JJ Abrams Kelvin-filmjei miatt nem térhetett vissza a Star Trek a tévébe?

2017. augusztus 26. 13:55 - FCs.

A kétezres évekig a Star Trek egyszerre volt jelen a mozivásznon és a tévé képernyőjén, 2005 után azonban minden megváltozott. Az újraértelmezett világban játszódó Kelvin-filmek kizárólagos elsőbbséget kaptak a tévésorozatokkal szemben.

jj_abrams_beyond.jpg

1987 és 2002 között intenzív burjánzás jellemezte a Star Trek franchise-t: négy tévésorozat és viszonylag sűrűn érkező mozifilmek árasztották el a nézőket, melyekben minden létező idővonal képviselve volt. Az eredeti sorozat (TOS) legénységét felvonultató mozifilmek után Az új nemzedékre (TNG) került a sor a vásznon, ezekben a filmekben pedig a többi sorozatból is találkozhattunk vendégszereplőkkel. Úgy tűnik tehát, hogy akkoriban akadálymentes volt az átjárás a televízió és a mozi között, melyek teljesen elfogadottan futottak egymás mellett a Star Trek vonatkozásában.

A kedd óta digitálisan is elérhető, a Star Trek: Discovery-ről szóló részletes Entertainment Weekly tanulmány rámutatott, hogy a Viacom átalakulása jogilag döntötte romba az addig jól működő felállást, miután a Paramount Pictures és a CBS külön utakon kezdett létezni.

A Viacom 2005-ös hasadását követően a Paramount Pictures kapta a filmes jogokat, a sorozatok pedig a CBS-nél maradtak. A filmes divízió elsőbbséget kapott, hogy a Trekből egy a moziban rebootolt franchise születhessen – ami a rendező-producer JJ Abrams által sikeresen meg is valósult a 2009-es film megalkotásakor. Ezalatt pedig a CBS olyan embargó alatt volt, miszerint új sorozattal 2017 januárjáig nem állhatott elő, azaz hat hónapot kellett várni a Star Trek: Mindenen túl (Beyond) megjelenése után.

Bár a rajongókat sokáig nem hagyta nyugodni ez az állapot (hasonlóan az eredeti sorozatért lezajló rajongói levélkampányhoz a hatvanas években), Star Trek kérdésben a CBS-nek ezúttal nem volt lehetősége lépni. David Stapf, a CBS elnöke így emlékszik vissza erre az időszakra:

"Elárasztottak a rajongói levelek, még pénzt is felajánlottak, »kérjük, csak ne hagyják ezt elveszni«!"

A rajongókon kívül producereket és színészeket is megmozgatott a téma, akik időről-időre különböző ötletekkel álltak elő: Star Trek webes rajzfilmsorozat, Star Trek: Föderáció Bryan Singer, Christopher McQuarrie és Robert Myer Burnett ötlete alapján, valamint egy Worf karakteréről szóló spinoff is napirendre került néha, aminek megvalósulásában a karaktert alakító Michael Dorn rendületlenül bízott – erről itt írtunk bővebben.

A jogi helyzetet végül sem rajongók, sem producerek nem tudták befolyásolni. Nyilván nem személyesen JJ Abrams a felelős a sorozatok tizenkét éve fennálló hiányáért, a rajongók ennek ellenére erősen megosztottak a személyével és Star Treken belüli munkásságával kapcsolatban: sokan nagyon élvezik, hogy visszatérhetnek az eredeti sorozat szereplőihez egy korunkhoz igazított blockbusterben, azonban rengetegen csak egy üres akciófilmet látnak, melynek történetesen a Star Trek címet adták. A kérdés mindenesetre adott: a rengeteg új Kelvin rajongó nélkül vajon milyen várakozásokat tudna generálni az ősszel debütáló Discovery? A szélesebb közönségeknek prezentált mozifilmek mindenképpen hasznosnak bizonyulnak a franchise jövőjét illetően, ezzel együtt pedig a zéró-toleranciát hirdető rajongóknak is kedveznek, akik önmagukban talán kevés potenciált biztosítanának a sorozatot fenntartó,megfelelő nagyságrendű érdeklődés előállítására.

Mi a véleményetek a JJ mozik hatásáról? Nélkülük nem tartanánk itt, vagy legszívesebben eltörölnétek a Kelvin-idővonalat az univerzumból?

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8512780628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása