Kurtzman már lefektette a Discovery második évadának alapgondolatait, és a mozifilmekhez is visszatérne

2017. október 13. 09:40 - FCs.

Még korábban, a Star Trek: Discovery hollywoodi díszbemutatóján készített interjút a TrekMovie Alex Kurtzmannel, melyből kiderül, hogy a producer és társ-alkotó már előrehaladott tervekkel rendelkezik a sorozat folytatását illetően. Kurtzman a Star Trek mozifilmekhez való esetleges visszatéréséről is nyilatkozott. További részletek a kattintás után!

A Discovery első évada előkészíti a másodikat

Az első szezon a Föderáció és a klingonok között kirobbant háborút mutatja be, Kurtzman szerint azonban a többi évadban saját átívelő történetek fognak majd kibontakozni, amennyiben zöld utat kap a folytatás. Azt is megosztotta, hogy a második évad előkészítése már meg is kezdődött:

"[Az első évad] lezáródik de új szituációk is keletkeznek. Egy bizonyos ponton, amikor az évad kidolgozásával foglalkozol, olyan ötletek is felbukkannak, amiket imádsz, de tudatosul benned, hogy már nem tudod őket megvalósítani ebben a szezonban. Ezeket ilyenkor cetlikre írod, amiket elkezdhetsz táblára ragasztani, és egyszer csak ebből lesz a következő évad.

Az évad vége felé egy elég erős érzelmi-töltetű ötlet kristályosodott ki mindannyiunk számára, ezért úgy döntöttünk, hogy erről fog szólni a második évad. Ha lesz második szezon, akkor annak a magvai már el lesznek vetve az első évad végén."

A TrekMovie riportere arra is rákérdezett, hogy az első évad végén lesz-e cliffhanger, Kurtzman így válaszolt:

"Úgy gondolom, hogy a közönség egy kielégítő élményt kell kapjon ettől az évadtól. Érezniük kell, hogy bezárul a kör, és hogy egy átívelő történetet éltek át. Szerintem meglesz a kerek történetszál, de mellette azt is felvezethetjük, hogy merre szeretnénk vinni a következő évadot. Ezek nem kell, hogy kölcsönösen kizárják egymást."

A kánon határainak kitolása a Kelvin filmek által bejáratott úton

Alex Kurtzman a Discovery előtt az első kettő JJ Abrams-féle Star Trek mozifilm megalkotásánál is közreműködött a történet társszerzőjeként és producerként. Elmondása alapján sok tapasztalatot szerzett ezekből az időkből a Trek kánonhoz történő viszonyulását illetően:

"Egy elég érdekes folyamaton mentünk keresztül az első film, a Star Trek (2009) létrehozása közben, mert egy alternatív idővonalat alkottunk meg, ami rendkívül bátor döntések meghozását tette lehetővé, mint például a Vulkán felrobbantása, vagy maga az alternatív idővonal létrejötte. Tudtuk, hogy vagy megfeszítenek minket ezért, vagy megjutalmaznak majd, mert az emberek megértik, hogy a kánon iránt érzett imádatunk és védelmező szándékunk miatt tesszük.

Amikor felhoztuk ezt Leonard Nimoy-nak, tudtuk, hogyha nemet mond rá, akkor nem csinálhatjuk meg ezt a verziót, és amikor megértette, hogy honnan jön ez az egész és áldását adta rá, akkor úgy éreztük, hogy megvalósíthatjuk. Ebből megtanultam, hogy kitolhatod a kánon határait, de erre nagyon jó okod kell, hogy legyen. Hozhatsz rendkívül bátor döntéseket, de jó indok kell hozzá.

Ezeket a döntéseket nem hozhatod meg egyedül. Nagyon sok emberrel kell átfutnod rajta – nagyon sok Trek rajongóval. Éreztük az előnyét annak, hogy számos Trek rajongó volt a stábban, így minden kérdést folyamatosan megvitattunk és elemeztünk. »Mi történik, ha ezt tesszük?« vagy »Mit gondolnak majd az emberek, ez már túl sok vagy nem? Feszíthetjük még tovább, vagy már így is túl messzire mentünk?« Hogy hol húzódik a határ, talán ez az, amit a filmek készítése közben megtapasztaltam."

Kurtzman emellett elismerte, hogy bár történetileg ragaszkodnak az eddig lefektetett alapokhoz, a vizuális megvalósítás tekintetében nem kötődnek szorosan az ötven évvel ezelőtt megálmodott eredeti sorozat megjelenésének minden stílusjegyéhez:

"Nyilvánvalóan a Discovery modernebb megjelenésű, mint az eredeti sorozat, mert most egy modernebb világban élünk, és hogyha ugyanúgy nézne ki, mint akkor, az emberek azt éreznék, hogy nem éri meg a rááldozott pénzt. Ahogyan korábban elhangzott, minden díszlet és kellék olyan szűrőn keresztül lett megvalósítva, ami erre a korszakra jellemző. Alkossunk egy új verziót, vagy alkalmazzuk aprólékosan az eredeti megjelenést, esetleg hagyjuk úgy az egészet? Amikor azt mondtam, hogy minden kelléket és tervezési döntést megvitattunk, akkor az ténylegesen minden kellékre és tervezési döntésre vonatkozott. Azt hiszem, hogy elég sok hasonlóságot fogtok látni az eredeti sorozat és az idővonal készülékeihez. De természetesen egy sokkal modernebb élményt szerettünk volna létrehozni, ez pedig számos módosítást tett szükségessé."

A csillagflotta fő küldetésének, és a Star Trek optimizmusának fenntartása

Bár állandóan a Discovery háborús tematikájáról esik szó, Kurtzman hangsúlyozta, hogy a Star Trek felefedezésre és új civilizációk felkutatására irányuló megközelítése is érvényesülni fog:

"Abszolút, száz százalékig, igen. De nem csak erről van szó, hanem azt is látni fogjátok, hogy a karakterek a Csillagflottában megküzdenek a küldetéseikkel és megbízásaikkal, és rájönnek, hogy a szituáció, amibe kerültek, az eléggé próbára teszi őket. Tisztában vannak vele, hogy ez egy békefenntartó küldetés, és nem kéne háborúban lenniük. A megbízásuk nem erre szól, és nem is erre képezték ki őket, ez állandóan téma lesz közöttük. Hogyan véded meg a reményt és az eszményeket, amiket [Gene] Roddenberry teremtett, na meg persze az optimizmust. Bizonyos szempontból – ahogy én látom – amennyire fájdalmas látni a karaktereket egy csomó mindenen keresztülmenni ebben az évadban, a megpróbáltatások annyira megerősítik őket az elhatározásukban, hogy egy fényesebb jövőt építsenek fel."

Simán visszatérne a mozifilmekhez is

Alex Kurtzman az első két Kelvin-film után a harmadik készítésében nem vett részt, ettől függetlenül a TrekMovie munkatársa rákérdezett az esetleges visszatérésének lehetőségéről:

"Biztosan, ha megfelelőek a körülmények, persze… bármibe belekezdenék JJ-el. Bármit kérne, megcsinálnám. A következőt tudom mondani. Elég szerencsés vagyok, hogy részt vehetek a Star Trek készítésében már majdnem tíz éve, és úgy érzem, hogy bármelyik verzióról legyen is szó, akár egyetértettek vele az emberek akár nem, tudom, hogy imádatból cselekedtünk és megvédtük azt, amiről úgy gondoljuk, hogy a Star Trek integritását jelenti. Abban a percben, ahogy ez véget ér, már nem akarok a Star Trekkel foglalkozni többet. Tehát ha JJ, akkor nagyszerű. Ha valaki más, de mégis úgy érezném, hogy képesek vagyunk megcsinálni ezt, akkor a Star Treken dolgozó emberekként az a munkánk és a kötelességünk, hogy a fenntartsuk az örökséget és a helyes irányba vigyük tovább."

emTV.hu // TrekMovie

További hírek és érdekességek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5512965473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása