Star Trek: Discovery: bejelentették az első epizód címét

2017. szeptember 17. 12:10 - Dave // urszekerek.hu

The Vulcan Hello – így hangzik az új sorozat első részének címe, melyet tegnap jelentett be a CBS. Egyúttal megkaptuk a pilot epizód hivatalos rövid tartalmát is: "Miközben a USS Shenzhou csillaghajó a Föderáció távoli térségeiben járőrözik, egy ismeretlen eredetű tárgyra bukkan, ami rendkívüli nehézségek elé állítja a hajó első tisztjét."

burnham_connect.jpg

A bevezető rész címe, melyet szabadon talán A vulkáni helló vagy A vulkáni üdvözlés formában adhatunk vissza magyarul, félreérthetetlenül a fő karakterre, a vulkániak által felnevelt, ott szinte asszimilált, és emberségét már csaknem elfelejtett Michael Burnhamre utal. Mindezt az epizód szinopszisa is megerősíti, sőt, ha visszaemlékezünk a legelső poszterek egyikére, azon is Burnham vulkáni üdvözlést mutató keze a fő motívum. A jellegzetes vulkáni gesztust egyébként Spock legendás alakítója, Leonard Nimoy találta még ki annak idején, zsidó motívumok alapján.

A hozzá kapcsolódó szóbeli üdvözlőformula, a Live long and prosper (ami az újabb magyar változatokban legtöbbször »Hosszú és eredményes« életet fordításban szerepel), szintén emblematikusan végigkíséri a Star Trek fél évszázados történetét. A Netflix egyik legújabb előzetesében szintén a vulkáni kézmozdulatot mutató Burnham jelenik meg. Ehhez kapcsolódik még az a tény is, hogy Michael Burnham végzettsége xeno-antropológus, tehát idegen fajokat, és azok kultúráját tanulmányozza, egyúttal kapcsolatfelvételi szakértő is. Az ominózus kéztartás egyébként nekünk, embereknek még azért is kiemelten fontos, mert ez az üdvözlés volt az, amit először láthattunk egy idegen, földönkívüli faj képviselőitől, nevezetesen a vulkániakkal való első kapcsolatfelvétel során, 2063. április 5-én.

A The Vulcan Hello rendezője David Semel lett, miután Alex Kurtzman A múmia forgatási munkálatai miatt abban az időszakban el volt foglalva. Semel, amellett, hogy rengeteg sorozat rendezői székében ült már az 1980-as évek óta, egyfajta pilot epizód specialista lett az utóbbi években, tehát bizonyos sorozatoknak kizárólag az első részét rendezte. Hogy mennyire tudta elkerülni a rajongók által sokszor emlegetett, a Star Trek sorozatokat sújtó gyenge pilot rész, illetve a későbbiekhez képest erőtlen első évad átkát, az szeptember 24-én, illetve 25-én kiderül. Igaz, néhány szerencsés néző, illetve újságíró már jövő héten részt vehet néhány zártkörű, előzetes premieren, például azon, amelyet a Harry Muddot alakító Rainn Wilson szervez szeptember 19-én.

A CBS egyébként egy néhány nappal ezelőtti nyilatkozatában embargót rendelt el a jövő heti New York-i és Los Angeles-i sajtóvetítéseken résztvevő újságírók és bloggerek számára: a kétórás premierről szóló beszámolóikat csak szeptember 24-én vasárnap, késő este, a hivatalos bemutató után hozhatják nyilvánosságra.

Ez a szigorítás érthető, és tanácsos is, ugyanakkor az epizódcímek nyilvánosságra hozásának ilyen mértékű halogatása már annál kevésbé – főleg a mai világban. nyolc nappal a premier előtt, amikor is például a nyomtatott műsorújságoknak már lehetősége sincs az epizód hivatalos címét és tartalmát leközölni, hiszen a szeptember 24-i tévéműsort tartalmazó példányaik már legalább egy hete utcán vannak. Természetesen az online műsorújságok, és a televíziós szolgáltatók elektronikus műsorismertetői bármikor frissíthetők, de a titkolózás akkor is érthetetlen, hacsak nem tartalmaznak maguk az epizódcímek is jelentős spoilereket. A sorozatok forgatási háttér-információit figyelemmel kísérő hardcore rajongók ráadásul megszokták már az utóbbi időben, hogy az aktuális sorozatidényben, általában szeptember második felében, október elején induló évadok forgatási munkálatai kora nyáron elkezdődnek, és szeptemberre már legalább az első négy-öt epizód címe és cselekményének rövid tartalma kiszivárog, legtöbbször szándékosan, a gyártó vagy megrendelő cég, illetve tévécsatorna hivatalos közösségi csatornáin keresztül. Reméljük, a Star Trek: Discovery-t övező titkolózásnak megalapozott okai vannak, és valóban megéri a várakozás – ami immár alig egy hetes lesz csak.

Előzetesek, jelenetek, valamint interjúk a szereplőkkel szintén magyarul feliratozva az emTV.hu Indavideó csatornáján!

A Star Trek: Discovery világpremiere szeptember 24-én lesz a CBS csatornán, ezt követően pedig hetente új résszel jelentkezik majd a CBS All Access nevű streaming szolgáltatásban. A sorozatot az Egyesült Államokon kívül a Netflix forgalmazza, így szeptember 25-től, hétfőtől hazánkban is elérhető lesz, és szintén heti egy rész kerül majd fel.

A sorozattal kapcsolatos további posztjainkért kattintsatok ide!

emTV.hu // TrekCore // startrek-hd.de

További cikkek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9012870900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása