Impulzus Napló - Az őrült

2020. szeptember 24. 13:00 - FCs.

Az Impulzus 138. adásában Az őrült című epizódról beszélgettünk, melyben Tomboló cezarománia keríti hatalmába a megtébolyodott Garth kapitányt, akit a világ leigázásában csupán a felsugárzáshoz szükséges jelszó állít meg, amire a bolondok házából történő szökéséhez, és az Enterprise elfoglalásához feltétlenül szüksége lenne. Az intézetbe zárt őrültekkel együtt Kirk és Spock is csapdába esik, a tisztek vallatása pedig minden határon túlmegy a menekülést jelentő sakklépés megismeréséhez. Az egykor tiszteletreméltó, mára hataloméhessé vált izari Garth mellett egy orioni lány, Marta is megkérdőjelezhető elmeállapotról, és bizonytalan motivációkról tesz tanúbizonyságot.

star_trek_the_original_series_s03e14_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_21_42_051.png

 A Platón mostohagyermekei (Plato's Stepchildren, TOS 3x10), valamint A világ minden fájdalma (The Empath, TOS 3x12) mellett ez a harmadik olyan epizód, melyet az Egyesült Királyságban a 90-es évekig nem láthatott a szélesebb közönség. Az őrültet 1994 januárjában mutatták be, a tiltás oka ezeknél a részeknél a kínzás és a szadizmus megjelenése volt - amiktől a sorozat fiatal nézőközönségét óvták. Ennél az epizódnál a cenzorok a mellőzés okai között Marta táncbemutatóját is megnevezték, ami a Kirknek és Spocknak rendezett vacsorán látható.

A kínzás eszközét A gonoszságirtó gép (Dagger of the Mind, TOS 1x09) című epizódban már láthattuk, Garth az ott bemutatott szék némileg módosított verzióját alkalmazza Dr. Cory, illetve Kirk sanyargatására. A Dr. Cory ruháján látható logó szintén ismerős lehet A gonoszságirtó gépből, hiszen ott ugyanezt a ruhát viseli Dr. Adams is. A fogvatartottak elszabadulása, és a személyzet bezárása miatt újabb hasonlóság érezhető az említett epizóddal, amit Leonard Nimoy (Spock) is kifogásolt, amikor kézhez kapta a történetet.

Nimoy a végeredménnyel sem volt elégedett, szerinte ugyanis a rendező úgy módosított a történeten, hogy az akció kerüljön előtérbe az intellektuális problémakezeléssel szemben. Saját karakterét sem érezte helyénvalónak, és azt is nehezményezte, hogy Spock nem ismerte fel a hasonmás Kirköt - az eredeti verzióban a kérdésekre adott válaszok döntöttek volna, és nem az “akció”.

Spock egyedülálló módon egy dupla vulkáni nyakfogást is prezentál ebben az epizódban, amikor az andoriai és tellarita őröket semlegesíti. Akkor is láthatunk egy nyakfogást, amikor valójában Garth hajtja végre Martán (ekkor Garth Spock bőrében van), bár lehetséges, hogy az csak színjáték volt a két karakter között, hogy Kirköt minél hihetőbben becsapják.

star_trek_the_original_series_s03e14_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_11_29_432.png

Kirk még az akadémián tanult, amikor az epizódban említett Axanari ütközet körülbelül tizenöt évvel a cselekmény előtt megtörtént, ennek megfelelően Garth 10-15 évvel lehet idősebb a kapitánynál. A karaktert alakító Steve Ihnat ezzel ellentétben három évvel fiatalabb volt, mint William Shatner. A szürkés hajszínt az öregítés miatt alkalmazták nála. Ihnat egyébként már dolgozott Gene Roddenberry-vel és DeForest Kelley-vel a Police Story című sorozaton, melynek pilotja sikertelen volt.

Garth egyenruháját már láthattuk Ferris flottafelügyelőn a Hajótöröttek (The Galileo Seven, TOS 1x16) című epizódban. A Farkas báránybőrben (Wolf in the Fold, TOS 2x14) és A merénylő (Journey to Babel, TOS 2x10) című részekben szintén feltűnik, de csak a háttérben szereplő statisztákon láthatjuk. Garth palástja szintén ismerős lehet, hiszen Anton Karidian, azaz Codos a hóhér (Arnold Moss) is ebben szerepelt A király lelkiismerete (The Conscience of the King, TOS, 1x13) című epizódban.

Dr. Cory és Garth ruháin kívül láthatunbk még ismerős kosztümöket az epizódban, hiszen A Mint a pók hálójában (The Tholian Web, TOS 3x09) védőruhái itt is feltűnnek, amikor Martát kiviszik a felszínre.

A Marta szerepében látható Yvonne Craig a hatvanas évek Batman sorozatában Batgirl-t játszotta. James Doohan elmondása szerint a tánctudása miatt már A kísérlet (The Cage, TOS 1x00) kapcsán is felmerült a neve, ahol Vinát alakította volna - a pilotban ugyanis van egy olyan jelenet, ahol Vina orioni hölgyként táncol. Élőszereplős Star Trekben az Enterprise sorozat A határvidék (Borderland, ENT 4x04) című epizódjáig nem láthatunk több orionit, a rajzfilmsorozatban (TAS) viszont igen.

Az őrült című epizódhoz kapcsolódó további érdekességekről és magyar szinkronos információkról az Impulzus 138. adásában hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1316213344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása