A Duolingo weben és mobileszközökön egyaránt elérhető, amely könnyedén és játékosan megvalósítható nyelvtanulást tesz lehetővé. Akik most nekikezdenek, azoknak a Discovery második évadában megjelenő klingon párbeszédek közben már nem lesz szükségük feliratra.

A klingon nyelv eredete Marc Okrand nyelvészhez köthető, a nézők pedig a Star Trek mozis bemutatkozásában, az 1979-es Csillagösvényben hallhatták elsőként a harcos nép saját szavait (ahogyan az eredeti sorozatban még sosem látott homlokredők is itt jelentek meg először). Okrand számos Star Trek dialógus megalkotása után a teljes, tanulható és használható klingon nyelvet is kidolgozta, így a Gyűrűk Urából származó tünde, és a Trónok Harcában bemutatott valyr mellett (ami szintén megtalálható a Duolingo rendszerében) már a klingon is régóta elsajátítható az érdeklődők számára.

Annak ellenére, hogy a teljes nyelvrendszer rendelkezésre állt, a Duolingo munkatársai azért találkoztak pár kihívással a fejlesztés során. Michaela Kron senior PR manager az Engadget számára kifejtette:

"A klingon a szavak közepén használ aposztrófokat, amit a rendszereink alaphelyzetben még nem tudtak kezelni, hiszen más nyelvekben ez nem fordul elő."

Emellett az írott klingonban megjelenő nagybetűk is jelentésbeli tartalmat hordozhatnak, ezért ennek figyelembe vételét is adaptálni kellett a rendszerbe. A nehézségek leküzdése után azonban a klingon most már bárki számára elérhető a Duolingo alkalmazásban.

emTV.hu // The Verge

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2713747840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása