Klingonok a Star Trek: Discovery-ben

2017. augusztus 14. 09:50 - Menyhárt Attila

Már az első előzetes óta tudjuk, hogy a klingonok igen jelentős szerepet játszanak az új sorozatban – az ábrázolásuk és a motivációik azonban minden eddigi sorozatban vagy filmben látottól eltér majd. Ennek néhány további érdekességét foglaljuk össze a közelmúlt Star Trek eseményein elhangzottak alapján.

chris_obi_tkuvma_1.jpg

A klingonok motivációi

A szereplők közül a rajongók érdeklődését is leginkább a klingonok, illetve a Föderáció és a klingonok között kirobbant háború vonta magára. A készítők elmondták: ebben a háborúban nincs igazán jó vagy rossz oldal – legalábbis a hagyományos értelemben, tehát csak a résztvevő felek nézőpontjai számítanak, melyeket fokozatosan ismerhetünk meg a sorozat előrehaladtával.

Amit az eddigi előzetesekből (itt, itt és itt magyar felirattal) is tudhatunk, hogy a Chris Obi által alakított T’Kuvma (képünkön), az egyik klingon ház feje arra törekszik, hogy újból egyesítse a klingon klánokat. Egyelőre még nem tudni pontosan a motivációit, de valószínűleg megelégelte a klánok egymás elleni háborúit, intrikáit. A cél érdekében kutatja fel az ősi szarkofághajót, és a USS Shenzhou legénysége Burnham parancsnok által véletlenül keveredik bele azokba az eseményekbe, melyek a háború kirobbanásához vezetnek. Doug Jones (Saru) a következőket nyilatkozta a klingonokról:

"A mi történetünkben a klingonok a rossz fiúk. Ők azok, akik nem fontolgatnak, hanem egyszerűen rá akarják kényszeríteni az egész univerzumra a saját autokratikus értékrendjüket, tehát azt, ami szerintük helyes. Mindezt egy ésszerű világban békés eszközökkel próbálnánk meg elérni. Ők nem így fognak tenni. A Csillagflotta hozzáállása az, hogy nyernünk kell, de mindezt a Flotta módszereivel kell megtennünk. Szabályaink vannak, és egy Föderáció, amely betartja ezeket a civilizált szabályokat."

Heath Kadim producer pedig azt is elárulta, a Discovery főszereplője, Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) lesz az, aki nyilvánvalóan elindítja a háborút a klingonokkal.

Űrgombákkal a klingonok ellen?

Egy másik, eddig még soha nem említett dologról a föderációs-klingon háborút illetően Anthony Rapp (Stamets hadnagy) árul el néhány részletet, kiemelve az asztro-mikológia (tehát az űrben előforduló gombák tanulmányozásának) jelentőségét. Ezek szerint a mikológus Stamets gombakutatásának kulcsfontosságú szerepe lesz a Csillagflotta és a klingonok konfliktusában. Maga a hadnagy viszont az őt alakító Anthony Rapp szerint nem éppen a legegyszerűbb karakter:

"Nagyon okos ember, és ahogy az ilyen emberek többségével általában, néha egy kicsit nehéz kijönni vele, mert ugye nem mindenki lehet olyan okos, mint ő. Szóval néha egy kicsit szélsőséges lesz,de emiatt is olyan szórakoztató eljátszani."

A gombák említése egyébként újabb rajongói spekulációkra adhat lehetőséget (élelemforrás vagy akár egy biofegyver ellenszerének alapanyaga is lehet), de akár egészen extrém, ezoterikus teóriák felállítása is lehetséges. Lehet, hogy tényleg Stamets hadnagy kezében lesz a háború befejezésének kulcsa?

A Discovery színészei egyébként nem rég egy interjúban beszéltek a klingonokról, melyet magyar felirattal mi is mutattunk.

Egy erőskezű kapitány

Az Entertainment Weekly egy forgatási jelenet közlésével hozta közel olvasóihoz a klingonokkal való konfliktus mindennapjait.

Gabriel Lorca (Jason Isaacs) kapitány átmegy a Discovery csillaghajó hídján, miközben a tekintete a kilátóernyőn túl dühöngő harcra szegeződik, és gyorsan utasításokkal látja el a legénységet. Egy föderációs hajót megtámadtak a klingonok, és a Discovery száguld, hogy csatlakozzon a küzdelemhez. "Célozzon a ragadozómadárra!" – kiáltja Lorca. "Béta kilenc támadómanőver. Kemény bal forduló! Lőjön valamire, az Isten szerelmére!"

A Csillagflotta hajóinak egyik elsődleges feladata az új világok felkutatása mellett- épp a bajbajutott föderációs hajóknak való segítségnyújtás, mind békeidőben, mind háborúban. Lorca kapitány, úgy tűnik, nem a habozó, kockázatelkerülő típusú flottatisztet képviseli. Ez nem is meglepő,hiszen alig tíz évvel járunk Kirk kapitány történelmi ötéves küldetése – tehát az eredeti sorozat (TOS) – előtt. Helyzetfelismerés és gyors döntéshozatal képessége – az ebben a mozgalmas korszakban a jó Csillagflotta-kapitány ismérve. A háború pedig kirostálja a gyengéket…

A jó egy hónap múlva kezdődő sorozat pedig valószínűleg még további meglepetéseket is tartogat még a várakozó rajongóknak.

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery legfrissebb híreiről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportunkba!

emTV.hu // TrekMovie

std_fans_poszthird.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9412747188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása