Impulzus Napló - A halál érintése

2020. október 13. 09:00 - FCs.

Az Impulzus 141. adásában A halál érintése című epizódról beszélgettünk, melyben különös, fiatal bolygóra talál az Enterprise, amely meglepő tulajdonságai alapján nem sorolható be az égitestek eddig felállított rendszerezésébe. Amikor Kirk egy leszállócsapattal a felszínre sugároz, egy ismeretlen nő a transzporterkezelő halálát okozza, az Enterprise pedig majdnem ezer fényévnyire sodródik a bolygó körüli pályáról. A végzetes érintést gyakorló hölgy a bolygón rekedt alakulatot is rendszeresen meglátogatja, ezzel egyidejűleg Spock parancsnokságát is megnehezíti egy robbanásveszélyes helyzet előidézésével.

star_trek_the_original_series_s03e17_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_44_54_926.png

A történet vázlatát D.C Fontana írta, a stáblistában azonban Michael Richards olvasható - ez valójában Fontana írói álneve, aki a harmadik évadban már nem találta meg a közös hangot a kreatív stábbal. Az epizód eredeti címe ‘Survival’ volt, ebben pedig Losira még más eszközöket használt a céljai elérése érdekében, a csinos vendégszereplő ugyanis összeugrasztotta volna a legénység tagjait, akik ugyanolyan kontrollálhatatlan őrületbe estek, mint ahogyan a Mint a pók hálójában (The Tholian Web, TOS 3x09) című epizódban tapasztalhattuk.

Losira a végleges változatban inkább egyenként vadássza le Kirk embereit, akiknek súlyosan károsítja a sejtszerkezetét, mindezt egyetlen fájdalmas érintéssel viszi véghez. A Losira szerepében látható Lee Meriwether így emlékezett vissza a szerepére 2011-ben, a startrek.com interjújában:

“Meglehetősen nehéz volt Losirát eljátszani, mert egy komputerizált képként jelent meg, pedig volt lelke. Amikor még életben volt, egy csodálatos, jószívű parancsnokként vezette a kalandaiakat, és gondoskodott az embereiről, ahogyan az epizód végén kiderül. A karakternek ölnie kellett, pedig nem akart ölni, és ezt nem lehetett túldramatizálni. Nem szabad túlhangsúlyozni, különben nem lesz hiteles. Losira megformálása ezért volt hatalmas kihívás.”

Losira tipikus szövege, az “önért jöttem” (I am for you.) szintén megmaradt a színésznő emlékezetében:

“Imádtam. Úgy gondoltam, hogy tökéletes. Losirának így kellett kifejeznie, hogy mit kell tennie. ‘Önért jöttem és meg kell érintenem, és meg kell halnia.’ Tudta ezt, de mégsem akarta. Ez a sor tökéletesen átadta.”

star_trek_the_original_series_s03e17_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_37_57_565.png

Matt Jefferies mozgó platformot tervezett a földrengéses jelenet megvalósításához, a leszállócsapat érkezése után láthatjuk is, ahogy a sziklák mozognak. Jefferies egy teljesen új szerelőjáratot is megvalósított Scotty jeleneteihez (ahol a mágneses szondával próbálja elhárítani a hajó felrobbanását), valamint egy új helyszínt a kocka alakú számítógéppel, ahol Kirk, Sulu és McCoy találkozik Losirával az epizód végén.

A túlterhelés-kiegyenlítő helyiségben (ahol Watkins találkozik Losirával) A kőűrhajó (For the World is Hollow and I Have Touched the Sky, TOS 3x08) című epizódból használtak díszleteket, amik a yonadai vezérlőteremben is láthatóak voltak. Maga a vezérlőpanel A világ minden fájdalma (The Empath, TOS 3x12) című epizódban is feltűnt a kísérleti laborban, Spock kézi eszköze pedig valójában ugyanaz a távirányító, mint amivel vezérelték az agy nélküli testét a Spock agya (Spock’s Brain, TOS 3x01) című epizódban.

Másodszorra fordul elő az eredeti sorozatban, hogy sírhelyet kell ásni egy odaveszett legénységi tagnak. Először a Hajótöröttek (The Galileo Seven, TOS 1x16) című részben látunk ilyet, később a Nemzedékek mozifilmben Picard készít kövekből épített sírhelyet Kirk számára.

A halál érintése című epizódhoz kapcsolódó további érdekességekről és magyar szinkronos információkról az Impulzus 141. adásában hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr10016236368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása