Karl Urban a Paramount döntését várja a negyedik Star Trek mozival kapcsolatban

2017. augusztus 08. 19:35 - FCs.

A Kelvin idővonal mozifilmjeinek stábjából a Dr. McCoy-t alakító Karl Urban az egyetlen színész, aki tiszteletét tette az idei Las Vegas-i Star Trek találkozón. Ez egyébként nem meglepő, hiszen ő az egyik legnagyobb rajongó a szereplők közül (erős versenyben Simon Peggel). A vele tartott panelbeszélgetésen rengeteg szót kapott a tavalyi Star Trek: Mindenen túl (Beyond), valamint a folytatás lehetősége. A színész a Leonard Nimoy-hoz és Anton Yelchinhez kapcsolódó közös élményeiről is megemlékezett.

stlv17_urban.jpg

Zachary Quinto és Chris Pine korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan Urban is elmondta, hogy ő lenne az utolsó, aki megtudná, mi is történik éppen a negyedik (avagy a tizennegyedik) Star Trek mozifilmmel kapcsolatosan. Azt is hozzátette, hogy az egész csapat örülne, ha visszatérhetnének egy negyedik filmben. Szerinte most a stúdión múlik minden:

"A Paramount térfelén van a labda. Új vezetőjük van [Jim Gianopulos], egy nagyszerű fickó, és éppen azon gondolkodnak, hogyan vigyék tovább a dolgokat. Szóval jelenleg összeszorított ujjakkal várjuk, hogy csinálhassunk egy új filmet."

Urban ezek mellett arra is készen áll, hogy végső esetben elengedje a szériát:

"Ha esetleg a Beyond volt az utolsó, bármilyen szomorú, én egyben boldog is vagyok, hogy ezzel a filmmel fejeztük be."

A színészhez a három Kelvin-film közül a Minden túl áll a legközelebb. Megjegyezte, hogy McCoy volt az egyik legjobban kidolgozott karakter a forgatókönyvben, és különösen kedvelte a közte és Spock között bemutatott kölcsönös tiszteletet.

urban_stid.jpg

Bármilyen különösen is hangzik, Karl Urban, és vele együtt a doktor majdnem kimaradt a filmből. Egy rajongó kérdésére a színész kifejtette ennek részleteit. Először elmondta, hogy a Sötétségben című részben elég kevés szerep jutott McCoynak, emiatt egy kicsit csalódott is volt:

"Csodálatos élmény volt JJ [Abrams]-el és a stábbal a közös munka, de be kell látni, nem sok szerepem volt. Amikor a Star Trek: Minden túl ötletével megkerestek, akkor pont egy másik film tárgyalásainak utolsó szakaszában tartottunk."

A film megvalósítása ettől eltekintve is hányatott körülmények közt indult, mivel Roberto Orci eredeti szkriptjét a Paramount közvetlenül az előkészületek előtt kidobta. A rendezői székbe Justin Lin érkezett, a forgatókönyvet pedig Simon Peggre és Doug Jung-ra bízták. Urban szerint a folyamat eléggé kapkodós volt, forgatókönyv hiányában pedig nehéz volt számára a leszerződés. Végül Lin győzte meg, hogy mégis csatlakozzon:

"Azt kérték tőlem, hogy ugorjak vakon egy nagy fejest a dologba, de nem voltam meggyőzve. Azt tudtam, hogyha nem teszem, könnyen megbánhatom. Ahogy korábban is mondtam, számomra olyan a többiekkel dolgozni, mintha egy családban lennék. Tényleg Justin Linen múlt. Bár nem kaphattam meg a szkriptet, de [Justin Lin] telefonon elmesélte a történetet, és amikor arról beszélt, hogy Bones és Spock egy turbóliftben kilő az űrbe, majd egy bolygón landolnak, és ketten kell boldogulniuk, azonnal benne akartam lenni!

Valahogy sikerült tudatnom velük, hogy nagyobb hozzájárulást várok az eseményekhez McCoy részéről. Ebből kifolyólag jobban kidolgozták, ehhez pedig Simon Pegg [mint szereplő és író] hatalmas segítség volt."

urban_beyond.jpg

A színész a Star Trek esszenciáját a Kirk-Spock-McCoy háromszögben látja. Értelmezése szerint az eredeti sorozatban Gene Roddenberry Kirk személyiségét három részre bontotta, és mindegyiket egy külön szereplőként jelenítette meg a néző számára.

"A saját elméjének két megjelenésével kellett dűlőre jutnia az aktuális megoldás érdekében. Nyilván Spock képviselte a rideg, racionális és tudományos nézőpontot, McCoy pedig a szenvedélyes, önzetlen és emberi oldalt testesítette meg. Kirk a kettejük legjobb érveit használta fel a döntései meghozásakor. Ez volt a sorozat alapja."

Meglátása szerint az új filmekben Spock már sokkal inkább a jelenkori elvárásoknak felel meg, több érzelmi töltetet kapott, ezáltal az eredeti felállást kicsit nehezebb volt eljátszani. Éppen ezért hálás a harmadik filmnek, mert a szereplők közti viszonyokat saját maguknak kellett felfedezniük és kidolgozniuk.

Bár DeForest Kelley-vel, az eredeti Dr. McCoy megformálójával már nem volt alkalma találkozni, az idősebb Spockot alakító Leonard Nimoy-hoz felemelően kellemes emlékei kötődnek:

"A Star Trek [2009] forgatása és megjelenése után William Shatner egy jótékonysági eseményt hívott össze, ahol jó néhányan jelen voltunk, Leonarddel, és a feleségével, Susannal együtt. Sétálás közben egyszer csak azt hallottam, hogy »Hé Karl!«. Amikor megfordultam, láttam, hogy Susan volt az, majd megragadott és azt mondta nekem, hogy »Karl, szeretném, ha tudnád, hogy amikor Leonard megnézte a filmet tegnap este, és amikor te megjelentél a képernyőn, sírni kezdett.« A szerep, amit eljátszottam, emlékeztette őt a kedves barátjára, számomra ez a legnagyobb elismerés, amit valaha is kaphatok azzal kapcsolatban, hogy jó úton vagyok."

yelchin.jpg

Urban megerősítette JJ Abrams szavait a tavaly tragikusan elhunyt Anton Yelchinnel kapcsolatban, aki Pavel Chekovot alakította az új trilógiában. Szerepét nem adják más színésznek:

"Anton annyira csodálatos ember volt. Pótolhatatlan – pótolhatatlan."

A színész Yelchinnel kapcsolatos visszaemlékezésében elmondta, hogy hogyan élte meg fiatal társa felnövését a Star Trek filmek munkálatai közben:

"Amikor megismertem Antont, szó szerint egy gyermek volt. Ott volt vele az édesanyja az első film díszletei között, és emlékszem, hogy oroszul vitatkoztak egymással heves gesztusok közepette. A filmek során aztán idősebb lett, de a szívében mindig egy gyermek maradt. Ő volt a legokosabb ember a szobában, de ezt nem feltétlenül hozta mások tudomására."

Elmondása szerint a promóciós turnén nagyon nehéz volt a megjelenés az egész stáb számára, miután Yelchin meghalt:

"Le voltunk sújtva attól, hogy elvesztettük, teljesen le voltunk sújtva. Kegyetlen volt. Messze a legnehezebb feladat volt számunkra, hogy négy héttel a baleset után ki tudjunk állni és reklámozzuk a filmet."

A színészt ezenkívül aktuális és tervezett projektjeiről is kérdezték, így a novemberben a mozikba kerülő Thor: Ragnarök című Marvel-filmről, ahol a főszereplők között egyébként két korábbi Star Trek főgonosz, Idris Elba (Mindenen túl, Krall) és Benedict Cumberbatch (Sötétségben, Khan) is szerepel.

A 2012-es Dredd bíró feldolgozás címszerepével kapcsolatban többek között elmondta, a képregények rajongójaként annak idején például ragaszkodott ahhoz, hogy a gyökerekhez visszatérve, Dredd soha ne vegye le a filmben a sisakját. Nagyon szívesen alakítaná Dreddet a tervezett tévésorozatban is, és már tárgyalásokat folytat a készítőkkel. Nem ez lenne amúgy Karl Urban első televíziós főszerepe: a 2013-ban bemutatott, mindössze egy évados Almost Human (Emberi tényező) című sci-fi sorozatban meggyőzően alakította az ember létére kissé robotszerű, szikár és cinikus John Kennex nyomozót, remek párost alkotva a mellé kirendelt, néha túlságosan is emberien viselkedő androidrendőrtiszttel (Michael Ealy).

emTV.hu // TrekMovie

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9312728794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása