Star Trek Enterprise nélkül - Miért lett sikeres a Star Trek: Voyager?

2020. szeptember 23. 08:00 - Menyhárt Attila

A Star Trek nézőknek nem kellett várniuk a Deep Space Nine sorozat befejezéséig, mert 1996-ban útjára indult a Voyager sorozat, a „szabad űr” rajongóinak nagy örömére. Ezúttal nem egy újabb Enterprise lett a „főszereplő”, hanem egy kisebb méretű, de modern Csillagflotta hajó, a USS Voyager. Első útja látszólag rutinküldetés: egy eltűnt maquis hajót kellene megtalálni, a megbízás azonban váratlan fordulatot vesz, és egy ismeretlen erő a galaxis távoli végébe ragadja a hajót.

star-trek-voyager-hero.jpeg

Korábban a galaxis ismeretlen, távoli vidékei csak időszakos vendégek voltak a Star Trekben, mint például a Gamma kvadráns. Ezúttal azonban a Delta kvadráns állandó helyszínné lép elő, ahonnan a hajó és a legénysége megpróbál hazajutni. Ez a Csillagflotta technológiájával hetvenöt év lenne. De ők elszántak, hogy valami úton-módon mégis lerövidítik az utat.

Nem egy szokványos Star Trek történetet kapunk tehát, hanem egyfajta Odüsszeiát. A Voyager legénysége távol van minden ismert régiótól: itt nem számít a Föderáció hírneve, befolyása. Küldetésük nagyobb kihívást jelent, mint bármi a Csillagflotta történetében. Nem számíthatnak hajógyári javításra, karbantartásra, hanem mindent maguknak kell megoldani. Bármi, amire szükségük van, azt okos kereskedelmi módszerekkel, cserekereskedelem révén kell beszerezniük. A Csillagflotta szabályait tehát sokkal rugalmasabban kell kezelniük, mint eddig bármikor.

A Delta kvadráns hatalmas terület, ahol bármi megtörténhet. Itt bőven van hely a kőkori szinten élő fajoktól a szupercivilizációkig bármilyen életformának. Emberszerű humanoidoktól kezdve a legbizarrabb megjelenésű fajokig az élet minden formája feltűnik. A Föderáció tudósainak legképtelenebb elméleteiben leírt dolgok itt létező jelenségek. Nagyon sok életforma barátságos, de ellenséges érzületű fajokból sincs hiány. Noha nincs kapcsolata az Alfa kvadránssal, mégis néhány faj esetében ez nem mondható el. Megismerhetjük az ősi dinók rejtélyét, vagy az elsőtiszt törzsi arctetoválásának eredetét, de Amelia Earhart eltűnéséről is lehull a lepel.

Janeway kapitány és a maquis vezér Chakotay egyesíti a két legénységet, hogy hazajussanak. Részben ez a sorozat a kétféle legénység összecsiszolódásának a története is. Mert a maquis sem egységes, hiszen nemcsak kilépett Csillagflotta tisztek, kadétok, de civilek is tartoznak közéjük, és soraikban egy kém is meglapul, aki sok gondot fog okozni. Ez a szál húzódik végig hol rejtve, hol a szemünk előtt a sorozat első felében.

doctor_s7.jpg

A legénység Csillagflotta tagokból álló másik fele, legalább ennyire érdekes. Ismét van vulkáni tisztünk, sőt egy ex-maquis is ott ül a kormányműnél. Ugyanakkor a doktor személye is rendhagyónak bizonyul. Az új nemzedékben már volt szereplő mesterséges személy, Data az android. Itt a doktor nem más, mint egy holografikus program, egy vadonatúj kísérlet, aki az út során lassan önálló személyiségre tesz szert.

Azonban vannak „utasok” is a fedélzeten: eleinte csupán két helyi lakos, egy életvidám talaxiai, Neelix, aki az évek során a hajó hangulatfelelőse lesz, illetve egy telepata képességekkel bíró ocampa nő, Kes, aki iránt Neelix sokáig gyengéd érzelmeket táplál. Később Kest váltja egy ex-borg, Hétkilenced, és néhány borgtól kiszabadult gyermek, köztük Icheb, akivel később is találkozunk.

Az eredeti sorozat óta már meg sem lepődünk a különleges barátságok és szerelmek láttán. Két annyira ellentétes személyiség, mint a vulkáni Tuvok, és a talaxiai Neelix között is kialakul barátság, miközben Tom Paris, és a félig klingon B’Elanna Torres a hajón köti össze az életét, s várják első gyermekük születését.

Ahogy a történet előrehalad, úgy változik a hajó is, a beépített idegen technológiák révén. Sőt, még új típusú űrkompot is építenek önerőből, amely kibővíti a lehetőségeiket is az út során. Lényeges újdonság, hogy néhány epizódban nem a hajó legénysége a főszereplő, hanem a Csillagflotta tagjai a Földön (például Az új nemzedékből ismert Barclay hadnagy) akik megpróbálják felvenni a kapcsolatot az eltűnt hajóval, és lerövidíteni annak útját.

Ellenséges érzelmű fajokból itt sincs hiány, miközben a hajó egyre falja a fényéveket. Eleinte főleg a kazonok klánjai keserítik meg a legénység tagjainak életét, több alkalommal is. Később főként az új kihívásokat kereső vadász nép, a haroginok okoznak problémát. De kalózokból és szélhámosokból, titkos társaságokból sincs hiány, illetve idegen dimenziókból is megjelennek harcias természetű civilizációk.

Azonban a Delta kvadráns egyben a borg fő territóriuma is. A borggal vívott küzdelem a sorozat második felében lassan átalakul az elkerülhetetlen incidensekből egyfajta személyes háborúvá Janeway kapitány és a borg királynő között. Ez nem véletlen, hiszen több alkalommal is bebizonyítják, milyen erős személyiségek.

A végső leszámolás pedig nem várat magára…

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4716209224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása