Kapitányok a csillaghajók élén – Pike-tól Lorca-ig

2017. szeptember 20. 16:30 - Idaho EL

"Az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó, melynek feladata különös új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett." Az eddigi Star Trek sorozatok fő mozgatórugója a kapitány, és annak tiszti kara. Nehéz feladat elé állították az írókat, rendezőket azzal, hogy a sorozatokban megjelenő főszereplőt kicsit mássá, különlegesebbé tegyék elődjüknél.

Christopher Pike a Földön született, ő volt az Enterprise kapitánya Kirk előtt. Az eredeti sorozatban kadétok megmentése közben delta sugárzást szenved, aminek következtében speciális tolószékbe kényszerül, míg a Kelvin filmekben Khan öli meg, amikor megtámadja a Csillagflotta főhadiszállását. Önmegtartóztató, határozott, céltudatos, erős jellem. Kedvenc étele az édesanyja által készített tonhalas szendvics. Szereti az állatokat, a Földön két lova volt; Tango és Mary Lou. A TOS-ban Jeffrey Hunter és Sean Kenney, a Kelvin filmekben Bruce Greenwood alakította a szerepet.

William Shatner, azaz Kirk kapitány az eredeti sorozatból (TOS) a sármos, belevaló flottatiszt, aki mindig feltalálja magát. Döntéseihez legtöbbször kikéri két barátja, Spock és Bones véleményét. Kirk kiemelkedő eredménnyel végzett a Csillagflotta Akadémián, harmincegy évesen a flotta legfiatalabb kapitánya lett. Ő volt az első, aki sikeresen teljesítette a Kobayashi Maru tesztet. A program célja az, hogy tesztelje, hogy viselkedik a kadét, ha kilátástalan helyzetbe kerül. Ahogy azt a Khan haragja óta tudjuk, és a 2009-es Star Trek moziban láthattuk is, ehhez meghekkelte a szimulációt. A Kelvin filmekben Chris Pine játszotta Kirköt.

Következő kapitányunk a Star Trek univerzum első spin-offjának, Az új nemzedék (TNG) Enterprise-D-jének kapitánya, Jean-Luc Picard (Patrick Stewart). Nem vették fel elsőre a Flotta Akadémiára, de az első újonc volt, akinek sikerült megnyernie az Akadémiai maratont. Kirk kapitánnyal szemben, ő már egy idősebb, tapasztaltabb, kopaszodó flottatiszt, származását tekintve szemben az Iowa-i Kirkkel, Picard európai, francia (az őt alakító Stewart pedig brit). Teljesen más személyiségek. Higgadt, megbízható, a végtelenségig korrekt. Kívülről visszahúzódónak, esetenként szégyenlősnek látszik, és merevségre hajlamos. Közelebbi ismerősei azonban tudják, hogy a lelke mélyén romantikus, érzékeny lélek. Kedvenc itala az Earl Gray, természetesen forrón.

A Deep Space Nine (DS9), azaz a kilences számú űrállomás az első Star Trek széria, ami nem egy csillaghajón játszódik. Az állomás első embere (előbb parancsnoka, majd kapitány) az első afroamerikai kapitány a Star Trek sorozatokban. Benjamin Sisko (Avery Brooks) az erőskezű, kiváló politikus, diplomata és katona. Mindezek mellett apa, a bajori nép Kiválasztottja. Remek szakács (az egyik részben még magyar kaját is). Fia is vele él az állomáson, feleségét pedig korábban a Wolf 359-nél történt borg incidensben vesztette el. Imádja a baseballt, kedvenc itala a raktajino, ami amúgy klingon kávé. Nem kedvelik egymást Picarddal, felesége halála miatt az Enterprise kapitányát okolja.

A USS Voyager csillaghajó kapitánya Kathryn Janeway (Kate Mulgrew), az első női kapitány a Star Trek sorozatok történelmében. Legénységével a galaxis másik szegletébe, hetvenezer fényévnyire kerül a Földtől. Egyszerre kapitány, mentor, és amolyan tyúkanyó. Az Akadémia elvégzése után tudományos tisztként szolgált, majd harcolt a kardassziaiak ellen. Később miközben egy felderítőcsapatot vezetett egy vulkanikus bolygóra, társaival együtt megsérült. Személyiségét jól jellemzi, hogy másnap visszament és egyedül végezte el a feladatot, hogy társai sérülései ne legyenek hiábavalóak. Kedvenc itala a fekete kávé.

A Star Trek: Enterprise az első ötös (sebesség)fokozatra, azaz a fénysebesség ötszörösére képes ember építette úrhajó legénységének kalandjait mutatja be. Kronológiailag száztizenöt évvel az eredeti sorozat (TOS) előtt játszódik. Az NX-01-es Enterprise kapitánya Johnathan Archer (Scott Bakula). Az általa vezetett felfedező utak az első próbálkozásai az emberiségnek, hogy kapcsolatba lépjenek messzi, ismeretlen civilizációkkal. Egyike volt azon kapitányoknak, aki aláírta a Föderáció alapító okiratát, sőt, személye magának a Föderáció megszületésében is hatalmas szerepet játszott. Archer az űrbe vágyakozó, türelmetlen és kíváncsi emberiséget személyesíti meg, apja építette az első ötös fokozatú térhajtómű prototípust. Kezdetben gyanakvó a vulkániakkal szemben, mivel sokáig ők tartották vissza az emberiséget az űrutazástól, de később belemerül a kultúrájukba.

Végezetül pedig itt a vasárnap induló, nálunk hétfőtől elérhető, az eredeti sorozat előtt egy évtizeddel játszódó Star Trek: Discovery, mely a klingonok és a Föderáció közötti háborút mutatja be. Ebben a sorozatban két kapitány is fontos szerepet kap; a döntéshozatalban gyors és határozott Gabriel Lorca (Jason Isaacs), a címadó csillaghajó kapitánya, aki egyben briliáns stratéga is. A flottakapitányok régi generációját képviseli, mint Kirk és Archer. Illetve a USS Shenzhou kapitánya Philippa Georgiou (Michelle Yeoh). Az első kínai származású malajziai kapitány a Star Trek sorozatok történetében. Kockázatvállaló, erős jellemű. Olyan, aki a bevetések során személyesen is jelen van, részt vállalva a harcokból. Látott szörnyű csatákat, de optimista, és mindig a jót veszi észre mindenkiben. A Discovery kapitányi székében ülő kollégájához hasonlóan ő is régi vágású tiszt.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8312879134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása